IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терзиева: Спасихме парите по ОП "Регионално развитие"

За кабинета "Орешарски" освен магистралите, важни стават и пътищата от 1, 2 и 3 клас, обясни регионалният министър

09:10 | 29.11.13 г. 1
Терзиева: Спасихме парите по ОП "Регионално развитие"

Към май 2013 година имаше вероятност за загуби от 250 млн. лева по ОП „Регионално развитие”, но сега, към края на годината, преодоляхме тази опасност. Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Тя съобщи още, че през тази година са разплатени 420 млн. лева по програмата.

Изграждането на магистрала „Хемус” не може да започне веднага, обясни още министърът и посочи, че тепърва предстои проектиране на нов участък. „Днес започваме търг за проектиране на участъка от Ябланица до Плевен”, съобщи Терзиева. Участъкът е с дължина от 60 километра, а проектът ще струва към 1 млн. лева, прогнозира тя.

Очакванията на министъра са „до края на годината проектът да бъде готов и строителството да започне през 2015 година”. Тя припомни още, че магистралата е важна, но е разделена на осем лота, тъй като европейското финансиране е недостатъчно за цялостното й изграждане.

Магистралите ще останат приоритет за правителството на Пламен Орешарски, но важна става и пътната мрежа от първи, втори и трети клас, допълни още министърът. Тя посочи, че тези пътища не са рехабилитирани в продължение на 20-30 години. Пример за такъв път е Смолян – Сойките, който вече е ремонтиран.

В програмата на Агенция „Пътна инфраструктура” вече са заложени между 70 и 100 млн. лева годишно за рехабилитация на 700 километра пътища от първи, втори и трети клас, уточни Терзиева. Средствата по това перо вече ще идват от новата програма за регионално развитие – „Региони в растеж”.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Ще ви накарат сами да се резнете пипащите пръстчета /на малките пари/ в контролираната уж от вас временно система , за да не ви "съборят" средата, /чрез големите пари/, а последната на местно ниво не се контролира от вас и ще плащате на други... които за да си връщат кредитите имат нужда от средата... и големите пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още