IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП иска по-малките дългове да бъдат събирани от частните съдебни изпълнители

Промяната би улеснила агенцията, тъй като тя е изключително натоварена, заяви Боряна Жилова

10:01 | 10.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
НАП иска по-малките дългове да бъдат събирани от частните съдебни изпълнители

Ниските по размер дългове, касаещи глоби и имуществени санкции, могат да бъдат предоставени за събиране от частни съдебни изпълнители, заяви в ефира на Bulgaria On Air експертът от НАП Боряна Жилова.

По думите ѝ подобна промяна би улеснила агенцията, тъй като в момента тя концентрира дейността от публичните изпълнители и е изключително натоварена заради нарастващия ежегодно дълг от страна на физическите лица и фирмите.

През последните години има увеличена събираемост на просрочени задължения. През 2010 г. са събрани 2,5 млрд. лева, докато през 2013 г. тази сума е била 5,6 млрд. лева.

Причините за тази повишена събираемост се дължат на единната сметка, функционираща през 2013 г. и на приоритизирането на бързи и ефективни действия по отношение на по-големия по размер дълг на различните задължени лица.

Ние отдавна сме заявили, че искаме да помогнем на държавата, заяви пред Bulgaria On Air Георги Дичев от Камарата на частните съдебни изпълнители. По думите му глобите трябва да бъдат събирани, защото иначе ще расте чувството за безнаказаност и няма да има превенция на подобен тип нарушения.

Дичев смята, че подобно прехвърляне на работата ще доведе до повишаване на разходите за частните съдебни изпълнители, защото е свързано с допълнителни дейности. Той смята, че този проблем може да бъде решен като недобросъвестните длъжници понесат тежестта на въпросните разходи, но трябва да има пропорционален таван, така че да не се надхвърля трикратният размер на задължението.

От края на миналата година водим активни разговори с Министерството на правосъдието и с Камарата на частните съдебни изпълнители, разкри Жилова. Тя обяви, че се подготвя доклад с концепция за параметрите на евентуалната реформа.

Заместник-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева активно се е ангажирала с тази реформа и до месеци би трябвало да се представят предложенията за законодателни промени, заяви Жилова. Тя прогнозира, че темпът на събираемостта ще продължи да нараства и през 2014 г. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 10 години
НАП го закъсаха с електронните фишове, които МВР бълва към тях. А проблемът е не в НАП, а именно в МВР - те не търсят фирмите по публичните данни в ПУБЛИЧНИЯ Търговски регистър, защото нямат интернет! И така се придържат само и единствено към остарелите си данни в техните бази данни. Фишовете се плащат по една сметка в БНБ, но кой обработва плащанията и ги закача по фишове - НЕ Е ЯСНО! След това всяко ОДМВР само си ги изпраща поотделно към НАП за събиране според това някой дали е отразил фиша като платен или не!Да кажем, че представите платежно в НАП за платен фиш! Те не закриват задължението в справката, а изпращат запитване до МВР дали е платен!!! И така - до следващия път, когато искаш да елиминираш задължения по електронни фишове в НАП. Тогава отначало доказваш отново плащания. Така ли ще бъде и със съдия-изпълнителите??? Айде холан - да вземе да им се доработи най-накрая в това МВР, а!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още