IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все по-близо до ръст на вноската за Фонд "Пенсии"

Нормално е да се търсят начини за увеличаване на приходите в общественото осигуряване, след като намаляват хората на пазара на труда, смятат експерти

10:16 | 12.03.14 г. 49
Все по-близо до ръст на вноската за Фонд "Пенсии"

След като в края на миналата година социалният министър Хасан Адемов заяви, че е възможно да се пристъпи към поетапно увеличаване на вноската за пенсионно осигуряване от 2015 година, сега, три месеца по-късно, от КНСБ предлагат тристранният съвет да обсъди увеличаване на осигуровката за пенсия с 1%, а и на тази за безработица също с толкова.

По изчисления на синдиката това ще донесе на бюджета на НОИ 380 милиона лева допълнително. Ако и двете вноски се увеличат, това означава, че към НОИ ще се превежда по-висока сума, равна на 24,3% от осигурителния доход.

Увеличаването на осигурителната вноска може да се случи само ако има подходящи икономически условия, заяви през декември Адемов. Той посочи, че може да се мисли в посока вдигане на вноската от 2015 година в условия “на ръст на икономиката, на приходите“.

Основният мотив на Хасан Адемов във връзка с повишението е, че в осигурителната система трябва да се балансира бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО). А това може да стане, като поетапно и постепенно се вдига вноската с 1-2 процента. „Ако искаме да стабилизираме бюджета на ДОО, няма как да минем без вдигане на вноската", каза тогава министърът.

За него един от най-важните въпроси е как да се стабилизира финансово системата. Досегашните мерки са били в посока на намаляване на приходите и увеличаване на разходите, което е увеличило дефицита в системата на държавното обществено осигуряване. Според него трябва да се мисли в посока за мерки, които да ангажират приходната част на бюджета на ДОО. Всъщност предложението за повишаване на осигуровката за пенсия е единствен възможен ход след замразяването на възрастта и стажа за пенсиониране.

Нормално е да се търсят начини за увеличаване на приходите в общественото осигуряване, след като намаляват хората на пазара на труда и съответно се понижават вноските в системата, коментират експерти. Това е опит да се запълни дефицитът в осигурителната система.

Всъщност това е и препоръката на Световната банка. В доклада "Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението" от есента на миналата година се казва, че само при увеличение на осигурителните вноски и постоянно повишаване на изискванията за пенсиониране системата на общественото осигуряване в България има шанс да издържи в бъдеще.

Там се казва още, че осигурителните вноски трябва да се повишат поне със 6%, за да се покрие дефицитът в бюджета на общественото осигуряване. Авторите на доклада все пак са отчели, че това би се отразило негативно на бизнес средата, затова препоръката е осигуровките да се увеличат с 2%.

Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

50
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
(продължение)4. Ясно е, че пенсионерите не могат да останат без пенсии ...или с такива мизерни пенсии, но това не следва да е за сметка на работещите и на икономическата перспектива за страната.5. Държавата, след като е била така небрежно-нехайна да им изпотроши оригиналните пенсии по начин по който да изчезнат безследно в 'Отвъдното', сега да бъде така любезна да им намери някакви постоянни доходи (и то не рекетьорски) за да им осигури някакви прилични пенсии.6. Проблемът с пенсиите не трябва да се решава за сметка на сегашните осигуровки, защото след 5-10 год. ще стане страшно ... когато сегашните работещи ще попитат кой кога как и защо е изпотрошил пенсиите им.7. Държавата може напр. да накачи слънчеви панели и вятърни генератори по контактната мрежа на БДЖ-то за да осигури за пенсионерите някакви постоянни приходи (които да не скапват сегашните осигуровки), а сегашните осигуровки да се инвестират в някакви ценни книжа за осигуряване на допълнителни доходи за пенсионните фондове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
Тази история с тези пенсии в BG е тотално сбъркана ... още отпреди 30-40 год.1. Някой все някога трябва да съобщи на пенсионерите, че те техни пенсии нямат - веднъж изпотрошени за петоглави шестохуйници пред НДК-то и 'Портали към Отвъдното' (при Камбаните) и втори път изядени с три нули от мъдрата политика на Ж.В. и банкерите-гангстери през 1995-1997.2. Тази идея на профсъюзите да одират многократно кожата на работещите няма как да се случи. Няма как да плащам върху 850 лв. заплата пенсионни осигуровки за двама пенсионери, които си били изчислили, че пенсията им трябвало да бъде 1500 евро ... защото на други места вземали такава. Тук изобщо не смятаме моята бъдеща пенсия, която привидно е основна цел на осигуряването.3. Алчните и арогантни пенсионери няма как да вземат пенсия от 1500 евро тъй като никога, по никое време и при никой курс на долара и на марката ... и на каквото и да било не са вземали 6000-7000 евро заплата. Заплатата им е била 500-600 лв. максимум (сегашни 50-60 ст.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Искат ръст на вноските за всичко за да може Мониките да ги усвояват със безсмислените си ПР проекти! ПФУ! Повръща ми се вече! Време е да се революционализираме и да премахнем *** мръсни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 5 rate down comment 0
balkando
преди 10 години
Нормално е и да се запитаме защо намаляват хората на пазара на труда ?! Стара истина е, че хората не бягат от трудности, а от несправедливост и несигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 0 rate down comment 6
cokrat1
преди 10 години
В голяма грешка си "***"....не комунистите искат да вдигнат вноските...а ВРЕМЕТО...ВРЕМЕТО... изисква да се вдигнат вноските за да не катастрофира пенсионната система...щото ако тя катастрофира в държавата ще настане пълен хаос както през 1996-1997 година.Съмнявам се, че ще разбереш какво съм написал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Комунистите искат да вдигнат вноските, за да могат да източват кръговете на доган повече парички и на Срегей ...........................Всичко е пари! Не си мислете че ще мислят за Вас, мили хора! Искат те да се облажат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 0
slavkovrr
преди 10 години
През 2012г. специален доклад, адресиран до Европейската комисия, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов изложи постигнатото до момента относно Десетилетието на ромското включване:.. "Всичките отпуснати от вас средства по програмата възлизащи на сумата от 335 милиона евро са усвоени на сто процента....."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 7 rate down comment 0
narod
преди 10 години
Идеята за закриване на армията е много добра, полицаите имат достатъчно време за усвояване на военни умения, ако въобще някога им потрябват, повечето военни са без военно училище, баща им дал агне на командира, той сина или дъщерята станал, военнен и на 45-50 год с пенсия над 620 лева, докато спряга глагола мотам се в армията взима минимум 1200 лева заплата от гърба на Българският народ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 1
cokrat1
преди 10 години
Бягаш "***"...не си казал как получаваш 3.2 милиарда лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 0
lordrad
преди 10 години
Абсолютно си прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още