IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати: „Социална” Европа убива предприемачеството

В споразуменията за партньорство на ЕС със страните членки се въвеждат много допълнителни условия

16:18 | 14.12.13 г. 34
 Евродепутати: „Социална” Европа убива предприемачеството

В Европа е загубен духът на предприемачеството, а най-сериозният проблем за ЕС в момента са безработните младежи и опасността едно поколение да бъде загубено. Това каза на дискусия за бюджета на ЕС евродепутатът Владимир Уручев

В новия бюджет на ЕС има достатъчно средства за образованието, например 5 млн. студенти ще могат да се възползват от програмата Еразъм +, но липсва политика как те да вземат съдбата си в свои ръце чрез предприемачество, допълни той и допълни, че има твърде много административни бариери, ако млад човек реши да започне бизнес. В същото време само 25% от малките и средни предприятия в Европа участват в единния пазар като износители.

Предприемачеството в Европа е съвсем различно от това, което се случва в Силициевата долина, изтъкна Боян Бойчев от АИКБ. Виждаме, че индустрията се мести на Изток, коментира той по повод данните за 70% младежка безработица в Гърция. Работата е преместена в Китай и Далечния Изток, допълни Бойчев.

Уручев коментира още, че неслучайно ЕС и целият свят преживяват толкова дълга икономическа криза. „Трябва да се върнем към основите, а това е предприемачеството, което тази изключително социална Европа почти е унищожила. Липсват идеи и финансиране за центрове за иновации”, допълни той.

Евродепутатът все пак отбеляза, че в новия период са предвидени средства за конкурентоспособност. „Да се надяваме, че ще има млади хора, които да станат предприемачи и истински бизнесмени”, каза Уручев.

Темата коментира и евродепутатът Андрей Ковачев, който отбеляза, че българското образование продължава да обучава специалисти, за които няма пазар.

Европейският бюджет

Европейският бюджет не е инструмент за водене на макроикономическа политика и запълване на дупки в бюджетите на национално ниво, а възможност да се реализират ключови инвестиции по време на криза, каза на дискусията  евродепутатът Ивайло Калфин, който е и докладчик по многогодишната финансова рамка на ЕС.

Той отбеляза, че в същото време България е страната, която може да получи най-много европейски средства по отношение на БВП – около 4%. Тези средства обаче няма покрият бюджетни дейности, по-скоро ще генерират разходи.

Европейският бюджет не може да реши българските проблеми като безработица, инфраструктура или конкурентоспособност, но може да даде добри практики.

 

Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 6 rate down comment 0
Biso
преди 10 години
Дори тук социализмът беше кауза, а в ЕС ги е срам да го обявят!Когато аз вярвам в нещо и то се превърне в кауза, тогава не е нужно някой да ми обяснява какво да правя, кога и колко да работя, да ли и в събота и неделя да ходя на работа без да ми се плаща! Правя го, защото съм приел, че това е моята кауза, моята фирма и аз трябва да покажа и да докажа, че мога и да дам максимума от себе си, и се надявам след това някой да ме оцени подобаващо. Поне последните 10-12 години така са се развивали нещата при мен.Кауза не се създава с принудителни манифестации и лозунги за преизпълнени петилетки, когато всеки вижда, че рафтовете в магазина са празни.В тази фаза всеки организъм на тази планета преминава в някакъв следващ етап. В общественото развитие това е социализъм!Ако си прав, в което аз дълбоко се съмнявам, тогава нищо добро не ни чака. Ако някой очаква, че аз ще продължа да работя, както съм описал по-горе, а да ми плаща като на друг, който само чака да стане 16:00 часа за да почне да се стяга за тръгване в 17:00, тая няма да я бъде. Тогава и аз ставам първи социалист и понеже си мисля че имам дар слово и мога да убеждавам хората, направо си ставам един партиен функционер и да живее социализма!Вярвам, че личната отговорност, личния пример и личната инициатива трябва да бъдат на първо място. И тези загубени ценности трябва да бъдат възстановени, което кореспондира с предприемачеството. Ако всеки чака някой друг да свърши работата а после по равно да се ползваме от благата ( социалисъм в най-чистата си форма ), тогава жална ни майка!Моля да не се възприема като възхвала на капитализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
citizen_bg
преди 10 години
Те и комунизъм ще направят след това западняците. Само да изморят някакви си 8-9 милиарда. За останалите 500хил. ще се сбъдне еврейската мечта на Маркс и Ленин. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
И е време и тукашните тикви да разберат, че ЕС е социалистическа държава! Той е създаден с тази цел! Както обичат да казват двуизмерните десни талибанчета тук, на който не му харесва, да ходи да живее, ама не в Сев. Корея, а в Лаос или Камбоджа - там е чист капитализъм, даже и джунгла си имат!В ЕС и САЩ капитализмът се е развил, узрял и вече е презрял. В тази фаза всеки организъм на тази планета преминава в някакъв следващ етап. В общественото развитие това е социализъм! Хемороидите да ви се пукнат от яд, това е положението, Минке! Други *** няма!Аз така и не срещнах за толкова години капиталист, който да се радва на конкуренцията! Всеки гледа да я унищожи и погълне! Това естествено поведение води до огромните корпорации, сраснати с държавите. После държавите се срастват една с друга и така, Пено, станала работата! хахаха... Предприемачество.... хахаха! Може, ама първо питайте в съответното министерство дали може и първо си платете данъците върху бъдещите приходи! хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Недев, още 80-те години мой колега и впоследствие приятел, търговски директор в Дюпон-Германия, на когото уреждах да си купува от з-д Дружба - Варна костюми за 120 лв., които в Мюнхен му продаваха после за 800 DM, ми е казвал: "Ех, ако имаше как да работя в Германия, а да си живея в България...!" Същият в понеделник си криеше с неудобство ръцете, захабени от ремонта в къщи, защото 6000 DM заплата (за1988 г. огромна за ФРГ!) не му стигаха, за да плати на фирма за цялостен ремонт на жилището и събота и неделя се гърбеше сам! Добре, че беше тръгнал и той като мене от работник, та поне умееше!Ама тогавашният капитализъм в зап. Европа се крепеше на такива мениджъри и предприемачи. Сега управляват децата им, които са израснали пред компютрите, като тукашните капиталистчета - философи, дето жив комунист не са виждали, ама все комунистите са им виновни за всичко! хаха!Сто пъти вече казах - Европа няма лидери и кауза! Дори тук социализмът беше кауза, а в ЕС ги е срам да го обявят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 0
nedev75
преди 10 години
По-добре сам си извади зъба.Вярно висшето им е без пари.С една дума искам да кажа, че там имат високи доходи, ама огромни разходи.Като се съпоставят нещата излиза същото като тук.Вярно колите са им много евтини, съпоставено с доходите!Но само това.Жилищата са на безбожни цени.митове са че било евтино в Германия имало 1500евро в Мюнхен.Има да в квартал еквивалент на Горубляне.Нещо като Стрелбище или Лозенец 6000-10000евро квадрата.Разбира се ако искаш да живееш като никаквец, има 480евро социална помощ и пазарувайки промоции в големите вериги и за ток стигат.За дрехи втора употреба също.Така че ако искаш да си лентяй няма да пукнеш от глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
nedev75
преди 10 години
Ето че Страхо сам е отговорил, че е важно какво имаме като блага, а не цифром с какъв доход разполагаме.Съвсем накратко ви давам една сметка, която направих в Германия, в Мюнхен миналата седмица.Предходната вечер бях на фирмено тържество и не платих нищо, но с няколко от служителите се сдушихме и решихме да идем да се повеселим във вървежен бар следващия ден.Започвам с таксито, което ми излезе 70-80евро.Дори да имах кола, нямаше как да ида с нея защото ако те хванат пиян глобата е минимум 1000евро, макс може и над 20 000.Първо за да хапнем бяхме в пицария, където отидоха 90евро.В бара нямаше как да се излагам да пия евтина водка, а другите маркови 12 годишни уискита и ме зарадваха с 270евро сметка само за алкохол.Така че едно излизане ми дойде прилично 500евро, докато в София същото ми е 150лева.Идеш ли на лекар там (частен) минимум 100евро ти олекват.Ако чакаш държавен, ок, ама то болеста ще ти мине докато дойде ред.Заболекар за кариес също 100евро минимум, ако чакаш държавен.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
...."Сещам се за"....=====Намирам въпроса за риторичен. Това което имам предвид когато писах постовете си по темата е, че когато депутати избрани в другите Европейски страни обсъждат социални политики /всички Европейски държави от ЕС/, нашите трябва ДА МЪЛЧАТ ! Да мълчат, защото трябва да се срамуват от себе си! Гузни са защото, изобщо и не ги интересуват социалните политики! Не разбират смисъла им. Акъл дават хора, постигнали нещо в сферата на компетенциите си а не като папагали да обсъждат нещо от което хабер си нямат. Представители на държава, излязла преди малко повече от 100 години от ФЕОДАЛИЗМА, преживяла 45 години СОЦИАЛИЗЪМ, с "бизнес" елит от КОМУНИСТИЧЕСКИ капиталисти, НЕ може да дава акъл на вековни КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ демокрации! Смешници! Срамувам се като Българин от тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 0
Biso
преди 10 години
По простичко казано : По количеството и качеството на благата които ползват ще ги познаете! ;) --------------------Сещам се за Гърция, какви блага ползват и до кога ще ги ползват!След това идва Испания, Португалия и Италия, какви блага ползват и до кога ще ги ползват!Не трябва да забравяме Франция, Англия, че след това и Германия!Но това разбира се е само моето скромно мнение. Времето ще покаже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
И като почнат на международна трубуна да ръсят глупости чак ми се повдига! БГ евродепутати били !!!! Боже! "Барабар Петко с мъжете" Сигурен съм, че колегите им от запад се смеят наум! Абе умници, запада сто години да ограничава социални права, а вие тук да ги увеличавате пак ще сме конкурентни на западняците в това отношение. Ама за бизнес уменията на спонсорите ви не може да се каже същото! Трябвало стопански инициативни хора! Как като законите които ВИЕ правите, са като решето и защитават правата само на "приятелски" компании? Защо мислите, че избирателя пасе трева. Само празни приказки за докарване пред колегите си от Европа ви бива да говорите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
В предложенията за работа в САЩ например не се говори за "заплата" а за "компенсационен пакет" Там са включени някои застраховки /различни според възможностите на компаниите/, здравно обслужване, квартирни и прочие. Ние гледаме само минималното им по закон заплащане а дори не се сещаме за останалото. Направи сам заключение какво получава българина /само т.н заплата/ за отработен човекочас! Всичко друго от компенсационния пакет на западняка си плаща сам от тези мизерни левчета. А повярвай ми българите знаят как да работят. Същия Българин отишъл при западен /не турчин или албанец/ работодател, става в пъти по производителен /извода се налага от само себе си кой има вина за производителността/ В този ред на мисли как няма да крие Българина? Не е вярно, че крие по желание от държавата. Крие под натиск от страна и на работодателите и на държавата си която не му осигурява елементарни права гарантирани му от собствената му КОНСТИТУЦИЯ / правна защита, достъпно медицинско обслужване и т.н/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още