IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Панайотова: Нужна е ясна визия за връзката между науката и бизнеса

Проблемите в образованието няма да се решат, докато има порочни модели на управление, смята изпълнителният директор на „София Тех Парк“

08:12 | 22.04.14 г. 7
<p>
	Елица Панайотова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Елица Панайотова. Снимка: Личен архив

За мястото на бъдещия научно-технологичен парк в София сред науката и бизнеса разговаряме с Елица Панайотова, изпълнителен директор на „София Тех Парк“.

Елица Панайотова започва професионалната си кариера като архитект и експерт по градско планиране. Била е търговско аташе в българското посолство във Вашингтон, окръг Колумбия. През 2005 г. се връща в България и оглавява звенот за недвижими имоти на „Глоубъл Файненс“. През 2006 г. става главен изпълнителен директор на „Алфа Дивелъпмънтс“.

Елица Панайотова създава и ръководи и свое собствено архитектурно студио. Била е и  управител на Бизнес парк – София.

Г-жо Панайотова, проектът за научно-технологичен парк в София се представя като платформа за обмен на опит и насърчаване на иновациите и предприемачеството. Къде обаче е балансът между проекта от сектора на бизнес имотите и образованието, предприемачеството и иновациите?

Ще започна оттам, че ние нямаме офис парк. Сградите, които влизат в рамките на проекта, не са офис сгради. Имаме лаборатории, иновационен форум, приемна сграда, инкубатор. Ако инкубаторът се брои за офис сграда, това е единствената офис сграда в комплекса.

Не смятам, че трябва да се търси такъв баланс по простата причина, че се прави научно-изследователска и иновативна инфраструктура. Всички тези елементи на средата, които се изграждат, са насочени към приложната научно-изследователска дейност, работата на малки и средни предприятия, работата на стартиращи компании, форумът като място за разпространение на информация, знание и обмен, експлораториумът като място за демонстрации и разпространяването на иновациите до широка, неспециализирана аудитория.

Офисите идват чрез компаниите, които стъпват в този проект заради тази среда. Те обаче не са част от проекта, който ние развиваме, а са съпътстващи и са изцяло частни инвестиции.

Ще има ли някакъв подбор на стартиращите компании, които ще се базират в парка, и ако да – на какъв принцип?

Да, ще има подбор със сигурност. Все още не сме разработили детайлно документа, на базата на който ще се осъществява този подбор. Целта ни е той да е бърз и да се случва по ясен и прозрачен начин. Но със сигурност компаниите, които ще влизат в инкубатора, ще трябва да отговарят на определени критерии, така както се случва навсякъде.

Доколко мениджмънтът на парка ще играе ролята и на фонд мениджър за финансова подкрепа на стартиращ бизнес?

За момента нямаме фонд, така че няма как да бъдем. Идеята е да работим с фондове, а в бъдеще може и да бъде създаден такъв фонд.

Каква е концепцията за издръжката на парка?

Самото управление на парка и елементите вътре в него ще се извършва от консорциум, в който влизат Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Техническият университет, Медицинският университет в София и Българската академия на науките (БАН). Приходите от научно-изследователската приложна дейност, ползването на инфраструктурата – това е приходната част на проекта, издръжката на инфраструктурата – чрез дейностите, които се случват вътре. Не разчитаме на субсидии от държавата.

Последна актуализация: 19:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: визиятаТова е ясно. Въпросът е как?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Тотално сбъркана работа - архитект, градско планиране и накрая пиключва кариерата си като методолог в бизнес парка - как става тази работа?Според моите наивистични представи за нещата е трябвало да се обяви конкурс - по телевизията.1 тур - пресяване на хора с IQ-100 нагоре2 тур - пресяване на предприемачите и иноваторите3 тур - 3-*** финалисти и се излъчва победителя с решаване на конкретни задачи.Може и да е била добра като архитект, но се съмнявам, че е някакъв предприемач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Зачудих се аз, та..."Елица Панайотова е дипломиран архитект по съвместна програма на УАСГ и УНСС, завършила е и магистърска степен в Университета Линкълн във Великобритания. Като архитект Панайотова е работила по проекта за изграждане на Бизнес парк София, била е и търговски представител към Министерството на икономиката във Вашингтон.В момента управлява проектантска фирма за архитектурен дизайн, градоустройствено проектиране и консултантски услуги."http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1399348Изводите всеки да направи сам за себе си. Никъде в нета няма биография на г-жата. Била е шефка на бизнес парка по време на Плевнидента, била е търговско аташе на нещо си някъде РАБОТИЛА Е ( не ясно какво точно) по проекта на бизнеспарка, и има "разнообразен" опит. НАЗНАЧЕНА е за шефка на този Тех ПаркДа, знам, завършила е Университета Линкълн ( сетих се за една завършила немски университет) ама не е завършила УАСГ а съвместна програма на едно със друго.. дано не съм прав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
ради
преди 9 години
Мисля, че мизантропът е прав в предположенията си.Липсва смислена идея/план в изложението на Е.П., но това не е пречка щото да се декларира намерение такъв проект да се реализира и в Пловдив !?!От друга страна, интервюта не се вземат/дават току-така, следователно, мога да направя обосновано предположение, че конкретни идеи в конкретни хора има, но те не са официално заявените ... Което ме връща към тезата на мизанропа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 9 години
Преди всичко трябва да има енергия това да се случи . За сега липсва стремеж към постижения , а всички са вгледани в краката си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Нужно е първо измитане на цялата престъпна *** от политическия елит на всички български партии, второ промяна на конституцията, която осигурява повече права на престъпниците, отколкото на гражданите, които се опитват да живеят законосъобразно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
По принцип, подобни центрове не раждат иновации а обратното - иновациите раждат подобни центрове. Когато се сложи каруцата пред коня, обикновено после се установява, че не върви. Вие разбрахте ли как точно това ще работи и от какво ще се издържа? Аз разбрах, че до момента няма кой знае какъв, да не кажа никакъв интерес от страна на бизнеса. И? Аз лично виждам че се взе един терен, похарчиха се едни пари, назначиха се едни хора ( всичко това се финансира от държавата ако не се лъжа) и сега след като свършат парите, ще се почне отдаване под наем, за иновативни научни неща, като чалготеки и барове ( справка студентски град), приватизиране на терени и крадене та чудо.Е така вижда нещата мизантропа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
В българските условия всичко може да стане, но по принцип това е начинът науката и бъзнесът да намерът допирни точки. В САЩ например има стотици такива центрове!Докато няма български иновации, винаги ще бъдем само център на евтина работна ръка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
misanthrope
преди 9 години
Инкубатор на калинки.Мале каква грандиозна далавера е спретнал плевнидента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още