IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Квотите за жени на ръководни длъжности и неравенството между половете

В развития свят жените са повече от всички завършили, но заемат по-малък дял в работната сила, колкото по-нагоре по корпоративната стълбица се изкачват

09:50 | 20.04.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Квотите за жени на ръководни длъжности и неравенството между половете

Когато през 2006 г. Норвегия въведе квота от 40% за жените директори на публично-търгувани компании, влязла в сила през 2008 г., тя беше първата страна. Фирмите, неотговарящи на това условие, теоретично биха могли да бъдат принудително закрити, въпреки че в действителност нито една фирма не е била сполетяна от такава съдба.

Оттогава квотите за жени на ръководни постове са били наложени в Белгия, Исландия, Италия, Холандия и Испания (макар и с не толкова строги санкции: по принцип неотговарящите на изискването фирми трябва да обяснят в годишните си доклади защо не са успели и какво обмислят да направят).

Европейската комисия (ЕК) обмисля да наложи квоти в рамките на Европейския съюз. Малайзия въведе квота от 30% за новоназначените в бордовете на директорите, а Бразилия - 40%, макар и само за държавните компании. Правителствата на няколко други страни, измежду които Австралия, Великобритания и Швеция, заплашиха, че ще наложат квоти, ако фирмите не назначат повече жени директори доброволно. В такъв случай изниква въпросът - защо квотите по пол стават толкова популярни?

Една от причините е нарастващата нетърпимост към буквално замръзналата доброволна промяна. Почти навсякъде в развития свят жените са повече от всички завършили, но заемат по-малък дял в работната сила, колкото по-нагоре по корпоративната стълбица се изкачват.

Друга причина е, че законът за квотите в Норвегия всъщност не е бедствието, което неколцина прогнозираха. Не може да се каже, че налагането на квоти вече е безспорно. Независимо дали смятате, че солидните мерки за увеличаване на дела на жените на ръководни постове са нещо добро, отчасти зависи от това колко сте убедени, че диверсификацията в управлението е важна.

Разделението може да подобри производителността, като се отрази на клиентите. Или както колумнистът на The Economist Шумпетер отбелязва (макар и да говори за културното многообразие, а не за разделението между половете), това може да увеличи конфликтите, да влоши комуникацията и да свие доверието към самото работно място.

По-лесно може да се отхвърли все по-често срещаното възражение, че квотите са анти-меритократични: което е по-вярно от статуквото. Редица изследвания показват, че жените се оценяват по-малко положително, отколкото мъжете с идентична квалификация, кандидатстващи за типични мъжки работни места като лидерските позиции, например. Едно проучване установява, че ангажиментът за наемане на служители от списъка с предварително селектираните кандидати, в който най-малко 25% са жени, помага за премахването на анти-женските пристрастия.

С течение на времето защитниците на квотите се надяват, че един внезапен ръст на дела на жените на ръководни длъжности ще промени нагласите. Те се позовават на резултатите от закон, приет през 1993 г. в Индия, който запазва позиции за жените в произволно избрани селски съвети. Десетилетие по-късно жените са по-склонни да се борят и да спечелят изборните длъжности в тези села, които по случайност са имали запазени позиции за жени в предишните два вота.

Но изглежда, че животът е труден за пионерите. Изучавайки въздействието на целите за половете и квотите, Дженифър Уилън и Робърт Ууд от Melbourne Business School установяват, че на жените, които са назначени на висши длъжности в рамките на американските политики за действие, се гледа като на „по-малко квалифицирани, по-малко компетентни и по-малко разпознаваеми в своята роля", отколкото са техните колеги мъже. Или жените, които са назначени без цели за половете или квоти, въпреки че няма научни доказателства, че те действително са.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 8
crammer
преди 9 години
Коментиращите, по-долу, вие от Анадола ли пишете!? То и там няма такава *** като вас, на привършване е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Patilan
преди 9 години
продължение...В животът обаче, когато не си се борил и не си заслужил нещо, то то и не се оценява.Това ме навежда на мисълта, че когато "на жените, които са назначени на висши длъжности в рамките на американските политики за действие, се гледа като на по-малко квалифицирани, по-малко компетентни и по-малко разпознаваеми в своята роля", отколкото са техните колеги мъже" всъщност e напълно възможно да са си прави. За каквото и да си говорим, жените настъпват в роли които не са свойнствени за тях, което мисля ще породи повече проблеми. В същото време се отказват да правят свойнствени неща като раждането на деца... моите съболезнования на V.At.Въобще, цялата тази дандания ми се струва се обяснява от Фройд, за комплекса на момичетатата за това че си нямат *** - http://en.wikipedia.org/wiki/Penis_envyПредполагам, че с хамалският си подход и с развитието на медицината, ЕК ще започне и да им дават безплатна смяна на пола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Patilan
преди 9 години
Авторът усетно или неусетно е напипал основните проблеми и дори решенията им.Разбира се, от сексизмът може да се очакват единствнео проблеми, а щом и се налага със закони, то от посетите проблеми ще жънем бури..... Една част от проблемите са, че жените са много по-привелигировани за стипендии отколкото мъжете. В Америка дори е възможно жена да получи и стипендия на 100%, нещо почти невъзможно за мъж. Това разбира се обянява защо повечето завършващи са предимно жени - чисто и просто не е нужно да се напъват за да си заслужат образованието. В същото време мъжете трябва услиено да работят.Разбира се никой няма да признае че най-благородни намерения за подпомагане на жените са породили такива изкривявания, вместо това, вече гласно се изразява (предимно от жени), че мъжете са *** и за това не завършват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Борим сексизмът с още сексизъм. Това го може само ЕК. Да полива огънят с горещо масло. Всъщност ЕК се бори за челните места в класация по простотия, която по принцип се води българските правителства (без значение на партия). Така и не разбраха, че сексизъм се бори не с административни регулации, а с качествено образование! Само един образован човек, може да превъзмогне остарелите предрасъдъци. Но понеже нациите отиват към затъпяване, това не ме учудва. Искам да знам, че има ли регулации за мъжете променили пола си на жени. И жените променили пола си на мъже дали ще бъдат включени като "жени" в тази регулация. След това остава въпроса за "третия" пол както му викат в момента. Има определена група, които не искат да са нито мъже, нито жени. Те по коя тарифа са? Мога ли такъв като ми дойде за работа да го изритам с чиста съвест през портала на фабриката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
V.At.
преди 9 години
И поглед върху ценностите от живота ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
"Дъщеря ми заема ръководна длъжност, но внуци не се очакват ... "-------Ами едно здраво семейство може да даде на индивида, непосредствена представа и емпиричен опит за стойността и значението на такива категории като "общност" , "съпричастност" и прочие мноооого вредни идеи,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
V.At.
преди 9 години
Знаете ли, това е един по-сериозен въпрос. Дъщеря ми заема ръководна длъжност, но внуци не се очакват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още