IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърнат ли в масова гледка соларните панели по българските покриви?

Висока цена и тежка бюрокрация спъва развитието на този сектор у нас

10:55 | 10.03.14 г. 47
<p>
	Покрив на сграда в Дъблин. <em>Снимка: ЕК</em></p>

Покрив на сграда в Дъблин. Снимка: ЕК

Депутатите от „Коалиция за България“ Явор Куюмджиев и Таско Ерменков внесоха в края на седмицата кратък проект за промени в Закона за енергията от възобновяемите енергийни източници.

Текстовете, публикувани на страницата на Народното събрание, се отнасят до изграждането на мощности до 30 киловата, т.е тези, които се монтират по покривите и фасадите на сградите. Целта на промените е да стимулиране  изграждането на малки енергийни обекти за производство на електрическа енергия, коментират вносителите на проекта. В същото време обаче те въвеждат някои ограничения по отношение на това къде могат да бъдат поставяни подобни мощности.

В сегашната редакция на закона слънчеви панели могат да бъдат поставяни на покриви и фасадни части на сгради, както и върху недвижими имоти към тези сгради. С поправката ще отпадне възможността за поставянето на панели върху допълнителни недвижими имоти. Целта е така да бъдат ограничени злоупотреби, при които се изграждат фиктивни постройки, които нямат потребление и така се налага пренасяне на произведената електрическа мрежа.

Реално обаче причините соларните панели да не са толкова честа гледка по фасадите на сградите в страната, са тежките процедури по издаването на разрешителни за тези инсталации, коментираха преди дни участници в конференцията, посветена на възобновяемите източници.

Според чл. 147 от Закона за устройството на територията не се изисква одобрение от властите на инвестиционен проект при монтаж на инсталации до 30 KW. За тях е нужно само предоставяне на становища на инженер – конструктор, електроинженер или на инженер по топлотехника, когато панелите ще се използват за отопление и охлаждане. Тези становища трябва да дават указания по изпълнението на проектите.

Това облекчение беше въведено през май 2011 година. Остават обаче други пречки, които спъват присъединяването на подобни покривни или фасадни мощности към електропреносната мрежа.

Например предвиждането в Правилата за измерване на количествата електрическа енергия на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), че електромерите са собственост на електроразпределителните дружества. Тези дружества не монтират електромери, които работят с двупосочно измерване на електричеството, които са необходими при присъединяването на фасадни или покривни панели в мрежата.

Специалисти от Българската фотоволтаична асоциация посочват още, че за да бъде присъединен такъв проект реално трябва да бъдат получени разрешения като за голям енергиен парк. Освен това от 2012 година насам ДКЕВР вече на два пъти въведе нулеви години за присъединяване на нови мощности.

Това на практика означава, че у нас вероятно ще се върви към модела, който е въведен в САЩ - „семейните“ централи произвеждат само за нуждите на домакинството, а излишните количества не се изкупуват от електропреносните дружества.

На този етап обаче дори и разрешителните в този случай се получават трудно, коментираха участниците в дискусията за възобновяемите източници. Секторът обаче е определян като перспективен и тепърва ще се развива у нас. Технологиите се развиват и разходите за такива централи намаляват.

Това е особено важно за българските домакинства - високата цена е може би една от първите пречки за поставяне на панели. Според оферта на българска компания изграждането на малка „централа“ от 5 киловата с цялото оборудване струва 7,4 хил. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
Баща ми си взе един малък панел за вилата, за да не се връзва към мрежата.Работи идеално за осветление и е доста по евтино от таксата за присъединияване - под 100 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 8 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Единствено пак производителите на панели и съответно вносителите им у нас, ще спечелят!Ако става въпрос за слънчевите колектори за топла вода, там е по-добре! Но за тока, пълна измама!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Има ли някой такъв панел на покрива си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 0
НЕМИПУКА
преди 10 години
Така е, Ако имаш къща 100 квадрата и стопански постройки 500 кварата си прцакан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 0
НЕМИПУКА
преди 10 години
Ако си го папкаш сам не е тъй. Разпределителите да го духат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 8 rate down comment 7
gigow
преди 10 години
Да ама от Козлодуй стойността е 2,2 евроцента, а се изчисляваше стойността от нова АЕЦ Белене да е 5-6 евроцента. А ти ми рекламираш цена от 9-14 евроцента. То и затуй токът в германия е 30 цента за крайния потребител. Щото имат много солари и си спират ядрените централи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 0
lobist
преди 10 години
ПО ЛОБИСТКО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ. Е това са представителите на истинската енергиина мафия. В предложението всъщност се цели пускането на вецовете до 1,5МВ ( това е 50 пъти повече от 30кв фотоволтаици на покрива които даже се орязвас този законопроект). Е това всъщност е истинската цел на ерменков и сие да се слагат вецове по 1.5 МВ а по покривите да ги орежем до 5-10 панела и да не им позволим да слагаме и около къщата например. 2.Вецевете да не би да ги строят е центъра на селото и града та ми говорят че от фотоволтъаиците трябва да се пренася тока надалече защото видители ако сложиш 30кв панели на покрива е голямо зло, но ако построим вец в гората и трябва да сечем гори 5-10м км да мине електропровода не е лошо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 1
eem
преди 10 години
"Например предвиждането в Правилата за измерване на количествата електрическа енергия на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), че електромерите са собственост на електроразпределителните дружества. Тези дружества не монтират електромери, които работят с двупосочно измерване на електричеството, които са необходими при присъединяването на фасадни или покривни панели в мрежата."Тотална дезинформация, т.е. абсолщтна лъжа - визирам второто изречение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 22
SS-23
преди 10 години
Мушморок си ти! Хайде като сте сичките много отворени, и сичко искате САМИ да си произвеждате и да бъдете неЗАВИСИМИ - ОК! Слагай панелите, ноооо... ше ползваш само техният ток.. и никой друг! Щом ше се САМОзадоволяваме, да го правим като хората! :)) Нали !? Хайде да те видя кво ше правиш 16 часа в денонощието.... щот си мнооого отворен и искаш хем точец да ти "капе отгоре", хем да се САМОзадоволяваш, ноооо... и някой да ти го плаща! Хайде да видим - сички като туриме панелите, и никой денем не дърпа "централно" да видя дали ше го има изобщо "централното"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 14 rate down comment 3
toto
преди 10 години
Да представям си. И ще споделям произведеното когато не ми трябва съответно и другите ще споделят когато не им трябва. Производителите на ток няма да умрат щото така или иначе има заводи които гълтат много ток. Просто системата има нужда от умно балансиране. да не говорим че когато тук не грее слънце на други места по земята грее мушмурок такъв! Освен слънце има вятър и вода представи си. Ти знаеш ли какво е ПАВЕЦ? И тогава ще сме по-обвързани от всякога щом за това те е грижа. ама капаците кой да си ги махне аз или ти който защитаваш монополите казвайки че без тях светът свършва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още