IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балканите и протестите - гражданското общество в действие

България, Гърция, Турция, Украйна и Босна изразиха недоволството си от политическата ситуация и манипулациите

11:41 | 16.02.14 г. 1
Балканите и протестите - гражданското общество в действие

Какво е общото между България, Гърция, Турция, Украйна и Босна?

Държави с тоталитарно минало, нестабилно настояще и неясно бъдеще. Държави, в които последните няколко години донесоха протести, размирици и бунтове.

Протестите от последните седмици в Босна първоначално бяха инициирани от работници, които са били съкратени при закриването на държавни компании, които са били разпродадени след приватизацията им.

Към демонстрациите се присъединиха много безработни и младежи. Безработицата в Босна е най-високата на Балканите и надхвърля внушителните 27%.

Според гражданите именно правителството е оставило хората без пенсии, работа и здравно осигуряване, като е продало държавните активи за жълти стотинки.

Стотици хора в столицата Сараево, Бихач и Мостар също излязоха на протести в знак на солидарност. В Сараево също се стигна до сблъсъци с полицията, като протестиращите блокираха трафика в центъра на столицата.

С протестите гражданското общество на Балканите показа, че няма да продължи да позволява на управляващите да го манипулират и използват, за сметка на икономическия и социален просперитет на държавите им. Въпросът е кога ще се видят реалните резултати и  дали наистина хората на полуострова ще получат така мечтания живот?

Повече по темата вижте във видеото на Борис Бъчваров от Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"дали наистина хората на полуострова ще получат така мечтания живот?" - НЕ! Никоя от пречките, не е премахната! - карат хората да се борят със следствията, докато причините за "проблема" са постоянни и основоопределящи живота, като "удобно" остават извън полето на избор на маймуните и не съществуващи в Телевизионната реалност под никаква форма.Нарочно се изкарват на протест, прави се да изглежда като естествен процес, като целта е да се създаде повод да им се предложи Новото, което им е приготвено:"Понеже Вие сте си виновни за състоянието/чрез Вашия избор/, ще си понесете последствията/цената/ - Реформите!" - разбира се Вината е вменена, защото избора никога не е бил на маймуните! - Подготовка за Реформи, докато причините за "проблема" си остават константни (манипулирано и платено парично предлагане ...)!"Щом това е грешно, значи еди-кое си е правилно" - ще мине много време докато разберат, че следващото е още по-грешно, а и приготвеното отнемане на права е за последно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още