IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК представи нови доказателства по казуса с неплатените суми от ЕРП-тата

И трите ЕРП-та поискаха спиране на процедурата по отнемане на лицензи

11:54 | 07.04.14 г. 10
<p>
	ДКЕВР ще решава за лицензите на 28 април, след като днес извади нови доказателства по казуса. <em>Снимка: БТА</em></p>

ДКЕВР ще решава за лицензите на 28 април, след като днес извади нови доказателства по казуса. Снимка: БТА

Националната електрическа компания (НЕК) е представила нови писмени доказателства, които са важни за изясняване на казуса с прихванатите средства от страна на електроразпределителните дружества. На базата на тези доказателства Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не може да вземе решение за процедурата за отнемането на лицензите днес, обясни председателят на регулатора Боян Боев. Насрочено е ново открито заседание на 28 април и на него ще бъдат изслушани позициите на ЕРП-тата по новите доказателства.

По време на днешното заседание представителите и на трите дружества заявиха, че спазват закона и са коректни към НЕК. На изслушването освен представители на засегнатите страни присъстваха посланиците на Австрия, Чехия, Германия и Испания, както и търговски аташета от френското посолство, румънското посолство, италианското посолство и други дипломати.

Управителят на ЧЕЗ България Кремена Стоянова коментира, че спорът между дружеството и НЕК е търговски и не е в компетенциите на енергийния регулатор, чиито функции включват разрешаване на административно-правни спорове между лицензираните дружества и потребителите. По думите й със своите действия ДКЕВР се меси в търговските отношения между две равнопоставени дружества. Според Стоянова държавната комисия е показала пристрастия към НЕК.

Управителят на ЧЕЗ цитира становище на регулатора, според което се блокира цялата дейност и невъзможност да се заплати на производителите, в резултат на прихванатите плащания. В същото положение обаче е и ЧЕЗ, обясни Стоянова и посочи и задълженията на НЕК към дружеството.

За януари държавната компания не е изплатила фактура на стойност 14,1 млн. лева за изкупуването на енергия от възобновяеми източници и високотехнологично производство. За юли 2013 година НЕК не е платила 24 млн. лева също за изкупуване на енергия от ВЕИ и заводските централи. Държавната компания дължи още 36,4 млн. лева на базата на отпадналия вече механизъм за компенсиране на задължения към обществото (зелена енергия). От своя страна, ЧЕЗ дължи на НЕК 75 млн. лева за изкупената енергия през януари. Дружеството е превело 35 млн. лева по тази фактура, което не е отчетено в жалбата на НЕК.

Според Екатерина Истаткова, директор на НЕК, цифрите не са важни. От НЕК са сезирали регулатора заради незаконните действия на ЕРП-тата, посочи тя.

Общо 105 писма до различни институции е изпратила EVN България за трупаните дефицити в енергетиката, коментира изпълнителният директор на дружеството Йорг Золфелнер. Липсите са в резултат на дългосрочната политика на държавата за насърчаване на зелената енергия. "Отговорност на правителството и в частност на ДКЕВР е да намери начин да финансира тази политика", допълни още той.

Дефицитът само за EVN в периода от 1 юли 2012 до 30 юни 2013 година е 248,6 млн. лева и те са факт заради спорни регулаторни актове от 2012 година - механизъм за компенсиране на разходите за зелена енергия и таксата за достъп на ВЕИ производители. И двете решения бяха отменени от съда, припомни още Золфелнер.

"Отнемането на лицензи няма да реши дефицитите, а ще внесе допълнително напрежение в системата и сред клиентите", категоричен беше представителят на дружеството.

От Енерго-Про повториха, че прихващането е било необходимо за гарантиране на доставките за своите клиенти. "Нашите решения бяха много добре премислени, законови и в защита на обществения интерес“, коментира управителят на дружеството Стефан Абаджиев.

Припомняме, че ДКЕВР откри процедурата по отнемане на лицензите на ЕРП-тата на 19 март, след като изтече първоначалният срок от три дни да платят на НЕК прихванати или задържани суми на обща стойност 318 млн. лв. Към момента тази сума е нараснала до 348 млн. лв. по данни на енергийния регулатор. В новия седемдневен срок, който им бе даден от ДКЕВР, след откриването на процедурата, ЕРП-тата отново не платиха. И трите дружества твърдят, че не дължат посочените средства.

Ако се стигне до отнемане на лицензи, начело на търговските дружества ще бъде назначен т.нар. особен управител, който трябва да гарантира нормалното електроснабдяване. Той няма да има право да продава имуществото, което е собственост на енергодружествата.

Казусът с лицензите се следи и от ЕК. В края на миналата седмица комисарят по енергетика Гюнтер Йотингер поиска среща с българския енергиен министър Драгомир Стойнев. В писмото си той напомни, че ДКЕВР е независим регулатор и трябва да взима решения като такъв. Според комисаря става въпрос за търговски спор, който трябва да се решава в съда.

Междувременно ЕРП-тата са поискали увеличение на цената на тока от 1 юли между 8 и 14%. Според изчисленията на регулатора в тези искания не са включени разходите им за зелена енергия. От ДКЕВР работят и по нова методика за определяне на цените в енергийната система. Тя трябва да е готова до края на юни, когато ще стане ясно и какви ще са цените на тока за бита от 1 юли.

Междувременно от Българската фотоволтаична асоциация съобщиха, че не са били допуснати до откритото заседание на ДКЕВР. Недопускането на фотоволтаичния сектор до информация по особено важен и пряко засягащ производителите от ВЕИ централи въпрос, като процедурата по отнемането на лицензите на трите снабдителни дружества, е лош прецедент за непрозрачност на регулатора, пише в съобщение до медиите.

Всичко за спора НЕК и ЕРП-тата може да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Do kostadinov i deantНе мога да не се съглася със Вас! И двамата сте прави! Социализмът не е пътя! Но и това не са правилните инвеститори! Докарани от антибългарина сакскобург и престъпната му шайка това са банда източвачи , които декларират огромни разходи, за да не плащат никакви данъци, че им се признават и за инвестиции???/ Айде бе! А като погледнеш по-надълбоко.... нищо не кореспондира с реалната обстановка в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
tonitov
преди 10 години
Проблема не е в ЕРП-та, а в договора с който царя ни продаде, а сега предстоят избори и наглите демагози Протежета на Десе, групирани по три се опитват да засведетелстват грижа за народа, който излъгаха за седми път и отново да прехвърлвт проблема от болната на здравата глава както перфектно и единственно умеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Не искам соц, а искам коректни инвеститори. Не искам такива, които се възползват от законови вратички и корумпирани политици. Ще кажеш "средата е такава". Е, как тази среда е по-добра тогава от соца?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
KostadinovK
преди 10 години
Като чета изказванията, още малко ще извикате: Да живее социализма!Абе вие не разбрахте ли, че държавата не може да се оправи с една регулация, да не говорим с управлението на дружествата.Това не е пътя бе хора, сменете си чипа!Липсва разум в тази държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 7
johndaniels
преди 10 години
като не им харесва на ЕРП-тата сме в пазарна икономика продават си бизнеса и чао, ама не те искат да цоцат, няма на запад такава норма на печалба, както и такива псевдо инвестиции, ако в америка някой не спазва регулациите му отнемат веднага лиценза тука се пазарят като *** на пазара. Още нещо, след като знаем как с рушвети са приватизирани, да не се оплакват тъй като даване на подкуп е рискова инвестиция, така че ще си провизират рисковите инвестици не ме ***..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
АЗ НЕ ИСКАМ ТОК ОТ ПОДСТАВЕНИ ЛИЦА И 160 ДУПЕТАТСКИ ФОТОВОЛТАИЧНИ ПАРКА ЧЕ И НА РИСТЮ БИСЕРОВ И КО И СИЕ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 8
stoiloff
преди 10 години
ИЗгонването на тези лъжеинвеститори е жизнено важно за народа ни! Изгонването им е наложително защото те лъжат в инвестиционните си разходи надувайки ги така че да е необходимо да се вдига постоянно цената на тока! ДКЕВР е *** който само взима едни пари и не защитава интересите на народа от чийто данъци суче! САМО ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА ВСИЧКИ ПРИЗНАТИ ДОСЕГА ИНВЕСТИЦИОННИ И НЕ ТОЛКОВА ИНВЕСТИЦИОННИ РАЗХОДИ НА ЛЪЖЕИНВЕСТИТОРИТЕ! Онци ден четох цитат на един от техните "началници": - Един трансформатор не сме сменили а отчитаме хахахах ... И ДКЕВР ни ги признава. Питам какво инвестираха тези лъжеинвеститори? Само изнасят едни пари от държавата ни и скубят народа! А политиците от които 160 са свързани с енергетиката им вдигат цените???? ДОКОГА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
toto 2
преди 10 години
Да се махнат тия страхливи политикани ,ако ще правят нещо да го правят ,а не само да плашат гаргите ...Ама не им стиска ....Цялата дандания е да се увеличат цените на енергията ,за това са всичките социални заеми ,които са да смекчат удара и после да си ги върне обратно т.нар. Държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
sony
преди 10 години
Да се спре далаверата на ЕРП-та и на питомците им с фотоволтаиците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
sony
преди 10 години
Да се спре далаверата на ЕРП-та и на питомците им с фотоволтаиците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още