IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Бъчваров: Бюджет 2014 трябва да се коригира навреме

Икономистът прогнозира, че неизпълнението в приходната част в перото за данъци и осигуровки ще е в рамките на 1,1 млрд. лева

20:46 | 19.02.14 г. 1
Димитър Бъчваров: Бюджет 2014 трябва да се коригира навреме

Бюджетът за 2014 г. би трябвало да се коригира навреме, за да няма нереалистични очаквания, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът и преподавател в Нов български университет Димитър Бъчваров.  По думите му финансовият план не може да бъде добър, след като „разчита на 7 млрд. лв. ръст на икономиката и на около 2 млрд. лв. повече приходи при положение, че предходната година има неизпълнение от 400 млн. лева”.

Неговата прогноза е, че неизпълнението в приходната част в перото за данъци и осигуровки ще е в рамките на 1,1 млрд. лева, което на свой ред ще доведе до нажежаване на общественото напрежение и дестабилизация.

Бъчваров подчерта, че е очевидно, че бюджетът за 2014 г. няма да бъде изпълнен предвид факта, че е изготвен на база изпълнението на финансовия план за 2013.

„И въпреки че беше коригиран бюджетът за 2013 г., неизпълнението е доста сериозно. Това показва, че Министерството на финансите не е успяло да изготви добра прогноза. По-лошото е, че на тази база е направена и рамката за 2014 г. Очевидно е, че финансовият план за 2014 няма да бъде изпълнен и ще трябва да се ограничават разходите, което е нож с две остриета, тъй като най-просто означава да се изоставят заложените политики”, коментира икономистът.

Той подчерта, че по-високите от планираните приходи в неданъчната част на бюджета – с около 13%, също не е добър сигнал за икономиката. По думите му по този начин се задълбочава една порочна практика за компенсиране на недостига при данъчните приходи с по-високи такси от една страна и с източване на държавни предприятия от друга.

Икономистът подчерта, че най-драстичният пример от миналата година за източване на държавни компании е този с Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Той допълни, че правителството не два вид, че е в безизходица, но неизпълнението на бюджета ще принуди управляващите да ограничат разходната част. Свиването на разходите означава отказ  от реформи, което на свой ред ще увеличи недоверието в обществото, заяви още икономистът.

Според него хората чуват как управляващите сами хвалят себе си като подчертават, че са удържали по-нисък от планирания дефицит за изминалата година.

„Реално това е запазване на една стабилност. Какво се случва в действителност хората усещат по начина си на живот и свиването на потреблението, което на свой ред задейства спирала на рецесия”, коментира Бъчваров. Той поясни, че потърпевши от свитото харчене първи стават малките фирми, следвани от средните и накрая жертва стават големите, като по този начин се възпроизвежда една стагнация.

„Свитото потребление е резултат от недоверие в общенията. Виждаме, че се увеличават  депозитите на хората с високи доходи,” подчерта икономистът. Той допълни, че се наблюдава и намаляване на депозитите на хората с ниски доходи, което крие допълнителен риск в бъдеще.   

Бъчваров коментира, че няма как малка икономика като българската да бъде движена изцяло само от износа, още повече, че 42% от българския износ е на суровини. Според него изказванията за индустриализация са с предизборна цел. „Няма да има пари за такава операция, особено на фона на общото неизпълнение, отказ от социални политики и т.н.”, категоричен е икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Брутният външен дълг в края на декември 2013 г. е 37.129 млрд. евро (91.4% от БВП).Нетният външен дълг в края на декември 2013 г. е 14.426 млрд. евро. Той намалява с 1.092 млрд. евро (7%) в сравнение с края на 2012 г. (15.518 млрд. евро). Понижението се дължи както на намалението на брутния външен дълг (с 506.2 млн. евро, 1.3%), така и на увеличението на брутните външни активи (с 585.8 млн. евро, 2.6%). Като процент от БВП в края на декември 2013 г. нетният външен дълг възлиза на 35.5%, намалявайки с 3.6 процентни пункта спрямо края на 2012 г. (39.1%).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още