IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плащаме все повече за отпадъци, които намаляват

Значителният ръст на такса "Смет" се дължи единствено на промени при данъчната оценка на имотите, сочи анализ на БСК

09:44 | 12.03.14 г. 2
Плащаме все повече за отпадъци, които намаляват

Отпадъците, които българите изхвърлят, през последните години намаляват. Въпреки това сумите, които гражданите и бизнесът плащат за такса „смет“, растат. Този парадокс засяга общините в цялата страна, които и тази година формират таксата на базата на данъчната оценка на имотите. Това показва анализ на Илияна Павлова, експерт „Чиста индустрия“ в БСК, който бе представен на конференция за управление на отпадъците.

Представените данни сочат, че за периода 2007-2011 г. обемът на събраните от населението и бизнеса средства за такса „Битови отпадъци“ за страната се е увеличил с 47%, при средногодишен ръст от около 8%.

Според анализа събраната такса през 2007 г. за цялата страна е 338 млн. лв. През 2011 г. сумата достига 498 млн. лв.

В същото време количествата събрани битови отпадъци намаляват със 17% (средногодишно с 3%), заяви Илияна Павлова. От една страна, причината е икономическата криза и покупателната способност на населението. От друга страна, се променя отношението на хората към природата и голяма част от тях се стремят да изхвърлят разделно, пояснява експертът. Тя уточнява още, че през последните години се подобрява и отчитането на данните за депонираните количества.

Павлова коментира, че значителния ръст на таксата се дължи основно на промяната на данъчната оценка на имотите, която изпреварва значително общото нарастване на цените на услугите, на основното потребление и на индустриално производство.

Най-съществено са увеличени събраните такси в общините с големи предприятия (София, Перник, Девня и др.) и в тези с курортни селища и интензивно ваканционно строителство (курортите по Черноморието и планините – Несебър, Приморско, Созопол, Априлци и др.).

Според данните основната част от събраната такса се формира в София – повече от 36%, следвана от област Пловдив – около 8% (община Пловдив – 6%).

Павлова посочи следните териториални различия – на ниво община годишната такса „Битови отпадъци“ на едно лице варира от 10 до 450 лв. В същото време е напълно възможно данъкоплатците с най-ниска и най-висока такса да изхвърлят еднакви количества боклук.

При другата възможност за определяне на таксата – на тон събрани отпадъци, също има големи различия – от 25 до 450 лв. в различните райони.

Според експерта тези огромни разлики в отделни общини показват, че е разкъсана връзката между събраните и третирани количества отпадъци и основата за определяне на таксата.

„За големите индустриални предприятия с над 250 работници бихме могли да се съгласим с висока такса, но не и при офисите и малките фирми“, заяви Павлова. Тя посочи следните куриози – адвокатски кантори, които плащат между 5 и 10 хил. лв. годишно и случай, в който физическо лице плаща такса „Смет“ за имот, на който има само естествена растителност.

В част от общините приходите от таксата превишават разходите по чистотата и управлението на отпадъците, което доказва, че практиката по определяне на таксата няма връзка с количеството изхвърлян боклук и финансирането на съответните дейности, сочи анализът.

Последна актуализация: 10:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Помня времето, когато един от най-големите така наречени казани, се слагаше на няколко блока с доста входове и го вдигаха достатъчно често, за да не се препълва. Сега и казаните са повече и *** огромен!Какво стана с приказката "Сливи за смет продавам!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Естествено е разходите да се увеличават в страна като България с управление като сегашното. Всъщност истинската вълна ще ни удари след някоя и друга година когато пенсионерите ще са много повече, младите хора много по малко а заяемите които сега се теглят от БСП ще трябва да се обслужват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още