IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ: Искаме увеличение на дела си в цената, а не по-скъпо електричество

От всеки 100 лева сметка електроразпределителното дружество получава 90 стотинки, обясниха от компанията

13:19 | 03.04.14 г. 4
ЧЕЗ: Искаме увеличение на дела си в цената, а не по-скъпо електричество

ЧЕЗ България е поискала от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да бъде увеличен делът й при формиране на цената на енергията, а не повишаване на цената на електричеството за новия ценови период, който започва от 1 юли 2014 година.

От дружеството поясняват, че през 2006 – 2007 година техният дял в цената е бил в рамките на 13%. Постепенно през годините той намалява до днешното ниво от 0,9%. За същия период обаче делът на Националната електрическа компания (НЕК), Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и производителите е бил увеличен с 11% до 82,45% от крайната цена, изчисляват от ЧЕЗ.

„В момента от всеки 100 лева сметка за ток ЧЕЗ разполага с 90 стотинки“, обясняват в официално съобщение от пресцентъра на компанията. В своето ценово предложение до ДКЕВР от компанията са предложили увеличение на дела й във веригата „до равнище, което ще позволи на компанията да развива най-голямата електроразпределителна мрежа в страната“.

Припомняме, че в сряда председателят на енергийния регулатор Боян Боев съобщи, че и трите дружества са поискали поскъпване на тока. EVN е предложила промяна на своя дял в цената на електричеството от 8% в посока нагоре за дневната тарифа. За другите две дружества искането е за между 13 и 14%.

Той обаче не можа да отговори дали и НЕК е поискала промяна в цената на електричеството с мотива, че все още не се е запознал с всички представени заявления.

Всички дружества по веригата производство и разпространение на електрическа енергия подават официални ценови предложения всяка година до края на март. На базата на документацията работна група към енергийния регулатор оценява кои разходи да бъдат признати и определят промяната в цената на електричеството.

До средата на юни трябва да стане ясно в каква посока ще се измени цената от лятото.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
KostadinovK
преди 10 години
Остава да добавиш - Да живее комунизма!Какъвто народа - такава и държавата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
KostadinovK
преди 10 години
Остава да добавиш - Да живее комунизма!Какъвто народа - такава и държавата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Я, марш от тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
stoiloff
преди 10 години
Да искане без основание!То вашето искане не би довело до поскъпване на тока!Само да се преразгледат "инвестиционните" разходи на всички в системата и цената на тока ще падне със 60%!Но няма воля! Няма независими специалисти! А тези които можем не сме допускани :) 160 дупетата са свързани със цената на тока и работят против народа си!! 160 гадни плужека искат Българите прости,гладни и без ток за да не могат да се образоват и да контактуват помежду си!Време е да кажем не!В 21 век когато ток се прави от въздух,слънце,вода и ***, е недопустимо цената да е повече от 6-7 стотинки за киловат! Е време е всички измислени "инвеститори" да си идете!ВЪН ОТ СТРАНАТА НИ! БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД НЕ МОЖЕ ДА ПОНЕСЕ ЦЕНА НАД 6-7 стотинки на киловат!Как ценообразувате измамата си? Със какви часови ставки, може би като в Европа нали? Но тук българите не получават повече от 400 лева средно и даже не винаги ги получават? Искате да станем като Гана, Сомалия и Намибия може би? ВЪН! ВЪН! ВЪН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още