IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати: „Социална” Европа убива предприемачеството

В споразуменията за партньорство на ЕС със страните членки се въвеждат много допълнителни условия

16:18 | 14.12.13 г. 34
 Евродепутати: „Социална” Европа убива предприемачеството

В Европа е загубен духът на предприемачеството, а най-сериозният проблем за ЕС в момента са безработните младежи и опасността едно поколение да бъде загубено. Това каза на дискусия за бюджета на ЕС евродепутатът Владимир Уручев

В новия бюджет на ЕС има достатъчно средства за образованието, например 5 млн. студенти ще могат да се възползват от програмата Еразъм +, но липсва политика как те да вземат съдбата си в свои ръце чрез предприемачество, допълни той и допълни, че има твърде много административни бариери, ако млад човек реши да започне бизнес. В същото време само 25% от малките и средни предприятия в Европа участват в единния пазар като износители.

Предприемачеството в Европа е съвсем различно от това, което се случва в Силициевата долина, изтъкна Боян Бойчев от АИКБ. Виждаме, че индустрията се мести на Изток, коментира той по повод данните за 70% младежка безработица в Гърция. Работата е преместена в Китай и Далечния Изток, допълни Бойчев.

Уручев коментира още, че неслучайно ЕС и целият свят преживяват толкова дълга икономическа криза. „Трябва да се върнем към основите, а това е предприемачеството, което тази изключително социална Европа почти е унищожила. Липсват идеи и финансиране за центрове за иновации”, допълни той.

Евродепутатът все пак отбеляза, че в новия период са предвидени средства за конкурентоспособност. „Да се надяваме, че ще има млади хора, които да станат предприемачи и истински бизнесмени”, каза Уручев.

Темата коментира и евродепутатът Андрей Ковачев, който отбеляза, че българското образование продължава да обучава специалисти, за които няма пазар.

Европейският бюджет

Европейският бюджет не е инструмент за водене на макроикономическа политика и запълване на дупки в бюджетите на национално ниво, а възможност да се реализират ключови инвестиции по време на криза, каза на дискусията  евродепутатът Ивайло Калфин, който е и докладчик по многогодишната финансова рамка на ЕС.

Той отбеляза, че в същото време България е страната, която може да получи най-много европейски средства по отношение на БВП – около 4%. Тези средства обаче няма покрият бюджетни дейности, по-скоро ще генерират разходи.

Европейският бюджет не може да реши българските проблеми като безработица, инфраструктура или конкурентоспособност, но може да даде добри практики.

 

Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Ако поне бяха чели / четенето е зареждане с инфо/, щяха донякъде да компенсират липсата си на IQ тия БГ евродепутати! Та, ..ако бяха чели, може би щяха да разберат идеята на съществуващата към момента световна финансова система! Нека им кажа,че въпреки неизбежните кризи в западните държави, те НИКОГА не биха приели народите им да живеят като китайци, виетнамци, африканци, латоноси и прочие народи! Само ВИЕ нашите депутати, вие единствени сред европейските политици, които наричате сами себе си "КЛАСА", разглеждате единоплеменниците си, като по презрени от най презрените народи и ги принуждавате да вършат по черна от най черната работа, която се работи от третия свят! Вие, сте тези които подпомагате с преференции бизнесите с НИСКА добавена стойност като туризма а обсъждате премахването на образованието по информатика с което затруднявате бизнеса с продукти с висока добавена стойност! Вие насаждате на народа си че НЕ заслужава по високи доходи защото не работил колкото ви се иска за да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 8
STRAHO
преди 10 години
"Евродепутати: Социална Европа убива предприемачеството" "Работата е преместена в Китай и Далечния Изток, допълни Бойчев."Едно уточнение само! Това не са ли БГ евродепутати? Ах как им се искаааа! ха ха хаНе господа депутати! Убива само мераците на такива като вас! Предприемачите на запад, си печелят добре от това статукво /поне по добре от ВАС защото сте НЕКАДЪРНИ!/. Печелят обаче и гражданите които продават труда си /личи по доходите им/!Не е трагедия, че производството се местело в далечния изток . То това е целта на задачката, ако не сте схванали още. Света да произвежда, а "златния милиард" да консумира труда им, изпълнявайки ръководни функции! За разлика от ВАС продажници, които слагате народа си в числото на бачкаторите, хората на ръководни постове в останалите държави от "златния милиард" мислят за народите си, за хората си, от които черпят и силата си, да наложат на останалия свят да им служи!!!!!!!!! Толкова НИСКО интелигентни управляващи имаме ...боже пази България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още