IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цялостната визия за пенсионната реформа – готова до септември

Почти сигурно е, че увеличаването на възрастта ще бъде обвързано с очакваната продължителност на живота след пенсиониране

15:59 | 11.04.14 г. 4
Цялостната визия за пенсионната реформа – готова до септември

Министерството на труда и социалната политика ще е готово с цялостна визия за пенсионната реформа през септември. Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който представи днес в Русе Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта, съобщи БТА.

Той отново посочи, че цялостна концепция за това как да продължи пенсионната реформа у нас от 2015 година ще бъде обсъдена на различни нива - със социалните партньори и с експертите от Консултативния съвет по осигурителните отношения към министъра на труда. Ще се търси широко обществено съгласие, е позицията на Хасан Адемов.

Той уточни, че в момента по концепцията работят екипи на пенсионните дружества, на синдикатите и на Министерството на труда и социалната политика. Но категорично заяви, че не иска темата за пенсионната реформа да бъде част от предизборната кампания за европейските избори.

"Това е изключително сложна материя. Ясно е, че на фона на демографската картина в България, няма как да избягаме от увеличаване на възрастта. Въпросът е по какъв начин да се случи", каза министърът.

По думите му "категорично българските граждани са заявили, че не приемат начина, по който това е било предложено от ГЕРБ".

"Основното, което министерството иска да направи, е да се върне към споразумението, което беше сключено между социалните партньори и правителството през 2010 година, като се опитаме да го актуализираме с модерни елементи", заяви Адемов. И посочи, че един от елементите е да се съобрази увеличаването на възрастта с очакваната продължителност на живота след пенсиониране.

В Русе министърът представи Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта. Той обясни, че регистрираните безработни до 29-годишна възраст в страната са около 75 хиляди, а тези до 24 години са около 35 хиляди души.

По „младежката гаранция“ за първите две години за България са отделени 240 млн. лева - от Европейския социален фонд и от национално съфинансиране.

Повече за целите на „младежката гаранция“ можете да прочетете в интервюто на Investor.bg със заместник-министър Росица Янкова

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Цялотната визи е ясна. Високи пенсий само за политици. Останалите само с обещания докато дойде сетния им час, защото иначе няма да има пари за *** и настоящите пенсионери а младите които могата да вадят пари и да плащат данъци напуснаха страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Ако си забелязъл от известно време едни умни хора прецакват всички останали като използват търтейството и алчността им.Уж си затварят очите когато политиците на един народ ги лъжат и лапат кредити като ненормални. След това идва пълното заробване без право на обжалване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Емперор - всичко е политика! И докато има политици като станишка, дето целуват куцо кьораво и сакато, саамо да не разследват сделките на ближните му и да има гласоподаватели без значчение какви, ще е така! ГЕНОЦИД над кадърните, умните,предприемчивите българи! Егати и държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още