IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Структурната безработица в България е факт

Необходим е анализ на задълбочаващата се пропаст между нуждите на икономиката и способностите на работещите в нея

14:10 | 02.02.14 г. 12
Структурната безработица в България е факт

В България се говори много за структурна безработица и за дългосрочно безработните лица, които наброяват 243 хиляди души през третото тримесечие на 2013 година. Това са хора, които са без работа повече от 12 месеца, като близо 65% от тях са без работа от 2 и повече години.

В наскоро публикувания годишен Преглед на заетостта и социалното развитие в Европа, се обръща значително внимание на този феномен. За целта е използвана т.нар „крива на Бевъридж”, която показва връзката между коефициента на безработица и коефициента на свободните работни места.

По време на икономическа експанзия безработицата намалява, а коефициентът на свободните работни места се увеличава. По време на рецесия безработицата се увеличава, а коефициентът на свободните работни места намалява. Позицията на кривата зависи от ефективността на пазара на труда.

Преместване на линията нагоре, без да е налице спад в коефициента на безработицата, показва покачваща се неефективност на трудовите пазари, тъй като въпреки повечето налични работни места, последните не се заемат от безработните. Ако преместването на линията нагоре е съпътствано с увеличение на безработицата, това е знак за структурни проблеми на пазара на труда. Именно последната тенденция се наблюдава и у нас, и в ЕС от началото на 2011 г. насам, пише в анализ Явор Алексиев от ИПИ.

Повишаването на броя на свободните работни места, придружен с повишаваща се безработица, показва, че работодателите изпитват затруднения да открият подходящи кадри, въпреки голямото наличие на безработни. С други думи нуждите на бизнеса се изменят, а уменията на работниците остават същите.

В периода от началото на 2011 г. се наблюдава известно застиване на показателите, което е притеснително на фона на позицията на кривата. Прави впечатление, че пазарът на труда в ЕС е като цяло по-ефективен от този у нас.

В теорията движението на кривата на Бевъридж се свързва с редица фактори, между които: размер на обезщетенията за безработица и социални помощи, нормативна защита на работещите от уволнение
качество на политиките на пазара на труда, влияние и обхват на профсъюзи, ниво на реалните заплати и промени в производителността на труда, увеличаване на данъците върху труда

Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
цитат:"Представянето на високотехнологичните компании накара голяма част от младите хора да променят първоначалния си избор на професия и обучително предприятие. Над 30 младежи ще могат да усвоят през следващите три и половина години професиите като фрезисти, шлосери, мехатроници, леяри, механици, инструменталчици, електротехници и др. Компаниите ГАРАНТИРАТ, че след приключване на обучението, младежите ще могат да останат на работа при тях."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
цитат:" Луксозни и по-малки семейни хотели, вериги за бързо хранене, компании в сферата на металообработването, машиностроенето, електрониката, енергетиката, строителството и други от четири германски провинции се състезават да привлекат младежи от България, които да изучават и професия, докато работят за тях." Нека си разпъват локуми нашите за вината на работната сила относно производителността ! Същите хора там изведнъж стават с немска производителност. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Дори езиковата подготовка са готови да поемат. Няма рев. Щом искат квалифицирани кадри, трябва да инвестират, а не да реват и да се чудят как да прекарат останалите данъкоплатци, да обучават кадри които да носят печалби за тях и семействата им. Няма безплатен обяд. Всички живеят един живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
цитат :"Над 400 български младежи, сред които над 70 варненци, искат да изучават професия в германски предприятия по дуалната система. Тази седмица се проведоха интервюта във Варна, като в рамките на деня се явиха над 70 човека, съобщи шефът на Бюрото по труда Божидар Михайлов. На 6 февруари такива събеседвания ще се проведат в Русе, на 11 и 12 февруари в Пловдив и на 13 февруари в Бургас. Одобрените кандидати ще имат шанс да научат немски, да придобият професия в различни сфери на икономиката, а могат да получат и предложение за постоянна работа."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
sergo
преди 10 години
"Е добре де, какви са тия специалисти дето се търсят, а работната сила не можела да отговори на това търсене, демек не ставала работната сила. Избройте 10 неща, та да видя дали аз мога да се цаня някъде със моите 4-5 специалности - финанси, право, електротехника, водопровод, ремонт на автомобили. Ето 5 специалности имам аз , а никой не ми се обажда да ме търси."Нека кажа, нека аз да кажа!- Шивач/ка на мъжки костюм.Четири броя ушити месечно докарват на кандидата 2000 лв. месечно. *** не би! Вече девета година не цъфна дори един.И уча-а-а!Безплатно уча бе хора-а-а........Нъцки!А клиентите ми чакат по година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
lubenmark
преди 10 години
Безполезността на структурната политика е факт. Да променим структурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
ПИЧ
преди 10 години
Е добре де, какви са тия специалисти дето се търсят, а работната сила не можела да отговори на това търсене, демек не ставала работната сила. Избройте 10 неща, та да видя дали аз мога да се цаня някъде със моите 4-5 специалности - финанси, право, електротехника, водопровод, ремонт на автомобили. Ето 5 специалности имам аз , а никой не ми се обажда да ме търси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Както много пъти сме коментирали при тези налагани от тях условия ...ще си останат на пазара на труда с младите *** да се надлъгват!:D За младите Българи ще е НЕПРИСТИЖНО да работят за БГ работодател, дори и да плаща като свой западен колега. Нещо като в сметосъбирането. Мислите че преувеличавам!? Е ......няма да чакате дълго да го усетите. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 6
STRAHO
преди 10 години
"Повишаването на броя на свободните работни места, придружен с повишаваща се безработица, показва, че работодателите изпитват затруднения да открият подходящи кадри, въпреки голямото наличие на безработни. С други думи нуждите на бизнеса се изменят, а уменията на работниците остават същите."Защо си "заравят главите като щрауси" и не "погледнат истината в очите " !!? Проблема е на първо място в заплащането. Бизнеса НЕ плаща и като следствие НЕ намира необходимите му кадри, или ...........необходимите му кадри изобщо не му вземат на сериозно бизнеса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
Dimat
преди 10 години
Структурната безработица е не само неизбежна.Тя непрекъснато ще обхваща все повече хора,защото освен всичко друго тя е предопределена от развитието на технологиите,които се развиват експоненциално.Само,че,малко хора проумяват това,а политиците,никак.Бъдещата икономика ще се развива парадоксално - все по-големи технологически възможности за експоненциално увеличаване на количеството стоки и услуги и...все по-голяма безработица,която води до все по-намаляващо потребление.За развитието на технологиите е необходима все по-голяма научна база,но,включваните в нея научни "работници" не могат да се развиват експоненциално.Резултатът от техния труд,обаче е такъв.Все повече хора ще стават излишни.Самата икономика вече губи смисъла си,по който се развива.А нов смисъл засега не и е придаден.Светът е в задънена улица в дъното на която е "масовият" човек,който все повече отпада,като масов потребител.Какво ще стане и мисли ли някой?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още