IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири фирми искат да оценяват БФБ и ЦД

Това е първата стъпка в новата процедура за приватизация на борсата и депозитара, след което ще бъде избран и методът за продажба

11:50 | 07.01.14 г. 7
Четири фирми искат да оценяват БФБ и ЦД

Общо четири фирми искат да участват в процедурата по избор на оценител на 50,0542% от капитала на “Българска фондова борса – София” АД, София и 43,70% от капитала на “Централен депозитар” АД, София.

Документи за участие в процедурата са закупили ДЗЗД "Камбуров-Юропиън Програм Адвайзъри-Мейн Кепитъл", "ГИВЕ КОНСУЛТ" ЕООД, консорциум "Първа финансова брокерска къща" и адвокатско дружество" Цветкова, Бебов и съдружници", а четвъртият участник е обединение между "Ърнест и Янг България" ЕООД и адвокатско дружество “Събев и съдружници".

Предстои комисия да разгледа подадените предложения и в срок до 14 дни да изготви мотивиран доклад до Изпълнителния съвет на агенцията.

Припомняме, че през средата на декември приватизационното ведомство започна нов конкурс за избора на оценител за готвената приватизация на "Българска фондова борса - София" и "Централен депозитар". Документи за участие се приемаха до вчера 6 януари 2014 г. 

В конкурса бе разрешено участието на физически и юридически лица или обединения, които през последните десет години имат опит в изготвянето на подобни анализи на търговски дружества, „като на поне едно от тях балансовата стойност на активите надвишава 50 млн. лв.", пишеше в обявата на агенцията.

Според условията на конкурса в екипите на бъдещия оценител трябва да участват задължително най-малко четирима правоспособни юристи, независими оценители, вписани в Публичния регистър на Камарата на независимите оценители в България, икономисти и специалисти с подходяща квалификация, с оглед естеството на заданието, както и лица, притежаващи опит през последните десет години в изготвянето на анализи на правното състояние, информационни меморандуми и приватизационни оценки на търговски дружества

Този конкурс е първа стпъка към стартирането на нова процедура за приватизация на "БФБ - София" и "Централен депозитар". Припомняме, че след като през миналата година правителството на ГЕРБ подаде преждевременно оставка първият опит беше замразен.

Приватизацията на двете дружества е част от приватизационната програма на правителството на БСП и ДПС, одобрена от Министерския съвет.

Днес пред Investor.bg oт приватизационното ведомство уточниха, че има още няколко важни етапа, през които процедурата трябва да премине, за да се стигне до същинската приватизация. „След като бъде избран оценител, ще трябва да бъде избран и метод за продажба“, уточниха от АПСК.

Засега липсва ясен график и при какви условия ще бъде пристъпено към реалната приватизация на дружествата.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Натрий
преди 10 години
Съгласен съм. Просто правя извода, че компаниите имат по две цени. Една за миноритарите и една за мажоритарите. И от време - навреме тези цени се поомешват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
firstcmt
преди 10 години
Забравих да спомена и няколко примера от нашата действителност - КАОЛИН и една друга компания, доста актуална към момента. НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА СЪВЕТ ЗА ВЗЕМАНЕ НА ИНВЕССТИЦИОННО РЕШЕНИЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
firstcmt
преди 10 години
Имаш право. Но тъй като в случая става въпрос за придобиване на мажоритарен дял и то държавен, нещата са малко по-различни. А случаи колкото щеш на борсово търгувани компании, чието придобиване става със значителна премия над пазарната цена - Avago technologies платиха 38% премия за LSI Corp и т.н. дане споменаваме премиите, платени за придобивания на фармацевтични компании в САЩ през последните две години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Гледай ти какъв парадокс - ще оценяват борсово търгувано дружество, което си има пазарна цена и даже минава за ликвидно. Тоест какво излиза - признаваме, че пазарът, организиран от Борсата, не може да оцени правилно акциите на самата Борса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
orchis
преди 10 години
Да не се получи нещо като тамън да се натуткаме и да минат Евроизборите и пак да я замаразим тази продажба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 7
LuckyYou
преди 10 години
Ха-Ха. Тая борса ГРОБ-арите 4 години я приватизират!!!!! А аз вярвам на Орешарски - всичко ще е на 6 ! Колкото и да не ви иска !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
karadjata
преди 10 години
Най-добре ще е продажбата да стане чрез търг, в който да бъдат допуснати да участват само и единствено големи чуждестранни борсови оператори от западна Европа. Но с тези долни *** от БСП ДПС ГЕРБ АТАКА малко не ми се вярва, те ще искат някой да им бутне рушвет и ще оплескат за пореден път нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още