IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хампарцумян: Таванът за бързите кредити ще предизвика бум на кварталното лихварство

Инвеститорите ще потърсят по-предвидима среда извън България заради допълнителните административни регулации, смята банкерът

17:52 | 11.04.14 г. 22
Хампарцумян: Таванът за бързите кредити ще предизвика бум на кварталното лихварство

Предсрочното погасяване на кредит без такса означава узаконяване на безплатното нарушаване на договорите. Това заяви в интервю за Дарик председателят на Асоциацията на търговските банки у нас Левон Хампарцумян.

Хампарцумян бе категоричен, че въвеждането на таван на годишния процент на разходите по кредитите няма да повлияе банковата система, но в сектора на бързите кредити ще предизвика „бум на кварталното лихварство", което ще бъде „чисто криминално".

Условията по договорите за кредит, особено за дългосрочните заеми, каквито са ипотеките, трябва да са гъвкави, категоричен бе банкерът. По думите му и с новите текстове, които позволяват предсрочното погасяване на кредит без такса с изключение на първата година, когато банката ще получава до 1% от заема, няма да стимулира конкуренцията между банките и по-лесното рефинансиране.

„Предсрочното погасяване е нарушаване на договор, което би трябвало да има някаква компенсация. Ако ние узаконяваме безплатното нарушаване на договор, мисля, че не е добра идея, но освен това ние имаме държавни такси, нови оценки, нотариални такси и т. н. Всичко това трябва да бъде направено безплатно, за да стане толкова лесно, колкото депутатите си мислят", обясни банкерът.

По думите му лихвите и по кредитите, и по депозитите имат тенденция на бавно понижение, но с допълнителните административни регулации потребителите няма да бъдат по-защитени, а инвеститорите ще потърсят по-предвидима среда извън България.

За новата формула за изчисляване на лихвите по кредитите той смята, че не ясна на потребителите, защото това предполага определени професионални познания.

Честата промяна на законодателството води до несигурност на средата, а това не е в полза на конкурентоспособността на икономиката ни, допълни Хампарцумян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 4 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Ами нека предизвика. Хампарцумян какво се пали толкова да си дава на заем на комшийте и това е. ето и аз бих взем от него някой и друг милион на заем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
и за последно преди окончателно да забранят банкитеЕвропарламентът иска банките, а не данъкоплатците, да поемат риска при несъстоятелностhttp://***.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/novini_za_ep/2014/04/15/2281916_evroparlamentut_iska_bankite_a_ne_danukoplatcite_da/Пътят е труден в борбата с рака на обществото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Страхо (коментар 17)Нали разбирате каква е степента на извратеност в бизнеса у нас (начина му на мислене и действие)? Това говори за много тежки ментални увреди и отклонения! Такива са имали много диктатори и най-вече Хитлер. Едва ли не те са вече арийска раса някаква а ние плебеи. Този модел колко издържа исторически сами потърсете отговора!Да им пресяда сьомгата канцерогенна дано :)Р
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Бял мъж (коментар 16)У нас Банкери няма! След смъртта на Буров, всички са си просто лихвари! Камо ли да им е ясно разбираш ли за някакви причинно следствени връзки, морал, състрадание, човечност :) Пука им на мазната сьомга :) Да пукат! Нищо не ще занесат оттатък! В ада ще платят за всичката причинена мъка и болка!Смятай какъв морал и достойнство имат, щом са допуснали да им е "притсидателъ" човек без образование в тази насока :) се ла ви или де жа ву :) всеки сам си избира С уважение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 1
serafima
преди 10 години
Whiteman ме изкефи с подобаващия за Левон коментар. Щеше да има някаква логика това, което казва Левон, ако не прозираше отвсякъде как е загрижен за собствените си печалби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Той просто е продукт на общото бизнес мислене в БГ /макар все пак да има фирми у нас които биха желали да бъдат коректни/ ! То е, че успешната сделка е тази в която си прекарал другата страна, по един или друг начин. Т.е. логиката им е, че за да има печеливши трябва да има и губещи. Има и друго разбиране за успешна сделка. При него и двете страни са доволни. Още не са дозряли за него. Условията за правене на бизнес у нас определят и разбирането им за него. Човека, сигурно искрено вярва, че договорите които според него безплатно биха се нарушили са сключени коректно. Със сигурност не е протестирал когато закона му е разрешавал да бъде НЕКОРЕКТЕН. Иначе технически е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 1
whiteman
преди 10 години
Надменната абстракция над социума и финансовия нарцисизъм, демонстрирани чрез вербализираната теза на г-н Хампарцумян, най малкото са едностранчив поглед, лишен от дълбочината на взаимно свързаните причино-следствени връзки, както на икономическо, така и на социално-икономическо ниво. А уж на банкерите трябва да им е ясно, че кредитните улеснения за гражданите увеличават не само размерите на "банковата нива", но и чисто екстензивно /при равни други условия увеличават "добивите" от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 0
vivankata
преди 10 години
По принцип щеше да е прав при други условия, защото ти не можеш да отидеш и да си вземеш парици от БНБ на ниска лихва. Ще трябва да минеш през такива като него и затова трябва да се съобразява със законодателството. В случая доста отдавна то си работи за големите банки , та всичко е прах в очите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 4
stoiloff
преди 10 години
Света ще се задвижи напред само и единствено след пълна забрана на банките, трейдърите, лихварите, и най-вече на АЛ-ХИМИКО-НОМИСТИТЕ :)Р
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Сметатйте колко извратен требе да си за да хакаш минусчета на справедливи коментари агейнс-t този :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още