IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките продължават да намаляват лихвите по депозитите

През февруари лихвите по новите депозити в лева и в евро се понижават както в сравнение с януари, така и спрямо предходната година

16:33 | 27.03.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Банките продължават да намаляват лихвите по депозитите

Банките продължават да намаляват лихвите по депозитите. Въпреки това спестяванията както на гражданите, така и на фирмите отново са рекордно високи. През януари депозитите на домакинствата се увеличиха със 114 млн. лв., или с 9,5% на годишна база, до рекордните 38,461 млрд. лв. Причините за това могат да бъдат няколко.

Първо - консервативният подход за реализиране на доходност на българина, т.е. предпочитанието на гражданите да влагат парите си в банки, вместо да търсят по-висока възвръщаемост на капиталовия пазар или чрез взаимните фондове, например. На второ място фактор са времената на икономическа и политическа несигурност. Очакванията и нагласите на населението явно са по-силни от стремежа за реализиране на доходност на всяка цена.

Трето, рекордните спестявания в банковата система свидетелстват за доверието към нея. Но това може да бъде нож с две остриета. От една страна, високата ликвидност в банковия сектор е положителен елемент за него, но и негативен за потреблението и оттам – за икономическия растеж.

Изчисленията на Investor.bg на база данните на Българска народна банка (БНБ) показват, че през февруари сме могли да вложим свободните си парични средства на срочен банков депозит в левове при лихвен процент от 3,66%. През февруари 2013 г. като възнаграждение за отложеното ни потребление сме могли да получим далеч по-висока лихва – цели 4,55%.

Тенденцията лихвите по депозитите да се понижава продължава и на фона на данъка върху лихвите по срочните депозити, макар и той да бе понижен до 8% от началото на годината. Все пак банките се стремят да предлагат и по-нестандартни спестовни продукти или различни видове структурирани депозити, т.е. депозит, при който една част от средствата остават на влог, а друга се инвестира във взаимен фонд с различна степен на риск.

Данните на Комисията за финансов надзор (КФН) показаха, че универсалните пенсионни фондове са реализирали доходност от 4,7% през 2013 г. Това е почти с процент повече от лихвата по депозитите. През миналата година лихвените проценти по спестяванията за домакинствата се свиха с около един процентен пункт до 3,76%.

Данните отново повдигат въпроса кой е най-доходоносният начин да вложим свободните си парични средства. Друга възможност е капиталовият пазар. Миналата година водещият индекс SOFIX нарасна с 42,3%, а за периода 2009-2013 г. се е повишил с 37%.

След всичко казано дотук е факт, че през февруари лихвените проценти по новопривлечените спестявания както в лева, така и в евро, продължават да се понижават както в сравнение с миналия месец, така и с предходната година. Тенденцията е най-видна от графиката.

Лихвени проценти по новопривлечени депозити - фирми и домакинства

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 20 rate down comment 0
selenagidi
преди 9 години
НЕ ПАДАТ ОБАЧЕ ЛИХВИ ПО КРЕДИТИ ,А СЪЩОТО ВРЕМЕ ПИСАХА .ЧЕ ИМАТ ПЕЧАЛБИ ОТ ЗАНИЖЕНИ ЛИХВИ ПО ДЕПОЗИТИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 0
nocalled
преди 9 години
"... рекордните спестявания в банковата система свидетелстват за доверието към нея." да? сериозно ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
nocalled
преди 9 години
"... рекордните спестявания в банковата система свидетелстват за доверието към нея." да? сериозно ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още