IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нейков: Мярката наказателна отговорност при неплатени осигуровки няма да сработи

80% от фирмите плащат осигуровки редовно, коментира бившият социален министър

12:07 | 03.02.14 г. 2
Нейков: Мярката наказателна отговорност при неплатени осигуровки няма да сработи

Едва ли инкриминирането на неплащането на осигуровки ще доведе до желания ефект. Подобна мярка би била превантивна. Данните сочат, че между 15 и 18% от работодателите не плащат осигуровки. Останалите над 80% са коректни. Това каза пред TV7 бившият социален министър Иван Нейков в коментар на исканите промени в новия Наказателен кодекс за криминализиране на неплащането на осигуровки от страна на работодателя.

След като през миналата година парламентът отхвърли предложенията за промени в Наказателния кодекс, с които да се криминализира неплащането на осигуровки от страна на бизнеса, сега пак се предлага наказателна отговорност за работодателя.

В аргументите си Иван Нейков посочи, че от 350 хил. действащи фирми, 93% са с по-малко от 9 работника. „Абсурд е да се мисли, че всички те могат да спазват това законодателство. Трябва да бръкнем в раната и да направим законодателство, което да е за специално за микропредприятията", каза още Иван Нейков.

Според него фактът, че през последните 7-8 месеца вървят редица предложения за промяна в трудовото законодателство, е знак, че то остарява. "Всички експертизи сочат, че законодателството ни в момента е неадекватно. Постигналите европейски заплати у нас са достигнали тези нива не благодарение на трудовото законодателство, а въпреки него. Час по-скоро сядайте на масата и започвайте да преговаряте", призова бившият социален министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 10 години
Румба ти си много прав както винаги, но *** на българите е гол!Изложен на изток на няколко милиарден евтин труд за по 40 стотинки на часдДокато управляващите не се осъзнаят и не изкарат РБ от ЕС, СТО/незнач дали сме член или не но все тая/ та докато няма протекционизъм и защита на българите от българия няма да я бъде тая дето си я описалПоздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
rumen221
преди 10 години
Нейков,Труда е СТОКА КАТО ВСЯКА ДРУГА! ФАКТИ:- ЖИЗНЕНИЯ МИНИМУМ е 241лв., А ОБЩЕСТВЕНИЯ Е 562лв (да се облечеш, сгрееш и да идеш за работа и всеки да отгледа наследника си = 1 обществен +1 жизн. мин.)ИЗВОД- МРЗ (чисто) трябва да е 800лв. (бруто 1 340лв), А МИН. ПЕНСИЯ ЗА ТРУД = 60% от МРЗ = 480лв. (624лв)(Данъците за трета категория труд са 37,5% + 20%ДДС + 10% акцизи и др. = Общо 67,5%, и 30% за пенсиите, а за Девидентите е само 5%) - Затова Е.С. иска мин. заплата 700 евро (чисто 400)!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още