IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем проекта за ски комплекси и съоръжения са постъпили в Министерския съвет

Освен "Дестинация Рила", работна група разглежда и проекти за Перелик, Разлог, Пампорово, Чепеларе и Банско

15:58 | 12.12.13 г. 3
Седем проекта за ски комплекси и съоръжения са постъпили в Министерския съвет

Седем проекта за развитие на ски туризма са постъпили в ресорната работна група в Министерския съвет, съобщи по време на дискусия за развитие на ски туризма у нас вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева, цитирана от БТА.

Освен проектът „Дестинация Рила“, в МС са постъпили още проектът „Перелик“, проекти в Разлог, Пампорово и Чепеларе, както и няколко предложения за разширяване на ски зоната в Банско.

Вицепремиерът отбеляза, че в обществото няма консенсус по това дали и колко трябва да се развива зимният туризъм и посочи, че комуникацията с обществото за развитието на този сегмент не е била достатъчно добра.

„Конкуренцията за български туристи сякаш е отстъпила място на активност по отношение на привличане на чуждестранните туристи, затова като политика смятаме, че там трябва да се насочат основните усилия“, каза още вицепремиерът.

Бобева отчете "изключително увеличение на броя на издадените визи, включително сега преди настоящия сезон". В Украйна и Русия броят на издадените визи почти се е удвоил, слаб растеж се отчита и в Турция, посочи тя и допълни, че като цяло визите престават да бъдат един от основните проблеми за туризма.

По думите на Даниела Бобева за периода януари – март в трите водещи зимни курорта - "Пампорово", "Боровец" и Банско, броят на нощувките е бил близо 600 000, като нощувките на чужденци са се увеличили с около 36%. Тя отбеляза обаче, че ръстът на приходите изостава спрямо ръста на нощувките.

Даниела Бобева отбеляза, че в средносрочен план е необходимо да бъде създаден специален закон, който да уреди
съществуващите проблеми в зимните курорти. Тя призова големите планински курорти да излязат с общ план за действие и решения на техните проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 7
Veni
преди 10 години
Силве, и аз на това се надявам. Карам ски от години, но винаги има един и същи проблеми. Планините ни са достатъчно високи. Всички ски зони са между 1600 и 2200 м., което е напълно достатъчно да се направят писти, лифтове. Подобно е и положението в Австрия, където най-посещаваният им курорт е дори под 1000 м. надморска височина. Ние какво чакаме? Сърби направиха ски зони, македонци... а ние?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Silveto
преди 10 години
Крайно време е някое правителство да се заеме сериозно с развитието на ски туризма в България. Години наред всички буквално клякат пред шепичка "еколози", а нищо не се прави в тази насока. Развитието на ски зоните означава много пари в икономиката. Защо се отказваме от това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още