IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реколта 2013 на бордо е посредствена, твърдят експерти

Заради студеното време през май, летните градушки и дъжда по време на беритбата оцелялото грозде бе обрано по-рано и донесе най-малкия добив от 1991 г. насам

13:44 | 29.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Продажбите на червено бордо в Китай - най-големият вносител, миналата година намаляха за първи път от 1999 г. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Продажбите на червено бордо в Китай - най-големият вносител, миналата година намаляха за първи път от 1999 г. Снимка: архив Ройтерс

Производителите на вино във френския регион Бордо имаха доста добри години в миналото. Реколтите на 34-те водещи марки бяха достатъчно невероятно, за да поддържат средно годишно повишение съответно с 204% и 12% през 2009 и 2010 г. До голяма степен това се дължеше на силното търсене от страна на китайските купувачи.

Реколтите 2011 и 2012 г. обаче не бяха чак толкова невероятни: британският критик Джансис Робънсън определя 2011 г. като "забравима година", и твърди, че повечето вина бордо от 2012 г. "страдат от липса на дълбочина" и не запазват вкусовите си качества с времето.

Цените паднаха, но не и достатъчно, за да са доволни клиентите, които все още плащат с 30% повече от 2008 г., преди голямото поскъпване. Търсенето също се е свило, а прекупвачите и избите имат непродадени запаси от 2011 и 2012 г.

Бордото от 2013 г. изглежда най-слабо от всички реколти напоследък. Заради студеното време през май, летните градушки и дъжда по време на беритбата, гроздето, което оцеля, бе обрано по-рано и донесе най-малкия добив от 1991 г. насам. Обемът на виното, произведено в Бордо - най-важният винен регион във Франция, ще падне с 23% през тази година до 543 млн. бутилки, сочат официални данни на френското правителство. Най-добрите изби могат да понижат цените за реколта 2013 г. с над 25% от идния април, когато се определя цената на виното. По-слабото търсене и по-ниското качество са причините за вероятното понижение на цените, коментира Ален Сишел от Union des Maisons de Bordeaux (UMB). 

Лошата реколта е съчетана и с охлаждане на инвеститорския интерес към бордото. След рекорда през 2011 г. лондонският индекс Liv-ex Fine Wine 50, който следи най-добрите вина от Бордо, е на път да отчете трета поредна година на понижение, като в момента той е със 7,9% под последния си пик през март.

Продажбите на червено бордо в Китай - най-големият вносител, миналата година намаляха за първи път от 1999 г. Китайците не са загубили афинитета си към червените френски вина; причината за отлива се крие в баснословните цени на скъпите вина от елитния френски регион. Износът на по-евтините френски вина от регионите Лангедок-Русийон и Кот дю Рон нараства.

Заради високите цени на най-добрите вина бордо през последните години инвеститорите се насочват към по-достъпни вина от други региони като Шампан и Тоскана в Италия, както и към по-стари реколти от Бордо. "Пазарът на бордо е мъртъв. На хората им писна от високите цени", коментира Майлс Дейвис, партньор в Wine Asset Managers в Лондон.

Последната реколта може да сложи край на това агресивно ценообразоуване. "Никой няма да бъде развълнуван от реколта 2013 г., така че ще бъде трудно да се оправдаят високите цени", коментира Сишел. Младото вино, което е опитвал той до момента "няма много дълбочина" и може би няма потенциал да развие сложност в процеса на зреене. Според Крис Смит, инвестиционен директор на Wine Investment Fund в Лонон, избите в Бордо трябва да коригират цените за реколта 2013 г. до "реалистични" нива, в противен случай "рискуват напълно да изгубят пазара".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още