IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еуфорията на БФБ - тенденция или мимолетно състояние?

Сегашната стойност на SOFIX е само около една четвърт от върховите му достижения преди кризата

18:38 | 10.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еуфорията на БФБ - тенденция или мимолетно състояние?

2013 г. премина под знака на силния оптимизъм на капиталовите пазари по целия свят. Еуфорията не пропусна да завладее и нашия. По-осезаемият устрем на водещия индекс SOFIX започна преди около 8 месеца, след като бе приключил 2012 г. с ръст от 7,25%. В предишните две години - 2011 и 2010 г. - той записа понижение от съответно -11% и -15%.

Със своя ръст от 42% за изминалата година той изпревари всички основни индекси в региона на Централна и Източна Европа. Факт е обаче, че сме далеч от предкризисните нива. През 2008 г. SOFIX заличи 80% от стойността си. В момента бенчмарковият измерител е на ниво от около 525 пункта. През октомври 2007 г. беше на рекордните над 1 952 пункта.

В момента стойността на индекса е само около една четвърт от върховите му достижения. Оптимизъм обаче има и той си пролича в понеделник, когато SOFIX прекоси границата от 500 пункта за пръв път от септември 2009 г.

През изминалата година оборотът на БФБ нарасна със 78,8% до 1,52 млрд. лв. Сключиха се редица големи сделки като придобиването на Каолин АД и делистването му от борсата, сделки с книжата на Петрол АД. Дори Инвестор.БГ АД смени собственика си.

Подемът продължава и в първите дни на 2014 г. Всички индекси се оцветиха в зелено, а книжата а на някои компании поскъпнаха с над 30-40%. Сред първенците са Химимпорт АД, Централна кооперативна банка АД, като кръгът на печелившите позиции продължава да се разширява. Химимпорт и ЦКБ бяха и най-ликвидните позиции за 2013 г.

„Обикновено началото на годината е периодът, през който стартира структуриране или преструктуриране на портфейли, а макроикономическата ситуация допълнително оказва пряко влияние върху обемите и оборота на родната борса“, коментира за Investor.bg брокерът на ценни книжа в Капман АД Ангел Хаджийски.

Усилено се говори за приватизация на борсата. Вече стана ясно, че четири фирми ще оценяват както БФБ АД, така и Централен депозитар АД. Добрите макроикономически данни за страната и фактът, че политическата обстановка не оказа остро негативно влияние на родния капиталов пазар в сравнение, например, с това, което се случи в Украйна или Турция, ни дават основание да очакваме по-голяма активност и повече листвания на нови дружества през настоящата година.

Новият индекс BGBX40 вече е факт. Той замени BG40, който се определяше от единичната цена на акцията. BGBX40 е подобен на SOFIX, като включва в състава си 40 емисии, а не 15.

Предстои да разберем дали ще бъде създаден първият борсово търгуван фонд (ETF) в България, върху какво ще бъде базиран и ще предизвика ли интерес.

Какво се случи на родния капиталов пазар през 2013 г. и пред какви предизвикателства ще бъде изправен през 2014 г. може да разберете от разговора на Вероника Денизова от Bulgaria on Air cъс Свилен Колев от Investor.bg!

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Химимпорт АД(CHIM)

Инвестор.БГ АД(IBG)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Ластикът така се беше натегнал - да видим къде ще ни изстреля:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още