IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК изпрати България на съд заради незаконните сметища

По данни на комисията в страната има 113 сметища, които не съответстват с европейското законодателство

14:09 | 23.01.14 г. 4
ЕК изпрати България на съд заради незаконните сметища

Европейската комисия (ЕК) изпрати България на съд заради лошото управление на отпадъците. Съобщението е част от януарския пакет с наказателни процедури, които комисията налага на страните, които не изпълняват своите задължения или нормите на европейското законодателство.

„Въпреки досегашните предупреждения от страна на комисията много български депа за отпадъци все още функционират в нарушение на законодателството на ЕС в областта на отпадъците и тяхното депониране, което представлява сериозен риск за здравето на хората и за околната среда“, казва се в изявлението на ЕК

Затова и по препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник страната ни да бъде изправена пред Съда на ЕС, като надеждите са, че това действие ще подтикне България да ускори своите действия в областта.

Европейската директивата за депонирането на отпадъци поставя изисквания за установяването на стандарти за депата, за да се предотвратят неблагоприятните последствия за здравето на човека, водите, почвата и въздуха.

„Макар българските органи да признават съществуването на проблема и да се опитват да се справят с него, необходимите мерки за премахване на депата все още не са предприети и много от тези депа все още са в експлоатация в нарушение на законодателството на ЕС в областта на отпадъците“, констатира още ЕК.

Според последните данни, с които разполага Комисията, повече от четири години след крайния срок за закриването им в България все още има 113 несъответстващи на изискванията депа, които са в експлоатация. 

Директивата за депата постановява, че съществуващите депа не могат да продължават да функционират след 16 юли 2009 година, освен ако не са в съответствие със законодателството на ЕС. След изтичането на срока от ЕК изпратиха писмо до България. Официалният отговор на София е, че 130 общински депа не са в съответствие с разпоредбите на директивата и въпреки това все още са в експлоатация.

Бавният напредък през следващите години накара Комисията да открие процедура за нарушение през април 2012 г., когато 124 несъответстващи на изискванията депа за отпадъци все още бяха в експлоатация.

България впоследствие информира Комисията, че до юли 2015 г. ще бъдат изградени 23 нови депа за отпадъци, съответстващи на изискванията. Очакваше се това да доведе до постепенното закриване на останалите депа за отпадъци, които не отговарят на изискванията, но не бе представен график за изграждането на новите инсталации.

Освен това с оглед на съдебните спорове в българските съдилища относно изграждането на нови депа за отпадъци е малко вероятно първоначалният график да бъде спазен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 4
forexboy
преди 10 години
Заработи дневната надница при дЕдо Сорос. Бравос! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
LuckyYou
преди 10 години
Така е Йорданке! Подавай оставка, ето и aldy ти я иска, и не те иска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
aldy
преди 10 години
Оставка бе! Не разбрахте ли, че не ви искаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още