IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастват свободните работни места в реалната икономика

Обрат в наемането на нова работна ръка от реалния сектор може да се очаква, когато започне да расте сферата на строителството, смята бизнесът

14:46 | 11.03.14 г. 3
Нарастват свободните работни места в реалната икономика

Бизнесът започва да укрепва и сам да разкрива нови работни места без помощта на субсидираната заетост. Тази нова положителна тенденция на пазара на труда е регистрирала през изминалия февруари Агенцията по заетостта.

Директорът на държавната агенция Асен Ангелов обяви на пресконференция, че нарастват свободните работни места в реалната икономика, което е индикация, че реалният сектор се отърсва от кризата. „Видно е, че икономическата среда се подобрява, а оттам и заетостта”, каза той.

Броят на заявените свободни работни места нараства с 1 722 в сравнение с февруари 2013 година. Ръст се наблюдава в преработващата промишленост (с над 1 100 места), в хотелиерството и ресторантьорството (с почти 390 места), в операции с недвижими имоти (с 370 места), в търговията (с над 260 места), уточниха от агенцията.

Налице е и индикация за раздвижване на пазара на труда във връзка с предстоящия летен сезон, коментира Ангелов. През февруари тази година са се увеличили обявените сезонни работни места – те са нараснали повече от три пъти в сравнение с януари и с над 500 места спрямо същия месец на 2013 г. Вече са обявени 1 464 сезонни работни места в бюрата по труда.

Той посочи, че за първи от години този февруари се наблюдава обрат при тренда на безработицата – вместо да нараства през тежките зимни месеци, както е обичайно, равнището й се задържа.

Нивото на безработицата през февруари 2014 година е 12,2%, като се запазва непроменено спрямо предходния месец. То е обаче с 0,2 процентни пункта по-високо от равнището през февруари миналата година. „Фактът, че нивото на безработицата се задържа през зимните месеци е нещо положително, което трябва да отчетем, защото се прекъсва негативната тенденция на постоянен ръст в безработицата през последните шест месеца”, коментира шефът на държавната агенция. 

Ангелов обясни, че агенцията отпуска по-малко субсидирани работни места тази година – с около 30 хиляди, но за разлика от миналата година те се компенсират от повечето обявени вакантни места от реалния сектор. По отношение на субсидираната заетост Ангелов каза, че ще бъдат обявени нови 6 хиляди работни места, които ще се финансират чрез Националния план за действие по заетостта и оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Схемите ще осигуряват заетост и заплащане за период от шест месеца с ангажимент на работодателя да осигури още шест.

В бюрата по труда през февруари са обявени общо 13 136 места в реалната икономика и по програми за заетост. А търсенето на работна сила на първичния пазар за втори пореден месец нараства, отчита Агенцията по заетостта. През месеца на първичния пазар са заявени 12 460 работни места, или с 1 492 места повече от предходния месец, като над две трети са заявени от частния сектор – частните работодатели са обявили общо 8 499 места.

Ключов е секторът на строителството

Истински обрат в наемането на нова работна ръка от реалния сектор обаче може да се очаква, когато настъпи промяна в сектора на строителството, каза за Investor.bg Камен Колев от Българска стопанаска камара. Той коментира статистиката на Агенцията по заетостта и потвърди, че от общо 14 хиляди заявени работни места 13 хиляди са на първичния пазар на труда в реалната икономика. 

Става въпрос най-вече за хотелиерството и ресторантьорството, както и за търговията, уточни той. „Много малка част от наетите са по оперативната програма за човешките ресурси и националния план по заетостта – определящата част от хората са си намерили работа на първичния пазар”, каза Колев.

Според експерта раздвижването на пазара на труда се забелязва още от края на 2013 година и факторите за това са ръстът в промишленото производство, износът.

Но без строителството чувствителна промяна няма да има, твърди Камен Колев, защото това е секторът, който ангажира голяма част от работната сила у нас. Той уточни, че ако се обърне тенденцията за ръст в строителството, това ще означава наемане на повече нискоквалифицирани работници, а оттук и осезаемо покачване на заетостта.

Раздвижването в строителството обаче зависи от изпълнението на инфраструктурни проекти, от жилищното строителство и е трудно да се прогнозира кога може да се случи, каза Колев. Въпреки това неговата прогноза е, че до края на годината може да се очаква положителна промяна и в този важен за страната сектор..

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 8
serafima
преди 10 години
БСП за разлика от ГЕРБ, които отвориха стотици хиляди работни места при един засмян и щастлив народ. Само че точно при ГЕРБ безработицата нарасна с 400 хиляди и нито работни заплати (с изключение на приближените до Дянков), нито пенсии бяха повишени и със СТОТИНКА. Абсурден начин е да не забелязваш гредата в окото на гЕРБ, но да крещиш за сламката в окото на БСП. БСП си заслужава критиките по принцип, но тук чак толкова не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Това което се казва е другото на " работещите напускат България " БСП имат дарбата да поднасят новините по един много абсурден начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още