IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР откри процедури за отнемане на лицензите на ЕРП-тата

Застрашена е сигурността на доставките в енергийната система, смятат от енергийния регулатор

14:40 | 19.03.14 г. 31
ДКЕВР откри процедури за отнемане на лицензите на ЕРП-тата

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) откри процедури за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества EVN, ЧЕЗ Електро България и Енерго-про продажби.

Това стана ясно след заседанието на енергийния регулатор, проведено днес.

Решението на енергийния регулатор идва, след като енергийният министър Драгомир Стойнев и ДКЕВР поставиха ултиматум на трите дружества да платят дълговете си към НЕК.

Дружествата имат 7-дневен срок, в който да отстранят нарушенията, както и 14-дневен срок за писмени становища.

На 7 април енергийният регулатор ще проведе открито заседание по производствата за отнемане на лицензите.

Според ДКЕВР неизплащането на дължимите суми „води до фактическо блокиране на цялостната дейност на НЕК и до невъзможност да извършва разплащания към производителите на електрическа енергия. По този начин реално е застрашена сигурността на доставките в енергийната система".

След извършени проверки по жалби на НЕК срещу EVN България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-про Продажби са установени извършени нарушения от страна на електроснабдителните дружества, пише в решението.

EVN България Електроснабдяване и Енерго-ПРО продажби извършват прихващане на свое вземане с насрещно задължение към Националната електрическа компания, като по този начин нарушават разпоредби на Закона за енергетиката и Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия.

„ЧЕЗ Електро България“ АД задържа плащания към НЕК, като поставя условия за удовлетворяване на направени разходи за задължения към обществото, свързани с изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени. По този начин „ЧЕЗ Електро България“ АД нарушава задълженията на издадената му лицензия за обществено снабдяване с електрическа енергия.

Действията на EVN България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-про продажби лишават НЕК от необходимите парични средства за осъществяване на лицензионната си дейност.

Към настоящия момент, по предоставена информация от НЕК, задълженията на трите електроснабдителни дружества са нараснали до 347, 6 млн. лв., от които:

EVN България Електроснабдяване дължи 216, 6 млн. лв.
ЧЕЗ Електро България дължи 67,3 млн. лв.
Енерго-про продажби дължи 63,7 млн. лв.

Вижте какво мислят политиците и експертите за отнемането на лицензите

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 10 rate down comment 3
shpono
преди 10 години
Бас давам, че не можеш да докажеш *** си твърдения, които си чул недочул от информационния източник "вътрешна информация" хаха. Звучиш ми в стил агенцията ЕЖК (една жена каза). Нали човек като ръси в публичното пространство глупости е хубаво да може да ги докаже или поне обоснове, само, че ти си от тия дето внасят папки в прокуратурата, по анонимни сигнали получени по пощата :)). Единия внесе такъв сигнал за подслушвания и хората с гладки мозъци му повярвахте, другия внесе същия сигнал за измислени костинбродски скандали, ама електората пак повярва. Нашата държава за нищо не става, не заради тия с големите заплати, а заради тия дето гледат да се подмажат на простолюдието.Пък простолюдието в нас застрашително се увеличава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 4
milioner4e
преди 10 години
Много долно, аз не знам това ако стане дали от тук нататък изобщо някой енергиен оператор, че било то и от Папуа Нова Гвинея би дошъл. Изключително подмолно и несъответстващо на реалността отношение. Не може да смениш 3 шефа на ДКЕВР за 2 месеца само и само някой от тези да си даде ***, че да свали цената популистки и след по-малко от 1 година да не може да кажеш истината в очите на хората, че тази цена причинява дупка в държавата и всеки тя губи средно по 500 хил. лв. от това намаление и на всичкото отгоре да поискащ лицензите на ЕРП-тата. Първо в Брюксел ще го ядем големия, второ другаря Драго хептем ще почне да пелтечи като види какви искове ще заведат тия три ЕРП-та и трето на бас, че ако токът стане държавен пак ще има режим. Чиърс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 3
Sitting_Bull
преди 10 години
Изнесоха се защото им беше по-евтино с 40% отколкото в бизнес парка, а ако твърдиш, че горе при евреите е било по-изгодно означава, че си много далече от истината. Говоря като човек с инфо от кухнята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 1
FearVsGreed
преди 10 години
"Българския енергиен холдинг съобщиха, че дълговете на "Топлофикация София" към тях са станали 555 млн. лева". Е Топлофикация не е частна нито пък БЕХ е частен. НЕК се вайка за 200 мил. лв. Я сега спрете топлото в София и после и тока и ще стане красива родна картинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 9
Repoman
преди 10 години
Явно си вътрешен човек. Я кажи защо се изнесохте от централата си която беше на Почивка? Каква беше причината, след като от години там си бяхте и явно беше достатъчна. За тези които не знаят, малка около 5-етажна сграда, а не палат в бизнес парк или мол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 9
Idun
преди 10 години
Ходи си коментирай във форума на Атака, че вече се чудя тука инвеститори ли коментират или некви безработни комунисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 11
Idun
преди 10 години
Ей, *** нещастен. В тая сграда, която е всъщност 10 етажа, работят 600 човека. Да знаеш случайно, че кулата, като площ е 3 пъти по-малка от сградата в Бизнес Парк Варна? А за заплатите, погледни колко обяви има за свободни места, ела, кандидатствай и се похвали, че вземаш 10 бона, чехъл нещастен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 8
Repoman
преди 10 години
Имал ли си работа с ЕРП?Е аз съм имал и съм обикалял из кулата на Енерго Про. Не офис, а палат. На етаж се падат по 15-20 човека, огромни площи, с кон да препускаш. Преди години централата им беше в една 5-етажна малка сграда и пак вършеха същата работа, Сега централата им е един огромен палат, икономическа логика не търси. Като има кой да дава, защо да не харчат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 14 rate down comment 5
data
преди 10 години
Истината е че тоя форум се напълни с *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 15
Repoman
преди 10 години
Истината е, че ЕРП-тата трябва да се национализират. Защото не може постоянно ДКЕВР да определя такива цени че да имали били някакъв марж печалба, а в същото време ЕРП-тата да харчат като луди за всичко което си решат, като Кулата-Мол на Енерго Про във Варна. Те и нарочно харчат за да правят разходи, иначе няма как да оправдаят исканите цени пред ДКЕВР.А за заплатите, ами наистина хората в ЕРП-тата вземат едни от най-високите заплати, лично познавам оперативни мениджъри в ЕРП, които вземат по около 12 бона на месец. Пак повтарям, оперативни мениджъри, не генерални или изпълнителни директори за които нива би било разбираемо. Обаче на последните нива заплатите са 6-цифрени на месец, пак по вътрешна информация.Затова, само национализация ще реши проблема с ЕРП-тата и космическите им разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още