IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП проверява Българския хелзинкски комитет

Това е първата данъчна проверка на неправителствената организация от основаването й през 1992 г.

17:20 | 08.01.14 г. 1
НАП проверява Българския хелзинкски комитет

Данъчна проверка на Българския хелзинкски комитет (БХК) беше назначена от Националната агенция по приходите (НАП), съобщава неправителствената организация на официалния си сайт. Това е първата данъчна провека на БХК от основаването й през 1992 г.

Според организаицята одитъ е свързан с изявленията на политическа партия ВМРО-БНД, направени през октомври 2013 гоидна. Тогава от партията обявиха, че ще подадат сигнал до главния прокурор за “оклеветяване, набеждаване и уронване авторитета на зам.-председателя на ВМРО, Ангел Джамбазки, и на цялата партия от страна на БХК".

От партията се заканиха, че ще внесат сигнал и до НАП с искане да се провери кой финансира БХК.

Изявленията на ВМРО-БНД дойдоха след като на 4 октомври БХК сезира главния прокурор относно деяния на представители на ВМРО-БНД и други формации, припомнят още от комитета. Няколко часа след сигнала до прокуратурата беше образувано и досъдебно производство срещу Ангел Джамбазки и “други, засега неизвестни лица”.

Производството към момента е висящо.

В публичната си реакция тогава БХК заяви, че "не вярва българските данъчни органи да започнат репресивни действия против организацията - каквато би била по същество една извънпланова проверка по искане на ВМРО-БНД".

"Организацията винаги е била готова да представи пълна информация за източниците на своето финансиране пред българското общество. В действителност, нашите донори и финансови отчети от години са публични и достъпни на сайта на организацията", уточняват днес от БХК.

"Ако наистина данъчната проверка на БХК е по сигнала на ВМРО-БНД - организация, която нееднократно е отричала основни принципи на политическата демокрация и правата на човека, това е недопустимо и граничи с политически тормоз", казва в позицията си Българският хелзинкски комитет.

Финансовите отчети на организацията се заверяват всяка година от одиторски фирми, както изискват и много от нашите донори, освен българският закон, който никога не сме нарушавали, коментират още от организацията. БХК е организация, регистрирана в обществена полза по Закона за юридическите лица с нестопанска цел и всяка година предоставя финансовите си отчети, заедно с копия от одиторските доклади, в Министерството на правосъдието, обясняват още те..

През 2013 г. БХК отправи редица остри критики към настоящото правителство. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
обратно, БХК може да глоби НАП ако рекламата не мине по установения над-закона ред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още