IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Франция в спор за бъдещето на Европа

Французите са заслепени от идеята за собственото си историческо величие, смята германски икономист

14:00 | 20.04.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германо-френските икономически отношения станаха обект на осмиване по време на традиционния карнавал в Дюселдорф. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германо-френските икономически отношения станаха обект на осмиване по време на традиционния карнавал в Дюселдорф. Снимка: Ройтерс

Между Германия и Франция се очертава доста сериозен спор в сферата на икономическата политика. Германия настоява Франция да се придържа към общите бюджетни правила на еврозоната. Франция от своя страна ще поиска ново отлагане на крайния срок и призова Европейската централна банка (ЕЦБ) да облекчи монетарната политика. Всъщност в спора става въпрос за бъдещето на еврото и въпроса дали Европа иска да прилича повече на Германия или по-скоро на Франция, пише в свой коментар Wall Street Journal. 

Дългосрочната стабилност на еврото е защитена от приетия през 2012 г. нов фискален пакт, който бе създаден, за да се наказват по-сериозно нарушенията на фискалните правила. Но достатъчно суров ли е наистина пактът? Французите настояват той да се омекоти, както се е случвало и при предишни случаи. Германия се противопоставя на тези призиви. При това Париж се опитва да подтикне ЕЦБ да действа в посока, която може да навлече в бъдеще френските проблеми и на Германия, пише още WSJ. 

След като новият министър-председател на Франция Мануел Валс очерта икономическите планове на своето правителство, стана ясно едно - страната няма да намали дълга си през следващата година до тавана от 3 на сто от брутния вътрешен продукт, което бе договорено с европейските партньори. А целта за постигане на балансиран бюджет през 2016 г. изглежда напълно нереалистична. Какво биха казали европейците за това?

Германия вече оповести мнението си: „Франция знае своята отговорност", заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле през миналата седмица в съвместна пресконференция с френския си колега Мишел Сапен. Председателят на борда на Bundesbank Андреас Домбрет пък заяви относно френската финансова политика: „В частност големите страни имат отговорността да са модел за подражание от страна на малките".

Независимо от това Франция вероятно ще поиска от европейските партньори по-късно този месец ново отлагане, когато страната изпрати своята програма за стабилност на Европейската комисия. Това ще втвърди схващането, че французите считат веднъж сключените договорености за разменна монета.

Според Оливие Бизимана, икономист в Morgan Stanley, това ще възбуди „разгорещена дискусия в страните партньори и в институциите". Неговото предположение гласи: „Като се има предвид слабото икономическо възстановяване в еврозоната, комисията в крайна сметка ще предостави на Франция повече свобода на действие, но в замяна ще изисква икономии с дългосрочни последици“.

Последна актуализация: 15:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
Dimat
преди 9 години
Не мога да разбера,защо някои свързват "даването" и "получаването",единствено с вноските към ЕС и получаваните "еврофондове".Да оставим настрана факта,че тези еврофондове са реално плащания за услугата,която "централата" плаща на политиците,предоставили и за безконтролно разграбване на територията,заедно с аборигените.Какво още даваме и не се вижда:-на опериращите в страната ни чуждестранни(западни) банки неколкократно по-високите лихви с които оперират у нас,отколкото в собствените си страни;- на западните корпорации,специални монополни права,чрез които да извличат монополно по-високи печалби,които отиват на запад;- на западните търговски вериги,да си продават всякакви *** на аборигените и да мачкат родното производство - получените печалби от тези продажби,ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОТ ПАРИТЕ ИЗПРАТЕНИ ОТ ГАСТАРБАЙТЕРИТЕ НА ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА И РОДНИНИ,отиващи директно на запад.Сега помислете си,дали страната ни е получател,или е донор и в какви размери е това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
ние не плащаме ли повече от колкото вземаме от ЕС, че да ми разправяш, че трябва да сме благодарни за нещо??? И не ми отговаряй-ми щото толкова усвояваме-като погледнем % другите страни колко усвояват, то ние сме барем колкото тях-самата система е така направена, че да не усвояваме много, а субсидиите ни са в пъти по-малки, квотите ни са намалени, младите хора избягаха, но иначе празнословци като теб, мислещи с телевизора ми обясняват колко е страхотно да ни смачкват икономически! Та тая думичка донор май е измислена за телевизоромислещи(иванов им вика маймуни) като теб-щото, както споменах, БГ дава повече от колкото взима(по-скоро е на кантар, де). А защо сега са много пенсионери, а преди са били малко??? СЛяп ли си, че не1 500 000 работеши БГ в чужбина-това пак ли е щото сме раждали малко? И да знаеш-малката раждаемост е компенсирана от ниската смъртност от болести и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Под понятието пенсионери и *** на Европа имах предвид всички държави в ЕС, които не са донори, а живеят на гърба на на данъкоплатците в държавите донори!Що се отнася до истинските пенсионери, там проблемът е съвсем друг! Сегашните пенсионери са били много като млади и са издържали малка бройка пенсионери. Сегашните млади данъкоплатци обаче са малко, а пенсионерите са много. За това от част са виновни сегашните пенсионери, които не са раждали достатъчно деца! Пенсионната система в момента не работи като застраховка, а като данък за актуалните работещи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
В момента партиите си вземат "рентата" от европейските фондове а обикновенните хора не усещат нищо. Обикновените хора не се ли возят на метро, не ползват ли магистралите, не получават ли работна заплата от проектите по европейски програми и т.н. Какво очакваш? Европа да превежда директно по сметката на всеки българин месечно по 1000 евро за да може да усетиш ефекта? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
понеже тия пенсионери вече са си дали данът...не ти ли се струва тъпо да са си платили за услуга(спокойни старини) и сега да не могат да се възползват от нея. Това ли е правилното??? Да те питам ти на колко си години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Командва този, който е дошъл на тази земя и чийто лични данни са създадени и присвоени от банките, за да печатат пари на тяхна база!Кой направи хората дебтори с раждането им?Кой обезмисля живота им, като им налага правила в името единствено и само на мъртви корпорации?А пенсионерите и ***, са само един от инструментите, да се държат изкъсо останалите, които току виж решили да променят системата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Ти наистина си неспасяем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
trendline
преди 9 години
Ами жалко тогава за такъв ЕС. Колко време ще просъществува? За разлика от нас , на Запад националистическите партии и движения набират популярност и нещата ще се решават по друг начин. Предстои да видим.Не забравяй , че при демокрацията и измислените "западни ценности" един "***" или "пенсионерски" глас има същата тежест както на един образован работещ човек.В момента партиите си вземат "рентата" от европейските фондове а обикновенните хора не усещат нищо. Това не означава ,че модела ще върви до безкрай. Сегашното плашило Русия им идва дюшеш за да паникьосват простолюдието с руските танкове, които за дни ще прекосят половин Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Няма бъдеще за една общност, където всеки дърпа чергата към себе си.Исторически погледнато Европа никога не е била толкова единна, като днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Командва този, който плаща парада и така и е правилно! Не може *** и пенсионерите да определят как да се харчат парите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още