IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВЕИ-мощности ще бъдат спирани при опасност за мрежата без компенсации

Нови правила за управление на електроразпределителните мрежи уреждат критерии за оценка на качеството на услугата

10:12 | 04.02.14 г. 1
ВЕИ-мощности ще бъдат спирани при опасност за мрежата без компенсации

Операторите на електроразпределителните и електропреносните мрежи ще имат право да ограничават производството на електрическа енергия от производители от възобновяеми източници при опасност от повреди или понижена пропускателна способност на електрическата мрежа.

При тези условия операторите ще могат дори да изключат производителя от съответната мрежа, без да дължат компенсации. Единственото изискване е, че трябва да предостави обяснение за причините за изключването при поискване от страна на производителите на ток от ВЕИ..

Това е регламентирано в новите правила за управление на електроразпределителната мрежа, които Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага за обсъждане. Документът е качен на Портала за обществени консултации, а на 18 февруари ще бъде дискутиран на заседание на комисията.

Припомняме, че през тази пролет Електроенергийният системен оператор (ЕСО) многократно ограничаваше производството на енергия от възобновяеми енергийни източници. Причината беше ограниченото потребление на електричество. Производителите на тези ВЕИ-централи пък коментираха, че няма ясни правила и критерии, по които да се ограничават именно те.

От ЕСО обаче уточниха, че ограничават ВЕИ-централите, тъй като произвежданата от тях енергия е най-скъпата.

Новите правила не допускат присъединяване към електропреносната и електроразпределителните мрежи на вятърни електроцентрали (ВяЕЦ) с постоянна скорост и асинхронни генератори с кафезен ротор. Присъединените вече агрегати от този тип, могат да останат в работа, до изчерпване на експлоатационния им ресурс.

Качеството на услугите при разпределение на електрическата енергия ще бъдат определяни от три групи показатели - качество на електрическата енергия, непрекъснатост на снабдяването с електрическа енергия и качество на търговските услуги.

Клиентите ще могат да искат проверка на качеството на предоставяната електрическа енергия, а операторът е длъжен в тридневен срок да изпълни това искане. Констативният протокол от проверката трябва да бъде предоставян на клиентите, се казва още в правилата.

Качеството на търговските услуги пък ще бъде оценявано на базата на това колко време е необходимо на операторите на мрежите да отговорят на жалби и молби на клиентите, да проверят и подменят електромери, както и за коригиране на грешки при отчет на електромерите.

Операторите няма да могат да спират електричеството на своите клиенти без предупреждение, освен в случай на авария.

Производителите на енергия ще трябва да предоставят на операторите на мрежа два пъти годишно – на 15 май и на 1 ноември, месечни данни за следващата година за количествата електрическа енергия, която ще бъде доставена в електроразпределителната мрежа, е записала ДКЕВР в правилата за управление на енергийните мрежи. Производителите трябва да дават данни и за минималните и максималните мощности на производствените източници.

Самите оператори ще трябва да дават плановете си за развитието на електропреносната мрежа на Министерството на икономиката и енергетиката за целите на енергийното прогнозиране. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
dmtk
преди 10 години
"От ЕСО обаче уточниха, че ограничават ВЕИ-централите, тъй като произвежданата от тях енергия е най-скъпата."Не разбрах нещо - ограничават ги защото са ВЕИ или защото са най-скъпи.т.е. ако някой прави по-скъп ток от ВЕИ, например ко-генерациите или ВЕЦовете, ТЯХ ли ще спрат първи или ВЕИ?Ако ще ги спират според цента, защото тогава говорим за ВЕИ въобще? Защо ЕСО не каже, че ще спира ВСИЧКИ Централи от най-скъпите към най-евтините?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още