IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военните разходи в световен мащаб са намалели през 2013 г. с 1,9%

САЩ остават начело в класацията за миналата година, показва годишното изследване на шведския Международен институт за изследване на мира

18:33 | 14.04.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	САЩ харчат най-много средства за отбрана. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

САЩ харчат най-много средства за отбрана. Снимка: Ройтерс

Военните разходи са намалели в световен мащаб през миналата година, най-вече в резултат на свиването на бюджетите за отбрана на западните държави и особено на Съединените щати.

Въпреки това обаче САЩ обаче остават начело, показва годишното изследване на шведския Международен институт за изследване на мира (СИПРИ), публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

През предходната 2012 г., глобалните военни разходи намаляха за първи път от 1998 г., с 0,4 процента. През 2013 г. техният спад се е ускорил до 1,9 процента, посочва базираният в Стокхолм авторитетен институт. 

Съединените щати, чийто бюджет за отбрана остава убедително на първо място, са го свили с цели 7,8 процента до 640 милиарда долара, с края на военна операция в Ирак, започналото изтегляне на американските войски от Афганистан и автоматичните съкращения на разходите за отбрана в съответствие с решение на Конгреса от 2011 г. Американските военни разходи обаче се равняват на тези на следващите девет страни в класацията взети заедно.

Светът е похарчил миналата година за военни цели колосалната сума от 1750 милиарда долара (над 1250 милиарда евро).

„Нововъзникващите пазарни икономики и развиващите се страни... продължават да увеличават неумолими военните си бюджети", подчерта СИПРИ в комюнике. В текста се посочва, че "макар в някои случаи (нарастването на разходите за отбрана) да е естествена последица от икономическия растеж или отговор на реални нужди в областта на сигурността, то в други случаи то представлява разхищаване на приходите, получени от природни  ресурси, (и е) дело на авторитарни режими или (последица от)  появата на регионални надпревари във въоръжаването".

Показателно е, че трите държави, които следват Съединените щати в класацията (Китай, Русия и Саудитска Арабия) са сред 23-те страни, които са увеличили повече от два пъти бюджета си за отбрана от 2004 г. За всички държави от тази група са характерни няколко общи черти: висок икономически растеж, големи приходи от петрол или газ и наличие на вътрешен или регионален конфликт.

Китай е похарчил през 2013 г. за отбрана със 7,4 процента повече средства в сравнение с предходната 2012 г., или 188 милиарда долара, на фона на териториалните спорове със свои съседи в Източно- и Южнокитайско море.

Съгласно ефекта на доминото безпокойствата на Япония по повод нарастващата китайска военна мощ, в комбинация с националистическата политика на правителството в Токио, са  сложили край на дългогодишното и прогресивно намаляване на японските разходи за отбрана.

Русия е увеличила своите военни разходи с близо 5 процента до 87,8 млрд. долара.

В Азия и Океания е отчетен ръст на военните бюджети с 3,6  процента. Афганистан е на първо място, с цели 77 процента, предвид предстоящото изтегляне на по-голямата част от  чуждестранните войски в страната до края на тази година.

В Близкия изток военните разходи са нараснали с 4 процента. СИПРИ обаче не разполага с никакви данни за страни като Обединените арабски емирства, Иран, Катар и Сирия.

Саудитска Арабия е увеличила разходите си с цели 14 процента до 67 милиарда долара, като се е придвижила от седмо до четвърто място в глобален мащаб, изпреварвайки държави като  Франция (на 5-о място) и Великобритания (на 6-о).  СИПРИ обяснява този скок с напрежението с Иран и опасенията на режима от бунт. Десетката допълват Германия, Япония, Индия и Южна Корея.

На фона на намаляването на бюджетите за отбрана в Европа в  условията на икономическа криза Франция прави изключение.

Нейните военни разходи през 2013 г. са били едва с 4 процента по-ниски в сравнение с 2008 г., въпреки слабия икономически растеж, но на фона на военните операции, които страната предприе в Мали и Централноафриканската република.

В Африка бюджетите за отбрана са нараснали сериозно, с 8,3 процента, до голяма степен благодарение на петролните приходи на страни като Алжир и Ангола.

В обобщение СИПРИ отчита запазване на регионалната тенденция на намаляване на военните разходи в Северна Африка, Западна и Централна Европа и Австралия, най-вече в резултат на строгите мерки за икономии. За сметка на това продължава  нарастването на бюджетите за отбрана в Африка, Азия, Източна Европа, Латинска Америка и Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Това намаление от 1,9% е смешно.Трябва да е минимум 50% на първо време а после още толкова.Как може във времена на криза да има подобни безумно големи разходи за въоръжаване или социални придобивки?Индивидите от оръжейната индустрия са меко казано ненормалници но си пазаруват депутати и сенатори толкова лесно все едно си купуват домашни пойни птички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
Сините камъни
преди 10 години
Къде им била болката на наште партнЬори от НАТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 10 години
Е те това е големиот кошмар на некои хора зад океана и отсам! Те затова не само Украйна, ами и целия ЕС ще запалят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още