IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще поскъпне ли електричеството от 1 юли?

EVN поиска поскъпване на тока средно с почти 8%, докато от ЧЕЗ настояват за справедливо разпределение на разходите за ВЕИ

17:21 | 31.03.14 г. 1
Ще поскъпне ли електричеството от 1 юли?

На фона на финансовите войни между НЕК и електроразпределителните дружества днес изтече крайният срок, в който участниците по веригата трябва да внесат своите предложения за промяна в цената на електричеството за новия ценови период (1 юли 2014 година – 30 юни 2015 година).

Именно на базата на тези заявления Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябва да вземе решение дали има нужда от корекция на цената.

От ЧЕЗ България уточниха пред Investor.bg, че са спазили изискванията и са предали в срок своите предложения. От дружеството настояват и да бъде изготвена справедлива схема за разпределение на разходите за енергията от възобновяеми източници, защото не е справедливо цялата тежест да се поема само от регулираните цени, т.е битовите абонати и малките стопански потребители.

Припомняме, че председателят на ДКЕВР Боян Боев също коментира в края на миналата седмица, че до 30 юни регулаторът ще трябва да бъде готов с изготвянето на схема за компенсиране на разходите за енергия от възобновяеми източници.

В предложението на EVN България се казва, че те са поискали промяна в цената на електрическата енергия, съобразена с необходимите приходи за дейността на дружествата. На тази база предложеното увеличение е средно със 7,9%, каквато беше предварителната заявка на компанията, обсъждана преди месец.

От Енерго – Про заявиха в началото на февруари, че също ще поискат увеличение на цената и обсъжданите проценти са между 7 и 9 на сто.

Един от най-големите производители на електричество у нас – АЕЦ „Козлодуй“, също се оплака от загубите, които дружеството търпи на регулирания пазар. Директорът на централата Иван Генов съобщи преди дни, че в своето заявление ще поиска преразпределение в енергийния микс, така че централата да продава повече електричество на свободния пазар.

АЕЦ „Козлодуй“ продава под себестойност на регулирания пазар, където цените се определят от енергийния регулатор. Наваксва обаче на свободния пазар и така 2013 година приключва с печалба от 40 млн. лева за ядрената ни централа. Квотата за регулирания пазар на АЕЦ „Козлодуй“ е 55% за този ценови период (1 юли 2013 година – 30 юни 2014 година). Разумното разпределение според Генов е 40% за регулирания и 60% за свободния пазар.

Много експерти у нас са на мнение, че цената на тока ще се повиши от лятото. В същото време от ДКЕВР коментират, че на този етап не виждат основания за това. Дали ще има промяна в това становище, ще стане ясно на 30 юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
shpono
преди 10 години
Надявам се, иначе не ни чакат много хубави неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още