IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Желязков заради аферата с бюлетините

Бившият главен секретар на Министерския съвет ще отговаря за престъпление по служба

17:51 | 16.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Желязков заради аферата с бюлетините

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков, азаради аферата с бюлетините, открити в печатница в Костинброд. 

Желязков ще отговаря за престъпление по служба - чл. 282 ал.2 пр.2 вр. ал.1 от НК, съобщават от прокуратурата. 

В обвиненията срещу Желязков е записано, че в периода  27 април - 12 май като главен секретар на Министерския съвет не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията по отношение на изпълнението на задълженията на печатницата "Мултипринт" по договора за изработката и отпечатването на бюлетини за предсрочните парламентарни избори. 

"Въпреки задълженията си по Устройствения правилник на МС и неговата администрация и след изрично оправомощаване за сключване на договор от служебния министър-председател Марин Райков, Росен Желязков не е осигурил осъществяването на строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък", се казва в съобщението на прокуратурата.

Желязков не е осигурил строга отчетност върху чистия тираж бюлетини и заприходяването на всяка отделна бройка. Освен доставените 8,34 млн. броя бюлетини за гласуване са били отпечатани са 351 075, годни да послужат по предназначение, показа проверката по случая.

В резултат са настъпили "вредни последици", които са създали обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в България, категорични са прокурорите. 

Припомняме, че на 14 октомври Софийската градска прокуратура повдигна обвинения срещу Росен Желязков и му беше взета мярка за неотклонение "Подписка". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
А прокаратурата може ли да се самосезира и да се осъди лично за аферата с бюлетините?Ай стига Бе!Бареков и Манолова откъде знаят за бюлетините?Шепа хора ни направиха или поне си мислят, че са ни направили разногледи!Да им са халал нощите в които треперят за постовете си и парите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Явно на прокуратурата И на САМАТА Мая Манолова също не са известни, защото и дума няма за това....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
dakl
преди 10 години
Важното е кога ще бъде внесено обвинително дело срещу поръчителите за печатане на незаконни бюлетини.А те на цяла България са известни , нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още