IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Независимостта на Шотландия и бъдещето на уиски индустрията

Производителите на уиски са притеснени по какъв начин ще се отрази на бранша евентуалното отделяне от Великобритания

17:14 | 11.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Доходоносната уиски индустрия в Шотландия е изправена пред опасения, свързани с шотландската независимост. Представители на бранша заявиха, че глобалната мрежа за промоция и продажби е жизненоважна за бизнеса, като се имат предвид резултатите от  износа за миналата година.

Данните, оповестени от Асоциацията на шотландското уиски (SWA), показаха, че износът през 2013 г. е запазил равнището си и възлиза на 7,21 млрд. долара, предаде Ройтерс. Сумата представлява около 85 на сто от износа на храни и напитки от Шотландия и близо четвърт от целия британски експорт.

От 2000 г. насам износът на уиски се е увеличил с повече от 50 на сто. Алкохолната напитка се продава на повече от 200 пазара по света.

SWA, която представлява общо 109 дестилерии, лицензирани да произвеждат уиски, не коментира нищо, свързано с все по-разгорещения дебат за отделянето на Шотландия от Обединеното кралство – въпрос, който ще бъде решен на 18-и септември тази година с референдум.

Но разкривайки новите статистики за износа, изпълнителният директор на асоциацията Дейвид Фрост подчерта значението на силната политическа подкрепа от страна на правителството.

Обединеното кралство има около 270 дипломатически поста в 160 страни, а департаментът за сътрудничество с предприятията UK Trade & Investment (UKTI) използва тази мрежа, за да насърчава развитието на британските фирми. Независима Шотландия планира да има между 70 и 90 чуждестранни посолства и консулства по света.

"Какъвто и да е изходът от шотландския референдум, ние, като индустрия, изнасяща продукция за около 200 пазара, ще продължим да се нуждаем от подкрепата на ефективната дипломатическа мрежа“, коментира Фрост.

Според него безпрецедентните инвестиционни програми на производителите на уиски в Шотландия показват, че те са уверени, че търсенето ще продължи да расте, въпреки че в краткосрочен план се очакват известни трудности.

Забавянето на икономическия растеж и правителствените мерки за строги икономии се отразиха негативно на продажбите в някои части на Азия миналата година. Въпреки това износът на уиски към най-големия пазар, САЩ, е нараснал с 8  на сто през миналата година, докато продажбите във Франция останаха стабилни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Да си напоравят една федерация на острова!Ще е интересно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още