IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Стоименов: Aко обемите се увеличат, повече компании ще се качат на борсата

Родният капиталов пазар успя да попадне в полезрението на международните портфолио мениджъри, споделя зам.-председателят на СД на Тексим Асет Мениджмънт

08:15 | 16.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кирил Стоименов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Кирил Стоименов. Снимка: Личен архив

В началото на новата година забелязваме оживление на родния капиталов пазар. Всички индекси са на зелена територия, някои позиции поскъпват съществено и като цяло оптимизмът преобладава.

Колко дълго ще продължи еуфорията? Кои ще са катализаторите на борсовата активност през 2014 г.? Как ще се отрази процедурата по приватизация на борсата, а и на борсовите участници?

В серия от интервюта сред брокери, инвеститори и директори на управляващи дружества и инвестиционни посредници екипът на Investor.bg ще разкрие на своите читатели прогнозите на всеки от тях за перспективите, проблемите и тенденциите на българския капиталов пазар през 2014 г.

Ето какво сподели заместник председателят на СД на УД Тексим Асет Мениджмънт Кирил Стоименов за читателите на Investor.bg.

Г-н Стоименов, докога очаквате да продължи еуфорията? Според Вас това моментно състояние ли е или се очертава една трайна тенденция?

Положителният импулс, който владееше инвеститорите през 2013 г. продължава и през новата 2014 г. Оптимизмът на пазара позволи голяма част от ликвидните позиции да постигнат двуцифрени ръстове от началото на годината при значителни обеми на търговия. За пръв път от 2009 г. насам индексът SOFIX прехвърли границата от 500 пункта и успешно я отстоява.

Позитивно явление за родния капиталов пазар е, че той успя през последните три тримесечия да попадне в таргета на част от международните портфолио мениджъри.

През последните месеци ясно се очертава тенденцията за засилен интерес от страна на чуждестранните инвеститори към българския пазар, което е видно от повишения обем на търговията на БФБ.

От първостепенно значение е, че постепенно успяваме да си възвърнем част от загубеното доверие на международните инвеститори, които виждат перспективата за растеж на родния капиталов пазар. SOFIX все още е твърде близко до дъното, регистрирано през 2009 г, и има значително да наваксва загубената позиция. Водещите индекси S&P 500, Dow Jones и DAX възстановиха нивата си отпреди кризата и успешно покоряват нови върхове.

Докато нивото на родния индекс е в пъти по-ниско от регистрирания през 2007 г. връх, то той има съществен потенциал за нарастване. Бавното темпо на възстановяване, дори съпоставено с една съседна Румъния, дава възможност за инвестиране в определени български компании на ценови нива с възможности за добра възвращаемост. Вярвам, че 2014 г. също ще бъде успешна и ще продължи тенденцията за устойчив растеж.

Бихме ли погледнали на подема, на оптимизма и като на фактор, който да събуди интереса както на нови институционални инвеститори, така и на по-дребни инвеститори?

България се отличава със стабилни монетарна и фискална политики. Силно позитивен сигнал към международната инвестиционната общност е финансовата стабилност, която успяхме да съхраним в годините на глобална финансова криза. Нашият държавен дълг е около 17% от БВП, като по този показател България е на второ място в Европа след Естония. Дори негативен сигнал като продължаващата политическа нестабилност до този момент не е в състояние да отблъсне инвеститорския интерес към борсата.

Дребният инвеститор обикновено е последовател на поведението на институционалните инвеститори. Същите се управляват от професионални портфолио мениджъри, които първи откриват потенциала за растеж или опасността от спад на даден пазар. Така че ако се запази тенденцията на нашия пазар да навлизат нови чуждестранни инвеститори, малките инвеститори биха погледнали положително на перспективата да реализират по–висока доходност, като една добра алтернатива на намаляващите лихвени равнища по банковите депозити в България.

Какви са Вашите прогнози за активността и ликвидността на родния пазар през настоящата година – бихме ли могли да очакваме повече листнати компании?

Ако през 2014 г. продължим да наблюдаваме засилване на обемите на борсовата търговия, в съчетание с устойчив международен инвеститорски интерес, бихме могли да очакваме, че част от атрактивните български компании ще се насочат към БФБ, като алтернатива за набиране на нужните капитали.

Какво влияние очаквате да окаже процедурата по приватизация върху борсата?

Заявеното намерение на правителството да приватизира държавния дял в БФБ като цяло е позитивно, защото държавата по принцип в по-голямата част от случаите е слаб мениджър. За да се превърне приватизацията в положителен импулс за развитието на българския капиталов пазар, е необходимо БФБ да стане част от голям борсов оператор, който да способства за по-лесния достъп на големите международни инвеститори до БФБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
cokrat1
преди 10 години
Пич прав си...но бих добавил следното. Миноритарите трябва да имат някаква власт в фирмата...не ръководна но поне информацията която публикуват фирмите да бъде независима от мажо. Трябва да стане следното.1. ДВИ-то да се избира от миноритарите със срок една година - или до следващото годишно ОСА.2. Независимия директор също трябва да се избира от миноритарите. Това по никакъв начин няма да попречи на ръководенето на фирмите.3. Да се увеличи свободно търгуемите акции поне до 30%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
mick
преди 10 години
"Aко обемите се увеличат, повече компании ще се качат на борсата" - :) Не трябва ли да се търси причината защо има толкова малко обеми??Например, че реално истинските публични компании се броят на пръсти? Че и при тях не е ясно дали мажоритарите не държат с поставени лица над 50% от акциите си... На нашата борса правилата се спазват само ако фирмата иска. То и заради това никоя фирма не се напъва да поддържа акциите си. И 2 стотинки да станат, какво от това? След като няма достатъчно свободни акции на пазара...Забравя се, че идеята на една фондова борса е, фирмите листнати там да имат полза от това акциите им да се търгуват на висока цена, и да могат да използват тия средства в производството - не само при IPO. В момента не е така. И обратното трябва да е вярно, фирмите на всяка цена трябва да поддържат високи цени на акциите си. Това е смисълът на борсата. Иначе - че то може човек да залага и на конни състезания. Или на бой с кучета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още