IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордан Янков: Ако няма либерализация, цените на тока ще продължат да се покачват

Хаосът в енергийната ни система е следствие от десетилетия на грешни решения, твърди експертът

20:43 | 20.03.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Йордан Янков: Ако няма либерализация, цените на тока ще продължат да се покачват

„Ако няма либерализация на пазара, цените на тока ще продължат да се покачват“, заяви в ефира на Bulgaria On Air експертът от консултантска агенция "Нуклеон" Йордан Янков.

Според него при евентуален фалит на Националната електрическа компания ще се стигне до балансиране на пазара. „Подобен развой на събитията обаче не би повишил цената на тока, цената ще продължава да расте, ако не се предприемат действия и системата продължава да функционира както досега. Повече от задължително е да бъдат премахнати монополите и да се направят нужните промени в Закона за енергетиката, които да позволят в България да има един независим регулатор“, обясни Янков.

По думите му ситуацията в българската енергетика е повече от хаос. "Проблемът е, че това има пагубни последици за абсолютно всички. Колкото и странно да звучи, не бих казал, че големите проблеми са свързани с цената на тока. Това е само последствие от десетилетия на грешни решения. Сега всички говорят за производството на електроенергия и проблемите с консумацията и цената на тока. Огромен дял в този дисбаланс има обаче липсата на битово потребление на газ“, посочва Янков.

"В момента се търсят повече не толкова базови мощности, които работят постоянно за тежката индустрия, а по-скоро маневрени мощности, които могат да доставят енергия, както в пикови часове, така и в по-равномерен режим. Такива мощности на нас ни липсват, имаме излишък от големи базови мощности, които не знаем какво да ги правим", обясни експертът.

Припомняме, че преди ден Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) откри процедури за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества EVN, ЧЕЗ Електро България и Енерго-про продажби.

Решението на енергийния регулатор идва, след като енергийният министър Драгомир Стойнев и ДКЕВР поставиха ултиматум на трите дружества да платят дълговете си към НЕК.

Дружествата имат 7-дневен срок, в който да отстранят нарушенията, както и 14-дневен срок за писмени становища. На 7 април енергийният регулатор ще проведе открито заседание по производствата за отнемане на лицензите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Цените на тока няма никакво основание да се покачват! Покачването на цените е против всякакви пазарни принципи, а почива на ПОЗОРНИ ПРИНЦИПИ! Знаете ли колко дупетата са свързани с енергийната мафия? Те са самата енергийна мафия! Емил Брандийскипреди 17 часа от Sofia РедактираноВ момента 160 депутати, са пряко свързани с фирми за производство на зелена енергия. ....ехххаа...става веселоХрумва ми, че най-малкото е противоконституционнно.ТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ! ТЕ ИЗТОЧВАТ ЖИВОТА НА НАРОДА НИ! УБИВАТ ДЕЦАТА НИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още