IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време ли е за по-висока вноска за пенсионно осигуряване

От 2015 година може да започне плавно повишаване на вноската за пенсия

08:14 | 20.12.13 г. 28
Автор - снимка
Редактор
<p>
	След замразяването на възрастта и стажа за пенсия, се търси начин за приходи в системата.&nbsp; <em>Снимка: БТА</em></p>

След замразяването на възрастта и стажа за пенсия, се търси начин за приходи в системата.  Снимка: БТА

От 2015 година може да се пристъпи поетапно и плавно към увеличаване на вноската за пенсионно осигуряване. Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Той уточни, че това може да се случи само ако има ръст на икономиката. Според него вноската за пенсия следва да се вдига  с 1-2 процента.

Ако искаме да стабилизираме бюджета на държавното обществено осигуряване, няма как да минем без вдигане на вноската, категоричен е министърът.

Рисковете - от една страна да се намали разполагаемият доход на гражданите, от друга - да се натовари допълнително бизнесът, което може да се отрази на пазара на труда.

Въпреки това остава един от най-важните въпроси - как да се стабилизира финансово системата. Според социалния министър мерките, прилагани досега, са били в посока намаляване на приходите и увеличаване на разходите, което е увеличило дефицита в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Адемов смята, че е време да се мисли в посока на мерки, които да ангажират приходната част на бюджета на общественото осигуряване.

Всъщност това е и препоръката на Световната банка. В доклада "Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението" от есента се казва, че само при увеличение на осигурителните вноски и постоянно повишаване на изискванията за пенсиониране системата на общественото осигуряване в България има шанс да издържи в бъдеще. Там се казва още, че осигурителните вноски трябва да се повишат поне със 6%, за да се покрие дефицитът в бюджета на общественото осигуряване.

Авторите на доклада все пак са отчели, че това би се отразило негативно на бизнес средата, затова препоръката е осигуровките да се увеличат с 2%.

Една от стъпките за балансиране на системата е да се увеличи вноската във втория стълб на социалното осигуряване, защото тези 5 процента в момента и ниската степен на събираемост от страна на Агенцията по приходите са сериозни рискове, смята проф. Йордан Христосков.

Много бързо ще дойде 2022 г., когато фондовете трябва да изплатят първите пенсии заедно с пенсията от осигуряването и тогава ще има скандал, че сумата, която е натрупана по индивидуалните партиди е много ниска и съответно се отпускат ниски пенсии. А всъщност тези пет процента не дават достатъчно възможност за акумулиране на повече средства в системата.

Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 2 rate down comment 0
narod
преди 10 години
Трябва да се вдигне вноската за пенсии, за да може да се повиши пенсията на младите пенсионери от силовите структури от 600-770 лева на 1500 лева и нагоре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"- промяна в пенсионната система - ако до 40г -имаш само едно дете, пенсионната вноска ратсе с 50%, ако нямаш деца - двойна пенсионна вноска."====Принципа ми хареса. Звучи справедливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 0
rover
преди 10 години
Коза, *** и комунист ако влязат в двора ти, само пакост може да ти направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 14 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Румене куца ти математиката. Не можеш да правиш изчисления на база относителни числа (%). Най-важното е че неможеш да сравняваш процент от едно с процент от друго. Аз така мога да ти докарам, че 10 % > 100% нещо. ------- Преминаване към изцяло солидарна пенсионна система и внасяните сега ОБЩО 15% (+1) стигат!!!------Бай *** сега солидарен ли е в плащането? А ще бъде ли? Не! Но ще е солидарен в получаването!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 14
KostadinovK
преди 10 години
- промяна в пенсионната система - ако до 40г -имаш само едно дете, пенсионната вноска ратсе с 50%, ако нямаш деца - двойна пенсионна вноска.(ако се сметне за дискриминация -се прави обратното - пенсионната вноста се вдига за всички и се прави отстъпка за тези с деца)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 17 rate down comment 10
KostadinovK
преди 10 години
Водите един безмислен спор.Пари има малко, а в бъдеще няма да има и толкова.Както знаете пенсионната система е основана на правилото - децата хранят родителите. Няма деца - ще видите какво става след 10-20г. когато мнозинството млади ще са роми - тогава ще видите кон, боб яде ли?Как един човек без деца ще получва пенсия, след като неговите вноски са отишли за родителие му? Мен ако питате хората без деца или деца в чужбина, трябва да плащат двойни вноски.Народа се развали - пълно е с егоисти, самотници, семейства с едно дете.Сбъркана политика във всяко отношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 11
rumen221
преди 10 години
Приятелю,Имаш обратни причинно-следствени връзки...:- "...Има таван на осигурителният доход съществува, защото има таван и на пенсиите..."Точно обротното е...!!!- Ако нямя "таван" за плащането на пенсионни и здравни осигуровки, от труд и доходоносна собственост ПРИХОДИТЕ ОТ ОСИГУРОВКИ ЩЕ СЕ УДВОЯТ...!!!- НАЛИ БЯХМЕ ЗА РАВЕНСТВОТО..., А ТО КАКТО И ПРИ КОМУНИЗМА НАКОИ СА "ПО-РАВНИ"...!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 0
Борса
преди 10 години
Няма таван на облагането с данъци. Има таван на осигурителният доход съществува, защото има таван и на пенсиите. За да искаш хората да се осигуряват на реалните си доходи трябва държавата да гарантира, че след 30 години ще му плаща 30% от тях (а тя явно не може да гарантира дори и пенсии с таван). Бюджетът на държавата не се пълни само от данък печалба, а още по-малко от ДОД, за да се правят изводи какви са "печалбите от труд". Каква е ползата като се удвои бюджета? Политиците ще крадат двойно повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 7
rumen221
преди 10 години
КОЙ,Ще каже на българите Защо?:1. Производителността ни е 27%, а заплатите 17% от средноевропейските2. БНП е 48% от средноевропейския, а средните ни доходи 21%3. Събраният Данък печалба за миналата година е 2.2 милиарда, значи декларираната печалбата е 22 милиарда (истинската е по-голяма, около 35 милиарда), а съгласно Чл.60 от Конституцията ни таваните за осигуряване и облагане са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ!- Целият бюджет на държавата е 28 милиарда! - Следователно, печалбите от ТРУД у нас, са фантастично високи, а народа ГЛАДУВА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 10
rumen221
преди 10 години
ФАКТИ:- ЖИЗНЕНИЯ МИНИМУМ е 241лв., А ОБЩЕСТВЕНИЯ Е 562лв (да се облечеш, сгрееш и да идеш за работа и всеки да отгледа наследника си = 1 обществен +1 жизн. мин.)ИЗВОД- МРЗ (чисто) трябва да е 800лв. (бруто 1 340лв), А МИН. ПЕНСИЯ ЗА ТРУД = 60% от МРЗ = 480лв. (624лв)(Данъците за трета категория труд са 37,5% + 20%ДДС + 10% акцизи и др. = Общо 67,5%, и 30% за пенсиите, а за Девидентите само 5%) - Затова Е.С. иска мин. заплата 700 евро (чисто 400)!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още