IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Ангелов: Неграмотността създава трудности на пазара на труда

Засилва се тенденцията за увеличаване на изискванията на работодателите към кандидатите, а подготовката на търсещите работа е недостатъчна

15:25 | 24.03.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Асен Ангелов: Неграмотността създава трудности на пазара на труда

„В момента в България има около 401 хил. безработни, регистрирани в бюрата по труда. От тях над 180 хил. са с основно образование и с по-ниско от основното. Имайте предвид, че по-голямата част от тях са неграмотни. Неграмотността създава трудности пред комуникацията между работодателите и търсещите работа“, каза председателят на Агенцията по заетостта (АЗ) Асен Ангелов като лектор на втория панел „Гласът на бизнеса“ на конференцията „Образование и бизнес – на един език ли говорят теорията и практиката“.

„Образованият човек винаги ще си намери работа. Обратното стои зад необразования човек. Икономиката има нужда не само от високообразовани специалисти, но и от среднообразовани и квалифицирани кадри. Но настъпва проблем, когато високообразованият заема място на среднообразования. Трябва да е ясно обаче, че има възможности за политики това да не се случва“, категоричен бе Асен Ангелов.

„Да, наистина расте безработицата, както и разкритите работни места. Причината се крие във факта, че все повече се засилва тенденцията за увеличаване на изискванията на работодателите към качествата на кандидатите. А от друга страна – подготовката на търсещите работа или не е актуална, или не покрива изискванията на работодателите“, така отговори Асен Ангелов на въпрос от залата защо растат и разкритите работни места, и безработицата.

„За последната една година младежката безработица в България леко намалява. Това сигурно означава, че младите хора все повече разчитат на своите знания и умения и имат желание да продължат кариерното си развитие“, продължи директорът на агенцията по отношение на проблема с нарастващата младежка безработица.

„Как се прави образование? Практика – учене чрез правене. За мен няма друг начин, защото цялата концепция на образованието е грешна“, защити тезата си Светлин Наков създател на алтернативна образователна система за софтуерни инженери, която обхваща обучението по програмиране и софтуерни технологии. "Ученето на хората да мислят е практика, която не е лишена от смисъл. При нас е теория, теория, теория.“

„Теоретичните знания са много важни. Трябва да познаваш тенденциите, добрите практики, самият фундамент. Но нашите теоретични познания са леко остарели“, добави старши директорът „Развитие и разработка на софтуер” във VМware България Борислав Борисов. „Според мен огромният пропуск е, че не са дефинирани областите, в които да правим иновации, да решаваме трудни проблеми и да има практика.“

„Да се говори как бизнесът не влага пари в образованието, е меко казано несериозно“, категоричен бе и другият участник във втория панел „Гласът на бизнеса“ Румен Радев, зам.-председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал (АИКБ).

По време на събитието в специални урни се събираха предложенията на участниците за промени в българското образование. Събраните предложения, заедно със заключенията от дискусията между образованието и бизнеса, ще бъдат обобщени в официален документ, който ще бъде подписан от панелистите и главните участници в конференцията и ще бъде изпратен в отвoрено писмо към Министерство на образованието.

Конференцията „Образование и бизнес – на един език ли говорят теорията и практиката“ се организира в партньорство с Виваком, Българска банка за развитие, Висшето училище по застраховане и финанси и VM Ware.
 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Нима някой очаква в една колония да има добро образование?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Основно неграмотността на много от "РАБОТУДАТИЛИТИ" които са получили бусинеса си на типсия :) Сполай Ве!Ве- по учтива форма на Ви - градацията е следната Ва-Въ-Во-Ву-Ве-Ви, като Ви е най неуважителнуту!Егати и пазара на труда в тази страна егати и рабутудатилити..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още