IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ настоява за оставката на ръководството на МОСВ заради сметищата

Депутатите от ГЕРБ не изключват възможността следващият вот на недоверие към кабинета "Орешарски" да е на тема околна среда

13:03 | 24.01.14 г. 3
ГЕРБ настоява за оставката на ръководството на МОСВ заради сметищата

ГЕРБ настоява за оставката на зам.-министъра на околната среда Чавдар Георгиев и на политическото ръководство на МОСВ. Това обявиха в кулоарите на парламента Ивелина Василева и Станислав Иванов, предаде БТА.

Исканата оставка е във връзка с двете дела, които Европейската комисия (ЕК) завежда срещу България заради лошото управление на отпадъците. Вчера бе получено съобщение, част от януарския пакет с наказателни процедури, които комисията налага на страните, които не изпълняват своите задължения или нормите на европейското законодателство.

„Въпреки досегашните предупреждения от страна на комисията много български депа за отпадъци все още функционират в нарушение на законодателството на ЕС в областта на отпадъците и тяхното депониране, което представлява сериозен риск за здравето на хората и за околната среда“, се казваше в изявлението на ЕК

Днес Василева разясни, че заради сметищата, които не отговарят на европейските изисквания, страната ни може да понесе глоба в размер на милиони евро.

"Има специална процедура на ЕК, в съответствие на която се прилага еднократна глоба към страната -член в размер на около 700 хил. евро, след което за всеки ден несъответствие със законодателството се изчислява отделна глоба и може да се достигне до милиони евро - това е прогресивно налагане на глоби", обясни Василева.

От ГЕРБ предупредиха, че можем да очакваме още наказателни процедури от Брюксел по отношение на екологията. Опозицията констатира и странни действия през изминалите месеци, масови уволнения на ръководители на регионални структури на МОСВ и назначения на "неясни фигури, изцяло политически, на хора от ДПС".

Депутатите дори не изключват възможността следващият вот на недоверие към кабинета да бъде заради околната среда, тъй като тя е едно от многото сфери - предмет на сериозни критики. Все пак за какво ще е вотът ще бъде съобщено след като има решение, поясни Ивелина Василева.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Internet
преди 10 години
Жалките смешници от ГЕРБ..горките, те не са виждали министерство никога през живота сиПрости милиционери и ДС медиатори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още