IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработни ще получат финансиране за свои проекти

Всеки от тях ще получи средно по около 19 000 лева, за да реализира свое бизнес начинание

11:20 | 18.01.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Безработни ще получат финансиране за свои проекти

Над 500 безработни ще започнат собствен бизнес с европари. Проектите им за стартиране на фирми са били одобрени от Агенцията по заетостта по схема за насърчаване на предприемачеството, която е част от оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”.

Всеки безработен ще получи средно по около 19 000 лева, за да реализира своя бизнес проект. Общата стойност на евросубсидията е малко над 10 млн. лева.

Максималната сума, която отпуска ЕС за един проект е 20 000 лева. Парите обаче не се получават наведнъж. Авансово се превеждат 20% от стойността на проекта, след което има междинни плащания, с които се възстановяват направени разходи от фирмата.

Досега по програмата, която започна през 2012 г., 2 213 безработни са поискали еврофинансиране за започване на собствен бизнес. Над половината от предложенията са отхвърлени от оценителните комисии към Агенцията по заетостта. Отпадналите кандидати ще бъдат уведомени за причините, поради които не са класирани, увериха от институцията.

Към настоящия момент са сключени 600 договора на обща стойност над 11 млн. лева. С подписването на новите одобрени проекти общият им брой ще стане 1 162. Първоначално се предвиждаше 2500 безработни да създадат фирми.

Засега няма да се отпускат пари за допълнителни проекти, коментираха от Агенцията по заетостта. Такива ще се осигурят, ако инициативата бъде продължена в новата оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Тя обаче ще започне най-рано в средата на тази година.

Вижте още в репортажа на Лидия Климентова!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Това, което ми е известно по темата е, че и хора, "спечелили" такива такива проекти, се отказват в последствие, ПРЕДИ да започнат, поради страховити недоразумения и политики, които директно ги набутват, още с момента на подписване.Как мислите, защо ли хората НЕ СА очаровани?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още