IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекъсване заплашва наши студенти на Острова

Причината е, че още през ноември британското правителство спря заемите за следването им и субсидиите за издръжка

13:00 | 10.02.14 г. 6
Прекъсване заплашва наши студенти на Острова

Български и румънски студенти във Великобритания са заплашени от прекъсване заради спрените от британското правителство през ноември заеми за следването и субсидии за издръжка, пише студентският вестник "Джърнъл", който излиза в Единбург, Шотландия.

За да бъде сложен край на порочната практика, държавната Компания за студентски заеми (КСЗ) е замразила средствата за 7448 студенти във Великобритания, кандидатстващи за финансиране.

Това стана, след като бе установен дефицит от 1,4 милиарда лири стерлинги в бюджета на министерството на бизнеса, иновациите и професионалното обучение.

Увеличаването през миналата година на броя на студентите, кандидатстващи за финансиране, един на всеки шест от които е бил българин или румънец, може да е усложнило още повече процеса на проверки, отбелязва "Джърнъл". В резултат са били отпуснати пари на студенти, които не са имали право на заеми и субсидии.

КСЗ е уведомила всички тях за това свое решение и поискала допълнителна информация в подкрепа на уверенията им, че пребивават в страната поне от три години. Тя обещала, че ще отблокира парите на студентите, които докажат, че имат право на помощ.

Британският държавен министър за университетите и науката, консерваторът Дейвид Уилетс, потвърди, че са били спрени заемите и субсидиите за 7448 студенти. До момента са отблокирани парите за 853 младежи. Други 2783 студенти са изпратили в последно време нужната документация.

Британското правителство даде да се разбере, че онези младежи, които бъдат уличени в измама, ще получат доживотна забрана да кандидатстват за държавно финансиране за образование. Националният студентски съюз във Великобритания разкритикува кабинета за погрешната според него политика по въпроса и по-конкретно за липсата на комуникация със студентите, пише БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Що бе, плана се изпълнява безпогрешно. На Германия и трябват специалисти, ние обучаваме и пращаме, само да ги дообразоват леко. Къв е проблема? Е сега някви си от ОК не искали българи и румънци. Голям праз те и без тва ше излизат от "Великия ЕС" пумиарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Ако БГ се грижеше като майка за българите, щеше да въведе минимално заплащане по браншове за образованите /висшисти/ български граждани. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
цитат: "Експертите от Kienbaum не виждат смисъл за висшистите да работят в Централна и Източна Европа, освен на ключови позиции във филиали на западноевропейски концерни."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Глупости! БГ е по лоша и от мащеха в образованието! Проста сметка показва последващия след завършването живот на над 90% от вишистите не е достатъчен за да спечелят от това че е учили повече. Т.е. учат за да са в полза другиго но не и на себе си. :) Те младежите не са глупави. За да се натискат да учат там въпреки цената на образованието явно има предимства. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Глупости! БГ е по лоша и от мащеха в образованието! Проста сметка показва последващия след завършването живот на над 90% от вишистите не е достатъчен за да спечели от това че е учил повече. Т.е. учат за да са в полза другиго но не и на себе си. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 9
LuckyYou
преди 10 години
Ето за това 2рата родина е мащеха. Майка България, колкото и да е изнемогнала няма как да направи такива неща на българин! Ще си завърши и ще учи. Да се връщат в БГ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още