IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ отчита спад на абонати

Според компанията става дума за малки и средни предприятия, които до 1 октомври трябваше да преминат на свободния пазар и сами да избират доставчик

10:03 | 16.11.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
ЧЕЗ отчита спад на абонати

ОТ ЧЕЗ регистрират лек отлив на абонати, предимно малки и средни предприятия, съобщиха от компанията. Причината е, че фирмите, които имат обекти, присъединени на средно напрежение, бяха задължени да преминат на свободния енергиен пазар до 1 октомври. Пред телевизия Bulgaria On Air регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал заяви, че конкуренцията не го притеснява и тя е нормална в рамките на този дългосрочен процес.

От eлектроразпределителното дружество засега не дават знак, че свиването на клиентския процент, и то именно в дела на малкия и средния бизнес, ще провали техните разчети за доставки и печалба. Според експертите от ЧЕЗ свободният избор на доставчици на ток е нещо съвсем нормално в съвременния пазар.

„До 1 октомври малките и средни фирми трябваше да преминат на свободния пазар и сами да избират доставчик на електроенергия и да договарят с него цената, на която ще я получават. Тези, които не са го направили, преминават към услугите на т.нар. доставчик от последна инстанция. В момента такива са трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, EVN и EON, както и Националната електрическа компания“, обясни Докладал.

Той уточни още, че независимо от избора на доставчик обаче, всеки клиент трябва да продължи да заплаща мрежови услуги, чиито цени са регулирани и не подлежат на договаряне. До момента няма данни колко от фирмите са спазили задължението да излязат на свободния пазар на ток.

Вижте още в репортажа на Цветан Атанасов.

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Е къде са отишли тези клиенти? Какъв тоз свободен пазар, защо не получавам оферти за доставки на ток, че да мога да си избера? Или може би трябва аз да ходя да ги търся под кой камък са се скрили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
milioner4e
преди 10 години
Трябва всички да ни пуснат на свободния пазар, ваща кожица тогава .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още