IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Боев: ЕРП-тата искат значително поскъпване на електроенергията

В ценовите предложения на дружествата не са включени спорните суми за изкупуване на зелена енергия, уточни председателят на ДКЕВР

17:50 | 02.04.14 г. 1
Б. Боев: ЕРП-тата искат значително поскъпване на електроенергията

Трите електроразпределителни дружества искат значително по-голямо поскъпване на тока от 1 юли, отколкото бяха обявили предварително. Това заяви председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Боян Боев пред журналисти.

EVN България е поискала средно 8% увеличение на тока, но само за дневната тарифа. За другите две дружества - ЧЕЗ и Енерго - Про, исканията са за увеличение с между 13 и 14%, уточни той.

"Исканията за нощната тарифа е горе-долу по две", каза Боев.

Това значително се различава от официално представените искания на трите дружества. Припомняме, че на 31 март EVN България и Енерго – Про поискаха увеличение на цената на тока с между 7 и 9 на сто, а от ЧЕЗ България не конкретизираха предложението си.

Боев допълни, че в предложенията не са включени разходите за компенсациите за енергията от възобновяеми източници, за които спорят в момента НЕК и трите дружества.

Предстоят анализи в регулатора дали дружествата имат основание да поискат такова повишение.

Ценовите предложения трябваше да бъдат внесени до края на март. Боев уточни, че все още не е прегледал заявленията на останалите по веригата - производителите на електричество,както и на НЕК. 

Анализите тепърва ще започнат и до средата на юни енергийният регулатор ще излезе с предложение за новата цена от 1 юли, т.е за новия ценови сезон. Тогава ще бъде изготвена и методология за компенсиране на разходите за изкупуване на зелена енергия.

На 15 април ДКЕВР очаква да бъдат внесени и сумите, събирани от новата такса за производителите на електричество от фотоволтаични и вятърни паркове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Нищо, важното е какво ще каже БСП. Миналата година ореваха орталъка с този техния нов закон, който бил "позволил" да намалят цената с 10%. Днеска виждаме как НЕК не иска да каже какви са му задължения, по мое мнение защото вече е в технически фалит. Искам да видя как утре Станишев ще каже, че вместо да вдигнат с 8-14% ще смъкнат с още 10%. Искам да видя и колко минуса ще имам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още