IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ: От 2012 година алармираме за рисковете в енергетиката

Прихващането на суми при взаимни задължения между две компании не е забранено от българските закони, каза изпълнителният директор на EVN

16:39 | 26.03.14 г. 7
ЧЕЗ: От 2012 година алармираме за рисковете в енергетиката

ЧЕЗ е поискала още през юни 2013 година разрешение от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране разрешение за външно финансиране на задълженията си към производителите на зелена енергия, стана ясно от изслушването на електроразпределителните дружества в енергийната комисия към Народното събрание.

Припомняме, че преди време депутатът от "Коалиция за България" Явор Куюмджиев препоръча ЕРП-тата да действат като всички търговски дружества - да направят дългосрочни планове за развитие и да търсят външно финансиране. 

Изпълнителният директор на дружеството Кремена Стоянова обаче посочи, че имат нужда от разрешение за емитиране на дълг, а отговорът на енергийния регулатор през октомври 2013 година е, че решението за теглене на кредит се отлага. "Още нямаме отговор на това искане", заяви тя.

Към 2013 година дружеството е на загуба в размер на 16,39 млн. лева. Още от 2012 година дружеството е алармирало за възможна декапитализация и за рисковете за цялата енергийна система.

През февруари 2014 година ЧЕЗ е уведомила ДКЕВР какви стъпки се кани да предприеме във връзка с прихващанията. Компанията в последните дни е поискала среща и с НЕК за изясняване на ситуацията и Стоянова се надява тези разговори да се проведат. 

Именно с поемането на отговорността на всички по веригата ще бъде намерено решение на ситуацията, обясни изпълнителният директор на EVN Калина Трифонова. Тя посочи, че за проблема със задълженията към производителите на зелена енергия са уведомявали многократно енергийния регулатор.

Според Трифонова дефицитите са натрупани заради дългосрочната държавна политика, свързана с насърчаването на зелената енергия. Няма обаче адекватна политика за реализирането й. Така EVN и потребителите са били въвлечени, макар и не страна по казуса, и поставени по средата между ВЕИ и НЕК.

От Енерго Про обясниха, че „зеленият бум“ е бил през април, май и юни 2012 година, т.е след като ЕРП-тата са подали заявленията за цената на тока за новия ценови период. А по закон ВЕИ-мощности се присъединяват задължително.

За Енерго Про прихващането е било "въпрос на оцеляване", категоричен беше управителят на дружеството Стефан Абаджиев. Към декември 2013 година дружеството е било с оперативни загуби от 15 млн. лева и това е поставило под заплаха нормалното изпълнение на дейността им и застрашава сигурността на доставките за клиентите. Тази загуба е щяла да стане реална, ако през декември не са били прихванати 38 млн. лева. Така Енерго Про е завършило 2013 година с печалба, но конкретните финансови резултати още не са готови. През януари е направено ново прихващане, но през последните месеци дружеството не е извършвало прихващания, категоричен беше Абаджиев.

EVN също е започнало регулярно прихващане на загубите, за да не изпадне във финансова несъстоятелност.

Дружествата бяха категорични, че ДКЕВР не е обръщала внимание на предупрежденията за заплахата за системата от тези недофинансирани разходи на НЕК. Според Калина Трифонова отнемане на лицензи няма да подобри ситуацията, а ще донесе допълнителни сътресения в системата.

Според нея прихващането е нормална практика между търговски дружества и не е забранена от енергийните закони в страната.

Трите дружества уточниха и какви са инвестициите им в мрежата. От Енерго Про обясниха, че са вложили 494 млн. лева в мрежата, за ЧЕЗ сумата е 728 млн. лева, а за EVN - 1,2 млрд. лева. Заради спорове с депутатите в комисията каква част от тях са нормативно признати от енергийния регулатор и каква са привлечени (външно финансиране), ЕРП-тата се ангажираха да внесат допълнителни изяснителни доклади до два дни.

Освен докладите за направените инвестиции, на следващото заседание в комисията ще бъде изслушано и ръководството ДКЕВР, а НЕК и ЕРП-тата ще представят цялата си кореспонденция от 2012 година досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
Натрий
преди 9 години
Драги електроразпределители, не ви вярвам. Казвате 2,5 милиарда инвестиции, но колко от тях са плащания по раздути договори със свързани или не толкова свързани лица? Не ми е ясно законодателството, но не съм чул например ЕРП-тата да трябва да обявяват обществени поръчки (не че и там не е батак).Пък зелената енергия е просто кражба от всеки от нас, потребителите.Ей затова умните глави казват, че монопола е лошо нещо, бил той и естествен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
mick
преди 9 години
Наистина ли? После защо имаме огромна междуфирмена задлъжнялост. Значи А дължи на Б - 100 лева, Б дължи на А - 20 лева. И сега какво, ако и двете не са съгласни да подпишат протокол какво правим? Който е по-силен той извива ръце?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
forexboy
преди 9 години
"За Енерго Про прихващането е било "въпрос на оцеляване", категоричен беше управителят на дружеството Стефан Абаджиев. Към декември 2013 година дружеството е било с оперативни загуби от 15 млн. лева" - Когато бизнесът на една компания е губещ, тя го продава на друга или фалира. Щом до сега не се е случил един от двата варианта, то подобни изкавания са си чиста лакардия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 4
110 kV
преди 9 години
От 1981г се занимавам само с ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА.Този основен отрасъл е структуроопределящ за икономиката ни.Енергетиката беше в забранителния списък за приватизация.Но това безотговорно нещо се случи.Чуждите компании доказаха по- ефективно управление, но нашите държавници(политици), понеже за друго не стават, продължават да търсят само келепира и да докопат някой лев от бордове ,надзорни съвети и т.н.Нямаше контрол, парите отлитаха в чужбина,слаби инвестиции и т,н. Само че съоръженията ръждясват,остаряват, а политиците в това време си правеха фотоволтаици и си направиха закон за това.С лакомията и простотията си ограбиха държвата и я изправиха пред фалит сега търсят с кого да се оправдаят.Та това си е -Крадеца вика дръжте крадеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още