IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати: „Социална” Европа убива предприемачеството

В споразуменията за партньорство на ЕС със страните членки се въвеждат много допълнителни условия

16:18 | 14.12.13 г. 34
 Евродепутати: „Социална” Европа убива предприемачеството

В Европа е загубен духът на предприемачеството, а най-сериозният проблем за ЕС в момента са безработните младежи и опасността едно поколение да бъде загубено. Това каза на дискусия за бюджета на ЕС евродепутатът Владимир Уручев

В новия бюджет на ЕС има достатъчно средства за образованието, например 5 млн. студенти ще могат да се възползват от програмата Еразъм +, но липсва политика как те да вземат съдбата си в свои ръце чрез предприемачество, допълни той и допълни, че има твърде много административни бариери, ако млад човек реши да започне бизнес. В същото време само 25% от малките и средни предприятия в Европа участват в единния пазар като износители.

Предприемачеството в Европа е съвсем различно от това, което се случва в Силициевата долина, изтъкна Боян Бойчев от АИКБ. Виждаме, че индустрията се мести на Изток, коментира той по повод данните за 70% младежка безработица в Гърция. Работата е преместена в Китай и Далечния Изток, допълни Бойчев.

Уручев коментира още, че неслучайно ЕС и целият свят преживяват толкова дълга икономическа криза. „Трябва да се върнем към основите, а това е предприемачеството, което тази изключително социална Европа почти е унищожила. Липсват идеи и финансиране за центрове за иновации”, допълни той.

Евродепутатът все пак отбеляза, че в новия период са предвидени средства за конкурентоспособност. „Да се надяваме, че ще има млади хора, които да станат предприемачи и истински бизнесмени”, каза Уручев.

Темата коментира и евродепутатът Андрей Ковачев, който отбеляза, че българското образование продължава да обучава специалисти, за които няма пазар.

Европейският бюджет

Европейският бюджет не е инструмент за водене на макроикономическа политика и запълване на дупки в бюджетите на национално ниво, а възможност да се реализират ключови инвестиции по време на криза, каза на дискусията  евродепутатът Ивайло Калфин, който е и докладчик по многогодишната финансова рамка на ЕС.

Той отбеляза, че в същото време България е страната, която може да получи най-много европейски средства по отношение на БВП – около 4%. Тези средства обаче няма покрият бюджетни дейности, по-скоро ще генерират разходи.

Европейският бюджет не може да реши българските проблеми като безработица, инфраструктура или конкурентоспособност, но може да даде добри практики.

 

Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 12 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Парите нямат значение! Те са само приносители на права. Благата които получаваме срещу им са важни! Не може ...няма как труда да е самоцел както ни насаждат/не ви се плаща но пък безработицата ще е ниска/. Не съм чул политик на запад да ползва такава риторика/може и да има но не съм чул/, защото това би трябвало да е обида за избирателите му! Вслушайте се в риториката на британските политици. Нима техния бизнес не иска евтина работна ръка!? Нима са социалистическа държава? Как може тия *** нарекли се политици..., нееее КЛАСА се наричат те у нас да ни унижават така!? Труда е борба за права. Колкото повече права имаме толкова по дълъг и качествен живот водим. Какво ни предлагат като политика по този въпрос !? Какво показват статистиките за броя на населението и продължителността на живота у нас? Чии интереси защитават!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Смятам, че не е правилно да се каже, че в държава Х трудещите се получават високи доходи, без тези доходи да бъдат съпоставени с разходите за живот в конкретната държава."====По простичко казано : По количеството и качеството на благата които ползват ще ги познаете! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 7
deant
преди 10 години
Някой хора си мислят, че българина като получава 360 лв офицялно, той получава само 360 лв... Истината е че българина получава доста повече, но не иска да го сподели с държавата, щото тя откровенно го краде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 3
Biso
преди 10 години
Печелят обаче и гражданите които продават труда си /личи по доходите им/!-----------------------------http://***.youtube.com/watch?v=V_3zmBUCVcIВ горния материал може да се види как 5 членно семейство в САЩ живее с около 1000 долара на месец и обитава една стая 4 на 4 м. при родителите на съпругата.В САЩ в момента 47 милиона човека ( 23 милиона домакинства ) получават купони за храна.Предполагам и в Европа ситуацията е сходна: минимални и стагниращи доходи и разстящи разходи.Смятам, че не е правилно да се каже, че в държава Х трудещите се получават високи доходи, без тези доходи да бъдат съпоставени с разходите за живот в конкретната държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 2
citizen_bg
преди 10 години
С още малко мисъл може и да стигнете до смисъл.:)А може би предприемачеството на капитализЪма води до "социална" Европа? Как беше - конкуренция, свободен пазар, ефективност, намаляване на производствените разходи включително заплати и заетост в производството? Естествено е западните "държави", тоест плутокрацията, да се "грижат" за гражданите си, ако не щат революции на бедните. Какво предприемачество в условията на монопола на корпорациите и дрането на кожи от банкерите? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 1
Kosto
преди 10 години
Вярно е. Повечето европейци вече са с манталитет на държавни служители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Социална Европа убива предприемачеството.Периодът на зараждане е приключил , сега нещата се максимализират .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
rumen221
преди 10 години
Уручев,Знаеш ли по какво се различаваме от Европейците...:1. Хуманизъм... - по нашенски "човещина..."2. Соцална справедливост... - по нашенски "хорски срам"...За да разбереш разликата, прочети за:Човещина... - Що е то "Жизнен минимум" (351лв.) ..., Хорски срам... - Що е то "Социален минимум" (682лв.)..., А у нас 90% от хората живеят с по-малко париАко и след това имаш въпроси, ще ти струват пари....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 10 години
Уважаеми смехурковци, със съжаление съобщавам на всички вас, че социална Европа агонизира. Европа е развита икономически, защото отказа да ражда деца и със спестените средства правеше бизнес. Когато и бяха необходими работници си внасяше 20 годишни африканци и азиатци. Но , Китай вече прави същото, само че те изселват принудително собствените си селяни в градовете и ги правят промишлени работници. От пет години Европа няма ръст повече от 1% никъде. Така и ще бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
...компенсирате разликата в IQ то между ВАС и ЗАПАДНИТЕ ви колеги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още