IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пролетарии, индустриализация или спомени по отминалото време

Силата на чиновниците да реиндустриализират идва и от нашето невежество, пише блогърът Павел Бандилов

10:21 | 28.03.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пролетарии, индустриализация или спомени по отминалото време

Реиндустриализацията е новата мантра… Поредната… Тя е единствената стъпка, която води към спасението. А то е в ръцете на самите давещи се, поне според Остап Бендер в знаменитата книга на Илф и Петров. Илф и Петров са имената на двамата автори на въпросното произведение, а не името на един, както си мислят доста хора.

Предполагам, че същите те са убедени, че българската икономика без ОЦК, Химко, Кремиковци и всички планувани АЕЦ-и няма бъдеще. Добре че пазарът определя кои отрасли или компании имат потенциал, а не средностатистическия българин. Той просто се е пришил в модела на поведение тип „таксиметров шофьор“, без да се опитвам да обидя представителите на тази професия. Това е събирателен образ на човека, които разбира от всичко. Всеки се е качвал на такси и търпеливо му се е налагало да изслуша истината от последна инстанция за политиката, жените, та дори и за българския футбол. Наскоро един приятел се върна очарован от Хонконг, като първото  му впечатление, което ми сподели беше, че таксиметровият шофьор там очевидно не разбира от нищо и не се налагало да чуеш вижданията му за развитието на света. Очевидно, че разликата между Китай и България не е само в размера.

Но да се върнем към така галещото ухото „реиндустриализиране“ на страната и как то би могло да се случи.  Според управляващите то е толкова прекрасно, че несъгласието с подобна политика граничи с национално предателство. Изгодата от него е толкова очевидна, че има притеснение дали ще има достатъчно възможности да се включи в него цялото население, пък дори и частният бизнес,  и публичният сектор,  и дали ще останат достатъчно места за индустриализиране. Напливът е жесток!

Частният сектор няма шанс да участва в бизнес начинание без проучване на ефектите от него. Наличието на пазари, задоволяване на определено търсене, квалифициран персонал, източници на финансирания, цена на краен продукт и т.н и т.н. Собствеността задължава и поради тази причина предприемачът няма друг полезен ход освен да бъде максимално ефективен. И не само, той трябва да бъде по-ефективен от своя конкурент, чиято сянка бяга в съседният на него коридор и се опитва непрекъснато да го задмине. Предприемачът задоволява определени нужди, той няма право да строи въздушни кули. Строенето на въздушни кули е призвание на Държавата.

Защо обаче политиците могат да си позволят подобни прищявки, а бизнесмените - не. В частния бизнес, когато дадена фирма прави дадена инвестиция, тя се стреми да я извърши при минимални разходи с максимална ефективност. Когато същият процес извършва държавна фирма, целта е да се свърши нещо при минимални усилия на държавния служител с максимални лични облаги за него и колегите. Естествено на гърба на данъкоплатеца. Презумпцията, че чиновниците, ръководещи подобни процеси, са патриоти, милеещи за народните пари, ваксинирани срещу всяка форма на корупция, е много наивна и историята е пълна с примери, доказващи глупостта на една подобна теория. Крахът на комунизма или социализма го доказа. Идеята е да се ограничи ролята на държавният апарат, която не е принудена нито от пазар, нито от конкуренция, нито от последващ контрол да работи ефективно.

Идеята е пазарът да остави този, които предлага най-качествена услуга на най-достъпни цени. Желанието на чиновника е за повече лостове в ръцете му, с които той да влияе на този процес, да засилва ролята му в обществото, а защо не и да извлече допълнителни материални изгоди, ако може.

Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Biso
преди 9 години
Какво му пречи на този юнак, блогър, ако се построят нови фабрики-------------------Заводът за *** на София ще се строи от май. 06.03.2014Строителството на завода за *** на София, за който се говори от десетилетие, ще стартира в края на април или началото на май. Работният проект на съоръжението вече е готов на 90%, съобщи за "Труд" вчера зам.-кметът Мария Бояджийска.Това за мен е нагледен пример, как държавата ще строй нови фабрики. Сигурно юнака има в предвид и е против точно такава сага с държавно участие!Разбира се това е само моето лично мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 10
Сините камъни
преди 9 години
"""""""Крахът на комунизма или социализма го доказа. """"""""""Крах има само за партиите, които си присвоиха идеята!Иначе идеята за държавността е много свежа!Но свободните пазари, огромните корпорации не искат да има държави!Демокрацията отдавна е фалирала също. Да се поогледаме! Докъде ни докара тя!На времето са изселвали хората насила, сега "изселиха" хората доброволно, като им взеха хляба и те 'доброволно" се самоизселиха!Пълна простотия е демокрацията, лъжа, измислица, думи, фрази, черна магия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 22
Internet
преди 10 години
Какво му пречи на този юнак, блогър, ако се построят нови фабрикиСамо той и онзи от ИПИ, дето стана икономист под юргана на другарката Жулева, са противСмешници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Achtung
преди 10 години
Нещaтa не сa сaмо бели и черни, обикновенно сa по-скоро сиви. Трябвa някaкъв бaлaнс, въпросa къде е той скоро нямa дa получи отговор. Все пaк историятa учи, че зaлитaнето по крaйности не води до нищо добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Точно така.Но първо силата на чиновниците да реиндустриализират започва от личните им надежди за злоупотреби и кражби в огромни мащаби и след това много удобно минава през невежеството на масите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още