IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как един мъж, отпаднал от университета, се превръща в милиардер

Собственикът на Aldo Group се сблъсква с тежки времена, но никога не губи надежда, че нещата ще се развият добре

11:45 | 14.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Швейцарката Таня Грейбър е проучила компанията за продажби на дрехи на дребно Aldo по интернет, преди да замине на ваканция в Ню Йорк.

“Видяхме тези чанти и искахме да си купим от тях“, коментира Грейбър и жестикулирайки насочва вниманието към чантите, които стоят пред касата в магазин на компанията, намиращ се на "Лексингтън Авеню" в Манхатън.

Aldo Group продава обувки и аксесоари в повече от 1750 магазина в 82 страни. Приходите на компанията за 2013 г. възлизат на 1,8 млрд. долара, твърди говорителката на Aldo Женвиев Шарп. По данни на Bloomberg фирмата е с пазарна стойност 1,7 млрд. долара, което означава, че изпълнителният председател на Aldo Алдо Бенсадаун е милиардер.

Всъщност той основава компанията през 1972 г., за да продава дървено сабо в Канада. Историята обаче се развива в друга посока.

Бенсадаун е отгледан във Франция. В САЩ пристига, за да учи в Cornel University, където брат му получава докторска степен.

“Чувствах се напълно не на място“, твърди Бенсадаун. Той отпада от висшето училище, а в отговор на това баща му спира да му дава джобни пари. Случилото се принуждава младия мъж да започне да продава енциклопедии от врата на врата в Ню Йорк и то в продължение на година. Именно тогава успява да усвои търговските похвати и да осъзнае колко важно е как изглеждаш.

Малко по-късно Бенсадаун влиза в McGill University, където се дипломира с бакалавърска степен по икономика. Започва работа за регионална компания за обувки, а след това продава сабо в малка канадска верига магазини.

Младият предприемач започва от нищото, но никога не спира да гледа напред. През 1978 г. той отваря първия магазин на Aldo в Монреал, а през 80-те години успява да развие бизнеса си и да отвори почти 100 нови магазина на компанията. В средата на 90-те години фирмата му влиза на американския и израелския пазар, а през следващото десетилетие продължава инвазията си към Европа и Азия.

“Никога не съм си мислил, че един ден ще правя същото, каквото правеше баща ми“, твърди Бенсадаун. „Дядо ми беше обущар, а баща ми беше в бизнеса с обувки. Той имаше магазини за търговия на дребно“.

Всъщност баща му продава семейния бизнес, защото синът му не показва никакъв интерес към него. Днес Дейвид и Дъглас, синовете на Бенсадаун, работят в Aldo Group съответно като президент по продажбите на дребно и творчески директор.

В момента компанията има 907 магазина в Канада, САЩ, Великобритания и Ирландия под марките Aldo, Call It Spring, Little Burgundy и Globo. Освен това продава свои стоки в около 870 други магазина в 78 страни.

С 1,8 млрд. долара от продажби, годишните приходи на Aldo Group са почти същите като на Sketchers U.S.A. и са с 50% по-високи от тези на Crocs. Бенсадаун пък е момчето, което някога продаваше енциклопедии, докато днес е истински милиардер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Много лесно го направихте милиардер :) Ако пазарната капитализация на компанията му е1.7 милиарда, трудно да е милиардер. Първо, едва ли притежава 100%, иначе каква пазарна капитализация? Ако притежава 40% макс като мажоритар, това е доста под 1 Милиард. Отделно, ако решиш да продадеш 40%, едва ли може да стане по текуща пазарна цена, така че... по-уекичко с милиардера. Сега, браво на човека, богат е явно, нищо не му липсва, ама има още да дерзае до милиардер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още