IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На неравенството трябва да се противодейства чрез образование

В никакъв случай да не се изсипват пари наготово, смята Петър Юлиянов

17:00 | 23.03.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
На неравенството трябва да се противодейства чрез образование

Трябва ли да се противодейства на увеличаващото се неравенство в благосъстоянието на хората по света? Каква роля трябва да играе държавата в такъв процес? Способен ли е пазарът сам да се справи с този дефект? Изпратете ни вашия коментар на info@invrestor.bg и може да спечелите новата книга на Джоузеф Стиглиц "Цената на неравенството"*.

Представяме ви мнението на Петър Юлиянов.
 

1. Да! Трябва да се противодейства на увеличаващото се неравенство в благосъстоянието на хората по света. Но по-важен е въпросът как. Мисля, че начинът по който трябва да се противодейства е образованието. И в никакъв случай да не се изсипват пари наготово. Да дадеш възможност на всеки да стане това което иска. Но този който не иска нищо да стане, да не му се дава наготово.

Защото каква е разликата между хората които искат и работят и са находчиви и тези които не искат и не правят нищо за себе си? Едните успяват, а другите искат да са равни (ако може без усилие). Не мога да проумея как толокова много хора мислят че успехът на всеки се полага по подразбиране, а не е плод на знание, работа, усилие, късмет и т.н. Всякакво противодействие на неравенство с безпринципни методи е безмислено.

2. Ролята на държавата трябва да се сведе до защитаване на правата на всеки отделен гражданин. Първо, това да следи за неприкосновеността на личната собственост. Това правило трябва да се издигне в култ. Второ, да стъпи на принципите на природата на човека. А те са:

- Неравенството е заложено в природата на човека и това мисля е ясно на всички, но някои от тях искат да преправят природните закони. Може би най-важното което трябва да се направи за неравенството е добрите примери за успяващите да достигнат до по-голям брой хора  и те да служат като еталон, който хората искат да следват. Тук в България мисля нищо не се прави по въпроса. Тук сме издигнали в култ мързела и завистта. Да се види че зад повечето успехи стои много работа и предприемчивост.

- Мисля, че неравенството движи човешкия прогрес. Разликата между нас и западния свят го доказа. Къде се намират всички бивши соц-страни в икономическото си развитие? Колкото държавното влияние е по-голямо, толкова са по-изостанали държавите. Държавата като икономически субект не трябва да съществува. Когато тя участва в икономиката, тя обикновено краде и преразпределя. И тези примери продължават и до днес, и не мога да проумея как много хора не искат да видят доказателствата. Защото вярвам, че не може друг да се грижи за нас по-добре от самите нас. Всичко останало е популизъм.

3. Ако има ясни правила в една държава и те се спазват смятам, че пазарът е способен да се справи с този дефект и още много други дефекти с които държавата не може да се справи с политически методи. Мисля, че разковничето е в институциите. Те ако работят с ясни правила – всички икономически дейности трябва да се оставят на хората.

Мисля, че по тези земи властва мнението че в живота се успява с далавера, а не предимно с труд. Може да си направите труда да дадете повече статистики и сравнения на базата на какво някои нации са успели. Има доста писано по въпроса. Тези които пишат по въпроса са Малкълм Гладуел, Давид Ландес (The Wealth and Poverty of Nations, не е преведена на български), Дарон Аджемоглу, Джеймс А. Робинсън. Но малко хора се интересуват от заобикалящия свят и какви са причините за успеха на едно общество.

* Наградата е предоставена от Ozone.bgСпециално за читателите на Investor.bg от Ozone предоставят 10% отстъпка на всеки, който поръча "Цената на неравенството" от електронния магазин. За целта в полето Промо-Код въведете INVESTOR-78 при поръчката. Доставката на всички поръчки е напълно безплатна!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
Отн.: 'Тук сме издигнали в култ мързела и завистта'За съжаление не са само мързела и завистта. В BG на перманентен култ са също: алчността, арогантността, лъжата, клеветата и селската простотия ...които се представят за национализъм.Няма лошо някои хората да се гордеят че са BG, но да имат все пак и някакво елементарно покритие ...да направят нещо за себе си, за страната, за сънародниците си ... да докарат някакви пари, да внедрят някоя технология, да доведат някой ключов инвеститор и т.н. ... пък тогава да се гордеят колкото си искат.А сега какво: някой друг да се бъхта с проблемите на глобалната икономика, а местните националисти да се чудят как и колко често да го изрекетират.Това не е никакъв национализъм -това са си чисти мутрафонски изпълненияПроблемът е, че критериите на някои хора за ниво са много ниски (когато иде реч за самите тях) и стават странно високи (когато стане въпрос за другите).Как става тази работа?Какви са тези двойни критерии и двойни стандарти, и докога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
peterpup
преди 9 години
Не, човекът е важен но в система която го цени. За жалост нашата не е такава и в голяма степен това го правим ние обикновените хора. Това са ни нагласите, представите, целите. Ако се интересувате малко от психология ще разберете че ние сме в най-голяма степен продукти на възпитанието в къщи. И това което сме днес е израз на нашето възпитание години наред преди това. Такъв продукт произвеждаме. Човекът е продукт на системата, не ресурс! Трябва да си оправим системата за да се оправят и хората. Само че много малко усилия полагаме в тази посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
""""""""Някои си мислят, че ние обикновените хора сме идеални а виждате ли политиците ни са зле. """"""""""Не, политиците ни не са зле! Те са идеални, за системата! Системата е важна, не човекът! Нали вече се говори за човешки ресурси, а не за човека като такъв! Човекът е ресурс на системата! Това е!Влезте в която и да е съдебна зала и чуйте, как се обръщат съдиите към хората! Заслушайте се в изрзите им и потърсете човека там! Няма го! Защото той не е важен! А ако искате пуснете във форумите тема, ще е интересно да се чуят у други мнения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
""""""""някой друг му е длъжен с нещо за да стане той равен на другите. Не вярвам в равенството защото природата ни е такава - неравна.""""""""""""Определено не съм от хората, които смятат, че някой друг му е длъжен за каквото и да е било. Но що се отнася до равенството, определено съм за равен старт на хората, оттам нататък всеки според труда и амбицията си.Но за равен старт едва ли и в 22 век ще може да се говори!Равният старт дори и по време на социализма беше фикс идея, камо ли в "***" демократична система, която не е нищо повече от един термин без съдържание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
""""""""Политиците и институциите са представителната извадка от нас"""""Няма такова нещо, те са излезли от нас, откъдето и всички останали, но те не могат да бъдат наши представители по една проста причина и тя е, че те са представители на корпорации, в нашия случай на корпорация България!Тези така наречени представители са необходимия на корпорацията арсенал! Определен тип хора, много често умни и находчиви, но докато осъзнаят, че животът им е минал в интерес на една мъртва корпорация , става късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
""""""""Извинете, но "*** демократична система" движи развитието напред"""""""""Клише!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
peterpup
преди 9 години
Извинете, но "*** демократична система" движи развитието напред. Иначе щяхме още да си живеем развития социализъм. Тя не те прави дебтор, това се правим ние, защото искаме да сме равни с тези които са преди нас. Така ни учеха много години. Животът е борба. Лична, не обществена. Защото обществото става от индивиди и в зависимост от тяхното развитие е и развитието на обществото, а не обратното. Нашето развитие виждате къде е. И това говори какви сме ние. Политиците и институциите са представителната извадка от нас. След като институциите които работят качествено са малко, какво можем да кажем. Някои си мислят, че ние обикновените хора сме идеални а виждате ли политиците ни са зле. Зле са защото това сме избрали и те са част от нас. Това изречение е за този който мисли че ако той не иска да се бори с предизвикателствата в живота, някой друг му е длъжен с нещо за да стане той равен на другите. Не вярвам в равенството защото природата ни е такава - неравна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
"""""Но този който не иска нищо да стане, да не му се дава наготово."""""Ей това изречение си е направо убиец!Всеки се е родил първо човек, т.е. той е вече НЕЩО!Ако обаче *** демократична система го е направила от първата му глътка дебтор, едиснтвеното което той би трябвало да промени е да стане кредитор!И ако системата не иска това да стане, за нейното съществуване е по-удобно да му дава по някой къшей хлеб или пакетче чипс, та хем депрора да е доволен, хем системата жива! Погрешна статия, нищо лично, нали така се казва в демократичната система!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
peterpup
преди 9 години
На 100% си прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още