IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е влиянието на военните конфликти върху пазарите в дългосрочен план?

Реакциите на инвеститорите могат да бъдат различни в зависимост от вида на актива и регионът, в който е възникнала ситуацията

18:29 | 18.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво е влиянието на военните конфликти върху пазарите в дългосрочен план?

Ако историята е нещо, за което можем да се захванем, то едно желязно правило може би важи и за фондовите пазари по време на война – конфликтите влияят положително на цените на акциите, но само когато инвеститорите се убедят, че са на печелившата страната.

Преди и по време на война правителствата на въвлечените страни повишават данъците, посягат на поминъка на населението, извършват „свръхправителствени“ разходи, печата пари и предизвикват инфлация. По време на остри конфликти като световните войни, например, приоритет са имали „тежките“ отрасли – добивната промишленост, машиностроенето, фармация, например, като дори и отбраната може да се причисли към тях, както и други, разбира се.

Но каква е реакцията на пазарите при наличието на конфликт, преди той да възникне и след като премине? Какво е отношението на пазарните участници към акциите на компаниите в изброените сектори? Как реагират цените на държавните облигации, на суровините. А валутните курсове?

Изследване на поделението на Федералния резерв в Сейнт Луис търси отговор на въпроса: какво влияние оказват военните конфликти в цените на финансовите инструменти и колебанията на стоковите пазари в дългосрочен план? Анализаторите разглеждат над 100 местни и световни конфликти в периода 2 януари 1974 г. и 31 декември 2004 г., както и реакциите на пазарите през периода.

Първо, националните фондови пазари, където е породен конфликтът, реагират по-остро на ситуацията в сравнение със световните капиталови пазари. Експертите на Фед установяват, че сред глобалните пазари на акции именно американският реагира най-остро в подобен случай. В докладът се посочва, че дори е възможно акциите да поскъпнат с оглед очакванията на инвеститорите за положителен изход от създалата се ситуацията.

Второ, именно за международните конфликти се счита, че могат да имат по-значително въздействие върху фондовите пазари и в двете посоки (положителна и отрицателна). Забелязва се още, че в зависимост от вида на актива и реакцията е различна. Поведението в цените на акциите и на селскостопанските стоки е по-различно от ценовото поведение на златото, на петрола и на обменния курс на долара.

Например, през 2003 г., когато конфликтът в Ирак навлезе в решителната си фаза, цената на златото скочи до 6-годишен връх до 370 долара за тройунция. Днес цената на златото гони 1 400 долара. Покачването й до малко над 1 830 долара по време на финансовата криза от 2008 г. не се дължи на военни конфликти, но типичното в двете ситуации е, че се повиши търсенето на благородния метал заради характеристиката му на безопасно убежище.

Експертите на Фед в Сейнт Луис констатират, че, когато рискът от война се покачва, доходността по 10-годишните американски държавни облигации спада, цените на акциите се понижават, докато цената на петролните фючърси скача. Печеливш се оказва и доларът.

Трето, Фед в Сейнт Луис класифицира събитията и в зависимост от региона, в който те се случват. Анализаторите откриват, че Азия и Близкият Изток са регионите, в които конфликтите оказват най-силни ефекти върху пазарите на активи. Близкият изток очевидно е важен регион за индексите на водещите фондови пазари, включително и за цените на петрола – 60% от възникналите конфликти в този регион са причинили флуктуации в цените на петролните контракти.

Четвърто, ролята на етническа поляризация при установяване генезиза на реакциите на инвеститорите предполага, че пазарите наистина вземат предвид социална структура на страните или регионите, обхванати от конфликта. По този начин биха се определили очакванията за интензивността и продължителността на ситуацията.

Следвали се логиката на твърденията и в настоящия конфликт между Украйна, Русия и Запада? Някои го определят като „новата студена финансова и икономическа война“. Факт е, че на 3 март руският борсов индекс MICEX заличи 10% от стойността си само за ден. Пълната противоположност - основният индекс в Украйна пък се е покачил с над 26% от началото на годината. През периода широкият бенчмарк S&P 500 изкачи нов връх, но само, за да се гмурне отново. Като цяло – пазарите реагират непредсказуемо. Факторите, оказващи влияние, са различни от риска от военен конфликт, например.

Основното заключение на банкерите от Фед в Сейнт Луис е, че в дългосрочен план военните конфликти не оказват съществено влияние върху цените на финансовите инструменти и колебанията на стоковите пазари.

Повече за движенията на фондовите и стоковите пазари преди, по време на и след сериозни местни и международни конфликти можете да научите от разговора между Делян Петришки от Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Пхахахахахъаааа "Като цяло, пазарите реагират непредсказуемо "Мухахахахааа. Тия и пари са взели за това проучване ь
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още