IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Овчаров: НЕК плащаше задълженията си със заеми, но ресурсът вече свърши

Неплащането на задълженията на НЕК също поставя заплаха за националната сигурност, коментира бившият енергиен министър

09:26 | 20.03.14 г. 4
Р. Овчаров: НЕК плащаше задълженията си със заеми, но ресурсът вече свърши

Досега НЕК плащаше задълженията си към контрагенти със заеми, но ресурсът вече свърши - след емитирането на облигационния заем и взетите заеми вътре в холдинга компанията-майка – Българския енергиен холдинг (БЕХ), вече няма как да трупа още задължения, заяви а в предаването „Преди всички” по БНР бившият енергиен министър Румен Овчаров.

Той определи процедурата по отнемане на лицензите на трите дружества като ПР-акция, целяща „изтупването на чувала” и намирането на виновник.

Овчаров прогнозира, че няма да бъде отнет лицензът на ЕРП-тата, защото, базирайки се на Закона за енергетиката, няма основания за такива действия.

Според чл. 94, приет от това правителство, крайните снабдители продават на обществения доставчик количествата електрическа енергия, която са закупили по чл. 162 и чл. 31 от закона за енергията за възобновяеми източници по цената, по която са я закупили.

„Крайните снабдители са ЕРП-тата, а  общественият доставчик е НЕК. НЕК не плаща и ЕРП-тата очевидно  изпадат в тежко състояние и започват да си удържат тези суми”, обясни той и допълни, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не си е свършила работата.

„Смешно е да се твърди, че със задълженията към НЕК е застрашена сигурността на страната”, обясни още Овчаров.

Според него след изборите за Европейски парламент цената на тока ще се повиши и коментира, че ДКЕВР не е независим орган. Според Овчаров регулаторът и БЕХ не са направили необходимото за намаляване на недофинансирането на енергийната система.

НЕК е в много тежко финансово състояние и част от причините за това са разходите, направени за АЕЦ „Белене”, призна още бившият енергиен министър. Той обаче допълни, че непоследователната и „дори вредната” политика на ГЕРБ е довела до там, че вместо да имаме работещ блок във втора ядрена централа, сега НЕК трябва да плаща задълженията, които е взела по проекта. 

„Няма от къде другаде да ги вземе, освен от нас”, допълни Овчаров.

Той посочи още една причина – „докато Бойко Борисов и Делян Добрев твърдяха, че нямаме нужда от нови мощности, те присъединиха един блок и половина под формата на възобновяеми мощности”, коментира експертът.  Тези мощности създават дефицит от 500-600 млн. лева, които се трупат от 2012 година.

Румен Овчаров обаче беше категоричен, че и сегашните управляващи не правят нищо по-различно от ГЕРБ. „Досега дефицитите се покриваха от заеми от НЕК, с които компанията се разплащаше на своите контрагенти, но вече БЕХ не може да взима повече заеми –взе облигационен заем, както и заеми от дружества, вътре в системата, но сега ресурсът свърши”, коментира той.

Румен Овчаров критикува и действията на енергийния регулатор за намаляване на цената на тока. Той обясни, че е трябвало да бъдат проверени всички присъединени ВЕИ-мощности дали изпълняват задълженията си и дали е спазена процедурата за присъединяването им. Това не беше направено, защото явно има компании, които не бива да бъдат проверявани”, допълни Овчаров.

Друга стъпка за намаляване на дефицитите и съответно запазване на цената на тока е била да бъде предоставено на НЕК да изнася електричеството от есента на 2013 година. „И това не беше направено, защото определени фирми трябваше да печелят от износа”, коментира Овчаров.

Той припомни и заявена готовност от страна на американските централи да предоговорят условията си, но и това не е било направено от новите управляващи.

"Вместо това си играем на евтин ПР, който рано или късно свършва", заяви още бившия енергиен министър.

Тук можете да следите всичко по казуса с лицензите на електроразпределителните дружества

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Ми прав е Овч. друг е въпроса колко от ресурса изтече в неговия джоб и в този на руските му кукловодиСамо да подсетя, че Симеончо ни възобнови АЕЦА, той ни докара ГЕРБЕЦА и разби политическата система, той вкара в политиката Бойко и Кунева, той показа, че избори се печелят с евтин популизъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Ресурса вече свърши.... с любезното участие на Р. Овч., Г. Първанов, Атомстройекспорт и Приятели-русофили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Ето заради този *** НЕК фалира.Под негово ръководство беше стартирана схемата, за която той сега говори и заради която НЕК е докарана на ръба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още