IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Приоритетно ще се помага на високотехнологичните сектори

На по-традиционните сектори също ще бъде обърнато внимание предвид високата безработица, заяви премиерът

18:30 | 16.03.14 г. 6
Орешарски: Приоритетно ще се помага на високотехнологичните сектори

Държавните усилия за подпомагане на бизнеса ще бъдат насочени към високотехнологичните сектори, заяви пред журналисти в Боровец премиерът Пламен Орешарски. Той поясни, че подкрепата ще е най-вече чрез административно улеснение и осигуряване на кадри.  

„Но не бихме се отказали да подкрепяме и по-традиционни сектори, отчитайки високите нива на безработица и състоянието на квалификацията на преобладаващата част от кадрите”, допълни още премиерът.

Кабинетът на Пламен Орешарски готви програма за развитието на индустрията за следващите години с ориентир

до 2020 г. Акцент ще бъде поставен върху мерките, които ще бъдат предприети за окуражаване и подкрепа на реиндустриализацията през тази година. Представянето й ще стане до 20 април след диалог с работодатели, синдикати и неправителствени организации, съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев на семинара на левицата в Боровец.

По време на събитието стана ясно, че създаването на работни места е ключов приоритет за левицата. В тази връзка Сергей Станишев посочи, че общо за април се очаква да бъдат разкрити около 13 хиляди работни места по различни програми за заетост.

„Една от тях е схемата „Младежка гаранция", която работи още от януари. За първите два месеца по нея са започнали работа 7 хиляди младежи. Това е важно за БСП,” коментира Станишев. Той допълни, че по програмата се очаква възможност да започнат работа да получат общо около 120 хиляди млади хора.

Корнелия Нинова отбеляза, че България е една от първите страни в ЕС, приела законодателна рамка за усвояване на средствата за "Младежка гаранция".  Тя допълни, че по програма "Сигурност" ще бъдат осигурени още 5000 работни места за борба с битовата престъпност.

Други 2000 души ще бъдат назначени по регионални програми към областните администрации. По мерки за  подпомагане на бизнеса за разкриване на работни места се очаква да бъдат назначени други 2430 души, по мерки за подкрепа за заетост по ОП "Човешки ресурси" - 3800 души.

Още новини от България четете в Dnes.bg


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
Tony
преди 10 години
Явно мафията си е харесала някои компании в този сектор!Нали купиха и БТК! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
nobel
преди 10 години
Май и аз съм на мнение, че е по-добре да не се намесват. Това политик и финансист където са се намесили трева не никне. То е малко като вица как един политик (финансист) се опитал да научи една риба да плува и тя се удавила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
milioner4e
преди 10 години
Единствената причина, сектора с високи технологии или IT сектора да се справя много добре е липсата на каквото и мешателство от страна на правителството. И сега решават явно да го пораздрусат малко в типичния си соц. некомпетентен стил. Да не говорим, че точно този сектор няма никаква нужда от помощ, а съвсем други области
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Чуеш ли политик да казва "Високи технологии" да знаеш, че смърди на популизъм.Що се отнася до младежите, на тях им трябва свобода и възможност да покажат какво могат и най-вече, вяра че нещо могат и нещо зависи от тях, а не работни места по програма (падар на телетата или царевицата в село изнангорно нанадолнище, щот 50 000ното МВР си бърка в носа)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Празни приказки в посткомунистически стил.Когато решите просто го направете без да приказвате и всички ще разберем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
fortiss
преди 10 години
Когаааааааааааааа?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още