IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan: Ако Фед намали стимулите сега, инвеститорите няма да бъдат изненадани

Експерт на инвестиционната банка очаква индексът S&P 500 да приключи годината с ръст до 1805 пункта

18:49 | 09.12.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
JPMorgan: Ако Фед намали стимулите сега, инвеститорите няма да бъдат изненадани

Инвеститорите няма да бъдат притеснени, ако Федералният резерв на САЩ (Фед) намали паричните стимули още този месец. Те са оптимисти и за акциите през 2014 г. На това мнение е главният пазарен стратег на JPMorgan Томас Лий, пише CNBC.

Добрите новини за пазара на труда през ноември се оказаха и чудесни новини за Wall Street. В петък индексите Dow Jones Industrial Average и S&P 500 приключиха над психологичните си граници, съответно – над 16 000 пункта и над 1800 пункта. Но те все пак регистрираха първа седмица със загуби от девет седмици насам.

Томас Лий споделя, че данните за новите работни места от петък са увеличи вероятността Фед да започне да намалява размера на месечната си програма за покупка на активи в размер на 85 млрд. долара още на срещата на банкерите следващата седмица.

„Мисля, че още преди няколко седмици инвеститорите щяха да бъдат доста притеснени относно идеята за намаляване на стимулите през декември, но данните не им даваха спокойствието, че икономиката е набрала скорост“, казва експертът. „Но с данните за работните места от петък и още няколко, които бяха публикувани наскоро, смятам, че инвеститорите свикват с мисълта, ако това се случи през декември.“

Въпреки това обаче той залага на януари като възможен месец за съкращаване на количествените улеснения, защото ще бъдат публикувани още важни икономически данни, включително статистиката за пазара на труда през декември, както и информация за празничните продажби. Според него те ще дадат повече яснота на Фед за това дали икономиката е готова.

Лий очаква индексът S&P 500 да приключи годината на ниво поне от 1805 пункта – стойност, която бенчмаркът регистрира в петък миналата седмица. От началото на годината широкият индекс е нараснал с повече от 26%, а Dow Jones е прибавил още 22% към стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
interim
преди 10 години
Правилното е - Фед се прави, че ще намали "стимулите", инвеститорите не се връзват, защото знаят че няма как това да стане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
оставаше и таткото да не приглася на клонираното си отроче...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още